Κριστίν Λαγκάρντ: Οι υποψήφιοι διάδοχοι και ο κίνδυνος για την Ευρώπη
Κριστίν Λαγκάρντ: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά τις προτάσεις για τον διάδοχο της Λαγκάρντ στο “τιμόνι” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. “Σε αυτή τη φάση, παρόλο που κάποιοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν περισσότερη στήριξη από άλλους, δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση σε ένα όνομα, ανέφερε ο Μπρούνο Λεμέρ, Γάλλος υπουργός. Ο Λεμέρ είχε επιφορτιστεί από τους ομολόγους του ώστε να ηγηθεί των συζητήσεων προκειμένου να οριστεί πριν από τα τέλη Ιουλίου ο διάδοχος της Λαγκάρντ που σε λίγους μήνες θα τεθεί επικεφαλής της ΕΚΤ.
Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει τον εκλεκτό της, ο οποίος θα πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου στο ΔΝΤ. Με τη σειρά του, το Ταμείο θα εκλέξει τον νέο του “ηγέτη” στις 4 Οκτώβρη. Ο Λεμέρ συνεχίζει να “τρέχει” το ζήτημα, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με ομόλογούς του, όπως για παράδειγμα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, μήπως και βρεθεί κάποια λύση. Όσο για τους πολιτικούς που χρίζουν φαβορί για την υποψηφιότητα; Πρόκειται για την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο, τον Πορτογάλο ομόλογό της Μάριο Σεντένο, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον διοικητή της Τράπεζας της Φινλανδίας Ολι Ρεν, καθώς και την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία, που είναι η δεύτερη ισχυρότερη περσόνα στην Παγκόσμια Τράπεζα.
“Αυτή η κατάσταση αποκαλύπτει τις διαφορές μεταξύ του Βορρά και του Νότου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι για να συμφωνήσουν και να επιλέξουν έναν ισχυρό υποψήφιο”, σχολίασε πηγή του Ευρωκοινοβουλίου. “Οι δύο υποψήφιοι από τον Βορρά θεωρούνται υπέρμαχοι της «λιτότητας» από τους Ευρωπαίους του Νότου, οι οποίοι αντιτίθενται προς το παρόν στον Ρεν και κυρίως στον Ντάισελμπλουμ ο οποίος έχει ωστόσο τη στήριξη της Γερμανίας”, τονίζουν στη συνέχεια.
Φαβορί η Γκεοργκίεβα
Η υποψηφιότητα της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα φαίνεται ότι που συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή την περισσότερη στήριξη. Όμως σύντομα θα γίνει 66 ετών και θα ξεπεράσει έτσι το όριο ηλικίας που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Θα χρειαστεί λοιπόν οι άλλες χώρες-μέλη του Ταμείου να κάνουν μια εξαίρεση για εκείνη και αυτό δεν έχει εξασφαλιστεί», προέβλεψαν οι πηγές. Για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση, οι υπουργοί θα μπορούσαν να κληθούν να ψηφίσουν, πρόσθεσαν οι πηγές. Πρόκειται για μια από τις επιλογές που θα τεθούν στο τραπέζι από τον Λεμέρ κατά την τηλεδιάσκεψη που προβλέπεται με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Μια σπάνια διαδικασία εντός της ΕΕ που «θα έχει το μειονέκτημα ότι θα δείξει στον υπόλοιπο κόσμο τις διαφωνίες των Ευρωπαίων, που δεν μπορούν να είναι ενωμένοι και να ορίσουν έναν υποψήφιο υψηλού επιπέδου», προειδοποίησε μια από τις πηγές.
Άλλες χώρες παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία που διενεργούν οι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα οι αναδυόμενες χώρες που εδώ και χρόνια διεκδικούν μια καλύτερη αντιπροσώπευση στους διεθνείς οργανισμούς.
Από τη σύστασή του το 1944, το ΔΝΤ ανέκαθεν είχε επικεφαλής έναν Ευρωπαίο ενώ ένας Αμερικανός πάντα αναλάμβανε τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τις πηγές, οι αναδυόμενες χώρες θα μπορούσαν να ρίξουν στη μάχη τον επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS),τον Μεξικανό Αγκουστίν Κάρστενς, πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ, ή ακόμα και τον διάδοχό του Λεσέτσια Κχανιάχο, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας