Γιάνης Βαρουφάκης: Δήλωση έκπληξη για το κόμμα που θα ήθελε να ψηφίσει

Γιάνης Βαρουφάκης: Δήλωση έκπληξη για το κόμμα που θα ήθελε να ψηφίσει
Γιάνης Βαρουφάκης: Ποιο κόμμα θα ψήφιζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αν δεν υπήρχε το ΜΕΡΑ25.

Γιάνης Βαρουφάκης: Ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, ανέφερε ότι θλίβεται που ο Περισσός τον κατηγορεί ότι και ο ίδιος ψήφισε μνημόνιο, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «αν δεν υπήρχε το ΜΕΡΑ25 μάλλον ΚΚΕ θα ψήφιζα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμεινε στην τοποθέτησή του περί χαμένης ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως τόνισε «εάν θέλουμε να μην έχει αυτοδυναμία η ΝΔ, το ΜΕΡΑ25 πρέπει να μπει στη Βουλή. Για αυτό δεν μας θέλει η ΝΔ, γιατί της ψαλιδίζουμε την αυτοδυναμία». Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ25 δεν ψήφιζαν στο παρελθόν ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και ανέφερε ότι ακόμη κι αν τους το ζητούσε, θα προτιμούσαν να τους κόψουν το χέρι παρά να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Τη Συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήρισε καλή, αλλά τόνισε ότι έγινε για λάθος λόγους. «Ο λόγος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν για να μπουν τα Σκοπια στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο Επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 ανέφερε ότι το 2015, το τετράμηνο που εξασφάλισε από τους εταίρους για έναν έντιμο συμβιβασμό χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα για να προετοιμαστεί η συνθηκολόγηση.

Ο υποψήφιος βουλευτής στο νομό Ηρακλείου είπε ότι ο Πρωθυπουργός έκανε το δημοψήφισμα για να το χάσει. “Ο Τσίπρας αποφάσισε να καταστρατηγήσει το όχι του δημοψηφίσματος” πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ποτέ ο ίδιος δεν είχε πει ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ. “Δεν θα μας έβγαζαν από το ευρώ” συνέχισε.

Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε το Grexit, αλλά δεν το φοβόμαστε

Τις βασικές θέσεις του ΜέΡΑ25 ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, παρουσίασε ο επικεφαλής του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης. Ειδικότερα, πρότεινε:

  • Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους με ρήτρα ανάπτυξης

Όσο υψηλότερο εθνικό εισόδημα, τόσο πιο πολλά θα εισπράττουν οι δανειστές και το αντίθετο. Έτσι οι δανειστές αναγκάζονται να γίνουν συνέταιροι στην ανάκαμψη της Ελλάδας.

  • Τερματισμό λιτότητας με δραστική μείωση των πλεονασμάτων

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεσμεύτηκαν να επιστρέφουν στους δανειστές από τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του κράτους τουλάχιστον επτά χιλιάδες ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο ανά άνδρα, γυναίκα και παιδί. Λιτότητα για πάντα δηλαδή. Το ΜέΡΑ25 θα μειώσει μονομερώς αυτά τα πλεονάσματα τουλάχιστον κατά 60% μέχρι 100% ανάλογα με τον ρυθμό ανάκαμψης.

  • Λογικοί φορολογικοί συντελεστές

Κατάργηση 100% προπληρωμής φόρου. Μέγιστος ΦΠΑ στο 18% για αγορές με μετρητά και 15% με κάρτα. Μείωση φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων (από 29% σήμερα) σε 26% για τις μεγάλες επιχειρήσεις 20% για τις μεσαίες και 15% για τις μικρές. Πλαφόν 50% (από 75% σήμερα) επί των κερδών σε συνολικές εισφορές και φόρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  • Δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών

Το ΔΕΣΠ θα επιτρέψει σε πολίτες, επιχειρήσεις και στο κράτος να συναλλάσσονται μεταξύ τους δωρεάν και ψηφιακά με πολλαπλά οφέλη για όλους, πχ αμοιβαία ακύρωση χρεών, φορο-εκπτώσεις, χρηματοδότηση προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας, ελαχιστοποίηση της εξουσίας των ιδιωτικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των πολιτών και της πολιτείας μας.

  • Κόκκινα δάνεια

Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών. Τα κόκκινα δάνεια μεταφέρονται από τις τράπεζες στη ΔΕΔΙΧ, με αντάλλαγμα κρατικές εγγυήσεις που δεν υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος. Απαγορεύονται οι πωλήσεις των δανείων σε ταμεία καθώς και οι εξώσεις. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και μικρών επιχειρήσεων. Καταβολή ενοικίου στη ΔΕΔΙΧ που προσδιορίζεται από τους δήμους στο 1/3 των εσόδων των πολιτών. Τελική διευθέτηση όταν ανακάμψει η αγορά ακινήτων.

  • Σεβασμός στη μισθωτή εργασία – επιχειρηματικότητα

Ένταξη στο ΙΚΑ όλων όσοι εργάζονται με μπλοκάκι πάνω από 8 ώρες την εβδομάδα στον ίδιο εργοδότη. Κίνητρα στη νεοφυή επιχειρηματικότητα με 5ετή φορολογική και ασφαλιστική ασυλία.

  • Για τη δημόσια περιουσία

Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ/Υπερταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, κατάργηση όλων των ιδιωτικοποιήσεων, χρήση δημόσιας περιουσίας ως εχέγγυα για δημιουργία επενδυτικών ροών στον δημόσιο τομέα. Οι μετοχές της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία προς ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play