Εκλογές 2019: Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για την κάλπη

Εκλογές 2019: Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για την κάλπη
Εκλογές 2019: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία της 7ης Ιουλίου. Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι, ως ψηφοφόροι.

Εκλογές 2019: Η προεκλογική περίοδος έφτασε στο τέλος της. Τα επιτελεία των κομμάτων που διεκδικούν την πρωτιά, αλλά και εκείνων που θέλουν μια, όσο το δυνατόν καλύτερη, θέση στην επόμενη Βουλή, προετοιμάζονται για τη μεγάλη ημέρα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ψηφοφόρους. Εκατομμύρια πολίτες θα πάρουν τον δρόμο προς το εκλογικό κέντρο, ώστε να ρίξουν στην κάλπη την ψήφο της επιλογής τους. Για να συμβεί όμως αυτό με επιτυχία, χρειάζεται να ακολουθηθούν ορισμένα βήματα και να αποφευχθούν ορισμένα άλλα, ούτως ώστε η ψήφος να μην πάει χαμένη.

Στις παρακάτω γραμμές, θα βρείτε συγκεντρωμένες τις πιο χρηστικές πληροφορίες όσον αφορά την αυριανή διαδικασία. Θα απαντηθούν ερωτήσεις όπως το “που ψηφίζω”, το “πως ψηφίζω”, μέχρι και το τι πρέπει να αποφευχθεί για να μην ακυρωθεί ο φάκελός σας.

Σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην επιλογή «Μάθε πού Ψηφίζεις». Εναλλακτικά, μπορούν να καλέσουν στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Το υπουργείο σημειώνει για τους ψηφοφόρους πως: “για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν”.

Μπορώ να ψηφίσω;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

Το δικαίωμα ψήφου στερούνται:

  • Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
  • Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Ποια έγγραφα χρειάζομαι για να ψηφίσω;

Μπορείτε να ψηφίσετε:

  • με την αστυνομική ταυτότητα
  • ή το διαβατήριό σας
  • ή την άδεια οδήγησης
  • το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Τι μπορώ να κάνω αν δεν βρω το όνομά μου στους καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Τι συμβαίνει εάν τα στοιχεία μου είναι διαφορετικά από τους καταλόγους;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Είμαι ετεροδημότης. Που πρέπει να απευθυνθώ;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που θα καθοριστούν εγκαίρως. Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΣ www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Πόσες μέρες άδειας δικαιούμαι, εάν η περιοχή που ψηφίζω απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο δουλειάς μου;

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Πως ψηφίζω; Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Πόσους σταυρούς μπορώ να βάλω;

Εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:

  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Μπορώ αντί για σταυρό (+) να βάλω √ (τικ);

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο

Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;

Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη

  • Ο φάκελος είναι κενός ή περιέχει κάτι άλλο από ψηφοδέλτιο
  • Το ψηφοδέλτιο δεν περιέχεται σε κανονικό φάκελο
  • Ο φάκελος περιέχει περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια (ακόμα και αν είναι του ίδιου συνδυασμού που κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές 2019)
  • Το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο ή δεν ανήκει στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια
  • Το ψηφοδέλτιο έχει ουσιωδώς διαφορετικό χρώμα ή διαστάσεις ή είναι κομμένο σε γωνία του
  • Το ψηφοδέλτιο -ή ο φάκελος στον οποίο βρίσκεται- φέρει αλλοιώσεις, υπογραμμίσεις, διαγραφές ή περιέχει λέξεις ή φράσεις (σκόπιμα άκυρο ψηφοδέλτιο)
  • Το ψηφοδέλτιο φέρει σταυρό άλλου χρώματος (π.χ. πράσινο ή κόκκινο) πέρα από το επιτρεπόμενο μαύρο ή γαλάζιο
  • Το ψηφοδέλτιο φέρει γραμμή πλαγίως και καθέτως γραμμένη με μπλε στυλό
  • Το ψηφοδέλτιο φέρει ημισέληνο σε σχήμα παρένθεσης (σ.σ. αντί σταυρού) μπροστά από το όνομα υποψηφίου
  • Το ψηφοδέλτιο φέρει αρχικά υποψηφίου ή αστερίσκο αντί σταυρού
  • Το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών φέρει σταυρό μέσα σε κύκλο ή σε άλλη θέση του ψηφοδελτίου (όχι δίπλα σε όνομα υποψηφίου)
  • Το ψηφοδέλτιο έφερε στίγματα προσδιοριστικά της ταυτότητας του εκλογέα (σ.σ. αρχικά ονόματος, υπογραφή κ.λπ)
  • Το ψηφοδέλτιο φέρει κηλίδα από μελάνη στο διάκενο μεταξύ ονόματος και επωνύμου υποψηφίους
  • Το ψηφοδέλτιο φέρει το χαρακτηριστικό γράμμα Χ στην οπίσθια πλευρά του
  • Το ψηφοδέλτιο είναι διπλωμένο κατά ιδιόρρυθμο τρόπο (και όχι κατά τον συνήθη, όπως προβλέπεται και για τις εθνικές εκλογές 2019)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play