Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Ποια είναι η Βουλγάρα υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Γκεοργκίεβα πήρε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κερδίζοντας την στήριξη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ύστερα από πολύωρη διαπραγμάτευση, αφήνοντας πίσω της τον Ολλανδό, πρώην πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η Γκεοργκίεβα είναι οικονομική αναλύτρια που από το 2017 είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η 66χρονη Βουλγάρα έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το 2014 έως το 2016.
Από το 1993 έως το 2010 διετέλεσε σε διάφορες θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα, ανεβαίνοντας στην ιεραρχία. Το 2008 ήταν αντιπρόεδρος και το 2017 έγινε διευθύνουσα σύμβουλος. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε προτείνει την Γκεοργκίεβα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Στην ψηφοφορία- που αναδείχθηκε γ.γ. του ΟΗΕ ο Αντόνιο Γκουτέρες- ήταν όγδοη ανάμεσα στους 10 υποψηφίους για τη θέση.
Έχει φήμη αξιωματούχου με ενέργεια και πείσμα, «που γνωρίζει πώς να δείχνει ατσάλινο χαρακτήρα όταν υπερασπίζεται μια υπόθεση που ενστερνίζεται ολόκαρδα», όπως περιέγραφε διπλωμάτης κατά την πρώτη της θητεία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ως παιδί η προσηνής γυναίκα με τα κοντά μαλλιά χαρακτηριζόταν το κοριτσάκι «που ποτέ δεν σήκωνε κεφάλι από τα βιβλία της». Ο πατέρας της Ιβάν ήταν τεχνικός της οδοποιίας στην κομμουνιστική Βουλγαρία, όπου γεννήθηκε η Γκεοργκίεβα στις 13 Αυγούστου του 1953, της χρονιάς που πέθανε ο Στάλιν. Στα φοιτητικά της χρόνια, η ήσυχη κοπέλα μετατρεπόταν στην «καρδιά της παρέας» στις γιορτές πιάνοντας πρόθυμα την κιθάρα της, αφηγείται ο Μπόρισλαβ Μπορίσοφ, πρώην συμφοιτητής της.
Μιλά άπταιστα ρωσικά κι ανέπτυξε καλές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια των ετών που ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρωσία, από το 2004 έως το 2007. Η καριέρα της στο ίδρυμα αυτό ξεκίνησε το 1993, έπειτα από μερικά χρόνια σπουδών, κυρίως στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ. Σε πολιτικό επίπεδο, ποτέ δεν υπήρξε αιρετή στη χώρα της, όπου οι συμπολίτες της την ανακάλυψαν με τον διορισμό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανήκει στη μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1945, όταν και δημιουργήθηκε το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, υπάρχει μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η οποία προβλέπει ότι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας θα είναι πάντα πολίτης των ΗΠΑ, ενώ στο ΔΝΤ θα κάνει… κουμάντο η Ευρώπη.
Η επιλογή Γκεοργκίεβα σημαίνει πιθανότατα ότι θα υπάρξει και αλλαγή στο καταστατικό του ΔΝΤ, το οποίο ορίζει ότι ο επικεφαλής πρέπει να είναι κάτω των 65 ετών. Η Βουλγάρα οικονομολόγος γίνεται σε λίγες ημέρες 66 ετών. Ο μοναδικός συνυποψήφιος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνεχάρη την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την νίκη της. Ένας υποψήφιος χρειάζεται να εξασφαλίσει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 65% των πληθυσμών των κρατών μελών.
Η κυρία Γκεοργκίεβα κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των κρατών-μελών, αλλά όχι αυτών που συγκεντρώνουν και το 65% των πολιτών. Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε την ήττα του επισήμως και πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυρία Γκεοργκίεβα θα διαδεχτεί την Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ – κάτι, που θεωρείται ως άλλη μία «προσωπική νίκη» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναδεικνύεται πλέον σε ηγετική μορφή της ΕΕ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας