Air France: Βρέθηκε λιστερία σε σάντουιτς με τόνο σε πτήσεις της

Air France: Βρέθηκε λιστερία σε σάντουιτς με τόνο σε πτήσεις της
Η Air France διαβεβαιώνει ότι όλα τα προϊόντα της Air Food, του παρόχου που σχετίζεται με την υπόθεση, αποσύρθηκαν από τις προμήθειες της.

Η αεροπορική εταιρεία Air France ενημέρωσε τους πελάτες της για την παρουσία λιστερίας σε σάντουιτς με τόνο, τα οποία σερβιρίστηκαν σε εννέα πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, το διάστημα μεταξύ 21ης και 24ης Μαΐου, επισημαίνοντας ότι κανένα κρούσμα λιστερίωσης δεν έχει καταγραφεί έως σήμερα.

«Στο πλαίσιο των διαδικασιών ελέγχου, με τις οποίες διασφαλίζεται η ποιότητα των διατροφικών προϊόντων που διανέμονται στις πτήσεις της, η Servair, προμηθευτής τροφίμων σε πτήσεις, ενημέρωσε την Air France για την παρουσία λιστερίας σε ένα σάντουιτς με τόνο που προσφερόταν στην υπηρεσία σελφ σέρβις» εξηγεί η αεροπορική εταιρεία.

Τα σάντουιτς αυτά προσφέρονταν στην οικονομική και την πρώτη θέση σε εννέα πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από το Παρίσι προς το Ντουμπάι, τη Ρεϊνιόν, την Άκρα, τη Ντζαμένα, το Μπαμακό και την Αμπούτζα. Η Air France διαβεβαιώνει ότι όλα τα προϊόντα της Air Food, του παρόχου που σχετίζεται με την υπόθεση, αποσύρθηκαν από τις προμήθειες της. «Έως σήμερα, κανένα κρούσμα δεν αναφέρθηκε από την Air France ή τη Servair» τονίζει η εταιρεία.

Λιστέρια: Τι είναι το άκρως επικίνδυνο βακτήριο

Η λοίμωξη από λιστέρια (Listeria monocytogenes – βακτηριδιακός παθογόνος μικροοργανισμός που εκδηλώνεται ως ενδοκυτταρικό παράσιτο) εκδηλώνεται κυρίως από την κατανάλωση ακατάλληλων επεξεργασμένων κρεάτων και από μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μόλυνσης και από κατεψυγμένα λαχανικά. Και αυτό επειδή τα βακτήρια της λιστέρια μπορούν να επιβιώσουν την ψύξη, ή ακόμα και την κατάψυξη.

Οι υγιείς άνθρωποι σπάνια ασθενούν από, αλλά η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τα αγέννητα μωρά και νεογνά. Οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, επίσης, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο απειλητικών επιπλοκών για τη ζωή τους. Η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην αναχαίτιση των επιπτώσεων της μόλυνσης από λιστέρια.

Αίτια

Τα βακτήρια της λιστέρια μπορούν να βρεθούν στο έδαφος, το νερό και τα ζωικά περιττώματα. Οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται αν καταναλώσουν:

  • Ωμά λαχανικά που έχουν μολυνθεί από το έδαφος, ή από μολυσμένη κοπριά που χρησιμοποιείται ως λίπασμα
  • Κρέας μολυσμένου ζώου
  • Μη παστεριωμένο γάλα ή τρόφιμα που παρασκευάζονται με μη παστεριωμένο γάλα
  • Ορισμένες επεξεργασμένες τροφές, όπως τα μαλακά τυριά, τα χοτ ντογκ και τα αλλαντικά, που έχουν μολυνθεί κατά την επεξεργασία τους

Τα αγέννητα μωρά μπορεί να μολυνθούν από την μητέρα τους μέσω του πλακούντα.

Συμπτώματα

Εάν έχετε αναπτύξει μια λοίμωξη λιστέρια, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε:

  • Πυρετό
  • Μυϊκούς πόνους
  • Ναυτία
  • Διάρροια

Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν λίγες ημέρες αφότου έχετε φάει κάποια μολυσμένη τροφή, αλλά μπορεί να περάσουν μέχρι και δύο μήνες πριν από τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης.

Αν η λοίμωξη από λιστέρια εξαπλωθεί στο νευρικό σας σύστημα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Στραβολαίμιασμα
  • Σύγχυση
  • Απώλεια της ισορροπίας
  • Σπασμούς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play