Μεταναστευτικό ζήτημα: Δεκατέσσερις χώρες συμφωνούν με το κοινό σχέδιο Γαλλίας – Γερμανίας
Μεταναστευτικό ζήτημα: Το κείμενο της Γαλλίας και της Γερμανίας βρήκε ανταπόκριση σε 14 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οκτώ εξ αυτών εκδήλωσαν τη συμφωνία τους με ενεργό τρόπο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, αλλά και με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Μετανάστευσης, Μανουέλ ντε Καρβάλιο Φερέιρα Βιτουρίνο. “Επί της αρχής, 14 κράτη-μέλη (της ΕΕ) έως αυτό το στάδιο εκδήλωσαν τη συμφωνία τους στο γαλλογερμανικό κείμενο», εκ των οποίων 14, «οι οκτώ με ενεργό τρόπο» δεσμεύθηκαν να συμμετάσχουν”,.ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη συνάντηση με τα στελέχη του ΟΗΕ.
Η Γαλλία βλέπει τις κοινές θέσεις της με τη Γερμανία να ενισχύονται, έχοντας στο πλευρό της χώρες όπως η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Κροατία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, δίχως να έχουν γίνει γνωστές οι υπόλοιπες. Το πρωί της Δευτέρας, οι χώρες αυτές “έκλεισαν” τη συμφωνία, στο πλαίσιο της συνάντησης για τις μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο, η οποία έλαβε χώρα στο Παρίσι, με συμμετοχή υπουργών και στελεχών κυβερνήσεων από όλα τα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και του Γιώργου Κουμουτσάκου, με τους Κριστόφ Καστανέρ και Ζαν Ιβ Λεντριάν να είναι οι κεντρικοί ομιλητές.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα του ότι «Το σύνολο των χωρών-μελών θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η Ευρώπη δεν είναι à la carte όταν πρόκειται για την αλληλεγγύη. Παράλληλα, ο Φιλίπο Γκράντι, δήλωσε ανήσυχος ανήσυχος διότι έχουν μειωθεί αισθητά οι δυνατότητες διάσωσης μεταναστών που αποπειρώνται τον διάπλου της Μεσογείου”.
Η απουσία «κατανομής του βάρους» της υποδοχής των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο συγκαταλέγεται στα κυριότερα επιχειρήματα που επικαλείται η Ρώμη για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των λιμανιών της στα πλοία που διασώζουν μετανάστες. Σκοπός της χθεσινής συμφωνίας είναι να τερματιστούν τα επαναλαμβανόμενα μπραντεφέρ, ειδικά με την Ιταλία, και να «μην αφεθεί να ανεβαίνει ο λαϊκισμός πουθενά», σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο.
“Φιάσκο η συνάντηση”, ανέφερε ο Σαλβίνι
Σε αντίθετο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι. “Η συνάντηση ήταν ένα φιάσκο και επαναβεβαίωσε ότι η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να είναι ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης“, ανέφερε σχετικά, συμπληρώνοντας: “Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν να καταλήξουμε τον Σεπτέμβριο στη Μάλτα σε μια συμφωνία με πάνω από δέκα χώρες, από 12 ως 15, για έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει να εγγυηθούμε με περισσότερη αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά τις αποβιβάσεις των μεταναστών στη Μεσόγειο».
Ο Σαλβίνι δεν συμφωνεί ούτε στο ελάχιστο με τις κινήσεις που έχουν γίνει, κάτι που έχει φροντίσει να γνωστοποιήσει άλλωσε. «Το είπα ήδη στον ομόλογό μου (της Γαλλίας Κριστόφ) Καστανέρ στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα. Το επαναλαμβάνω σήμερα. Η Ιταλία δεν δέχεται διαταγές. Αν ο Μακρόν θέλει να συζητήσει για τους μετανάστες, ας έρθει στη Ρώμη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας