Προκόπης Παυλόπουλος: Επέστρεψε ανυπόγραφα τα διατάγματα για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη
Προκόπης Παυλόπουλος: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έβαλε την υπογραφή του στα Προεδρικά Διατάγματα για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, που είχε αποστείλει η κυβέρνηση Τσίπρα. Ειδικότερα, η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας επέστρεψε την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019 στην κυβέρνηση τα δύο σχέδια Προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Υπενθυμίζεται ότι από την στιγμή που δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για την νέα κυβέρνηση. Πλέον, ο δρόμος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ανοιχτός για να εκκινήσει από το μηδέν τις διαδικασίες.
Η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου την οποία είχε προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Υπενθυμίζεται ότι από τις 30 Ιουνίου ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας και η εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, αποχώρησαν από τις θέσεις τους. Στις 31 Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για την ηγεσία της Δικαιοσύνης ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου την κυρία Ειρήνη Καλού και για εισαγγελέα την κυρία Δήμητρα Κοκοτίνη. Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν επιλεγεί η κυρία Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.
Η Ειρήνη Καλού έγινε ευρύτερα γνωστή όταν χειρίστηκε από τη θέση της ειδικής εφέτου ανακρίτριας την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 στη θέση της παρέδρου του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.
Στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ορίστηκε η Δήμητρα Κοκοτίνη. Και αυτό παρά το γεγονός, ότι η κυρία Κοκοτίνη ήταν τέταρτη (δεν ήταν στη τριάδα) των επιλογών της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Η κυρία Κοκοτίνη είναι μία δυναμική δικαστική λειτουργός, γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας και έχει μπροστά της διετή θητεία. Φέρεται να έχει ισχυρά ερείσματα και να χαίρει εκτιμήσεως για την νομική της κατάρτιση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.
Τι είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας για την απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου
Ο Προκόπης Παυλόπουλος έπρεπε να αποφασίσει για την υπογραφή ή μη των Προεδρικών Διαταγμάτων για την επιλογή της νέας ηγεσίας μέχρι την 1η Ιουλίου, όταν και ήταν η καταληκτική ημερομηνία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο, δεν το είχε πράξει αφήνοντας να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στις υπογραφές για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που είχαν προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση Τσίπρα και τη Νέα Δημοκρατία.
Κατά τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε αποκαλύψει ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα υπέγραφε τελικά τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. «Είχαμε υποχρέωση να μην μείνει ακέφαλη η ηγεσία της δικαιοσύνης από την 1η Ιουλίου», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η ΝΔ αρνήθηκε να συνδράμει σε μια συναινετική επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης όταν εκλήθη, λόγω της προκήρυξης των εκλογών.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα. Κουβεντιάσαμε και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση τη συνταγματική νομιμότητα. Μου είπε ότι ως εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και της νομιμότητας, θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης μια βδομάδα πριν από τις εκλογές για να μην γίνει η δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης. Σέβομαι την άποψή του, αν και διαφώνησα», είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας