Καύσωνας στη Σκανδιναβία: Έκανε ρεκόρ ο υδράργυρος σε Νορβηγία και Σουηδία
Καύσωνας στη Σκανδιναβία: Όχι δεν πρόκειται περί αστείου, ούτε σας “γελούν” τα μάτια σας. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι Σκανδιναβικές χώρες πλήττονται από υψηλές θερμοκρασίες, ασυνήθιστες για την περιοχή αλλά και για τους κατοίκους, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν την επιδρομή του καύσωνα που έφερε τις υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 75 ετών! Αυτό συμβαίνει γιατί ο καύσωνας που “σάρωσε” τις προηγούμενες ημέρες την Ευρώπη μετακινήθηκε προς τα βόρεια, προκαλώντας μέχρι και “τροπικές νύχτες”, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου Σουηδίας.
Το βόρειο τμήμα της Σουηδίας “ψήθηκε” στη ζέστη, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 34.8 βαθμούς Κελσίου στην κωμόπολη Μαρκούσβινσα. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε φέτος στη Σουηδία και αποτελεί ένα γεγονός που σίγουρα θα κάνουν χρόνια να ξεχάσουν οι -μαθημένοι στο κρύο- Σουηδοί.
«Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα από το 1945 και την τρίτη υψηλότερη που καταγράφουμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος Γιον Γιόρπελαντ. Στις αρχές της εβδομάδας, περιοχές της Σουηδίας γνώρισαν «τροπικές νύχτες», δηλαδή όταν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν πέφτει κάτω των 20 βαθμών Κελσίου.
“Οι θερμοκρασίες δεν θεωρούνται εξαιρετικά υψηλές στο νότιο τμήμα της χώρας και δεν θεωρείται ασυνήθιστο να φθάνουν στους 30 βαθμούς Κελσίου κάποιες ημέρες τον χρόνο, ακόμα κι αν οι τωρινές θερμοκρασίες ξεπερνούν τον μέσο όρο”, κατέληξε ο Γιόρπελαντ.
Το ίδιο σκηνικό παρατηρείται και στη Νορβηγία. Για παράδειγμα, το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της χώρα κατέγραψε την ύπαρξη τροπικών νυκτών σε 20 διαφορετικές περιοχές του Νότου. Παράλληλα, προειδοποιήσεις για καύσωνα εκδόθηκαν στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Η φινλανδική αστυνομία προέτρεψε, μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας τους οδηγούς να προσέχουν τα ελάφια, που διασχίζουν τους δρόμους αναζητώντας νερό για να δροσιστούν.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προέβλεψε ότι οι ατμοσφαιρικές ροές θα μεταφέρουν τη ζέστη από την Ευρώπη προς τη Γροιλανδία «με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμοκρασιών και την επιτάχυνση της τήξης» των πάγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η “επιδρομή” του καύσωνα επηρέασε και την Αγγλία, με τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους με τα εσώρουχα, αναζητώντας δροσιά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας