Αποστολάκης: “H Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια”
«Η Ελλάδα πλέον δεν είναι ένα κράτος που λειτουργεί παθητικά, περιμένοντας στην Αθήνα να δημιουργηθούν οι εξελίξεις και οι προοπτικές μόνες τους. Έχει πάρει τα ηνία στα χέρια της, έχει μία διεθνή παρουσία και έχει μία πολύ σοβαρή παρέμβαση και συνέργεια στα δρώμενα της διεθνούς πολιτικής, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ), στην Πρίστινα. Αναφερόμενος μάλιστα στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι η ολοκλήρωσή της δίνει άλλες προοπτικές, ακόμα και σε αυτή εδώ τη χώρα, γιατί μπαίνει μία καινούργια προοπτική και δίνονται ελπίδες ότι προβλήματα τα οποία διαιωνίζονται για πάρα πολλά χρόνια, υπάρχουν τρόποι για να επιλυθούν και δεν είναι πάντα ο τρόπος οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Κατά τον χαιρετισμό του στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚΟ ο κ. Αποστολάκης είπε ότι «αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, κινούμαστε στην κατεύθυνση να αναλάβουμε οτιδήποτε χρειάζεται από πλευράς στρατιωτικής υποστήριξης, στη νέα χώρα, όπως την ονομάζουμε, Βόρεια Μακεδονία. Εκτοπίσαμε ένα πολύ μεγάλο μέρος από δραστηριότητες γειτόνων, οι οποίοι είχαν αναλάβει αυτό το έργο. Κινούμαστε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, το μεγάλο βάρος αυτής της υποστήριξης πέφτει στις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στον Στρατό Ξηράς, γιατί είναι ένα χερσαίο κράτος».
«Εμείς, πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα, τουλάχιστον οι Ένοπλες Δυνάμεις, ανεξαρτήτως από το ποια είναι η άποψή μας για κάποια θέματα, είμαστε στρατιώτες και είμαστε συντεταγμένο τμήμα της κυβέρνησης, της όποιας κυβέρνησης. Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, είτε έχουμε διαφορετική άποψη, να υποστηρίζουμε αυτά που αποφασίζονται και αυτά που το κράτος και η κυβέρνηση θεωρούν ότι συμφέρουν το έθνος. Έτσι, λοιπόν, κινούμαστε και δεν το κάνουμε ούτε με το στανιό, ούτε γιατί μας αναγκάζει κανείς, το κάνουμε γιατί, όπως είπαμε, είμαστε στρατιώτες και έτσι έχουμε μάθει» εξήγησε ο υπουργός.
Kαι τόνισε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω πολλά πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά επειδή διάφορα λέγονται, διάφορα ακούγονται, πέφτει πολύ δηλητήριο σε όλη αυτή την υπόθεση, δηλαδή έχουμε χωριστεί σε πολύ πατριώτες και σε λιγότερο πατριώτες, δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα, δεν υπάρχουν Έλληνες που δεν αγαπάνε την Ελλάδα, δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν το καλό αυτού του τόπου. Άλλοι το εκφράζουν έντονα και άλλοι λιγότερο έντονα. Η ουσία είναι ότι όλοι είμαστε εδώ για να προασπίσουμε και να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας, όποια είναι αυτά. Επομένως, εδώ, προσωπικές απόψεις και θεωρίες παράξενες δεν χωράνε».
Εξάλλου ο κ. Αποστολάκης διαβεβαίωσε ότι «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Παράλληλα επανέλαβε ότι «η στρατιωτική διπλωματία, τα τελευταία χρόνια, είναι στην πρώτη γραμμή, ανοίγει δρόμο. Επειδή, οι στρατιωτικές κοινότητες επικοινωνούν πιο εύκολα, έχουν μία πιο σαφή, πιο καθαρή γλώσσα, είναι πολύ τεχνικό το αντικείμενο και μπορεί να προσδιοριστεί, καλλιεργούμε ευκολότερα το έδαφος για τους διπλωμάτες και την υπόλοιπη εξέλιξη των σχέσεων. Επομένως, ο ρόλος σας δεν είναι μόνο στρατιωτικός, ιδιαίτερα εδώ, ο καθένας από εσάς είναι και ένας πρέσβης της Ελλάδας».
Απευθυνόμενος ειδικότερα προς τα στελέχη της ΕΛΔΥΚΟ, ο κ. Αποστολάκης σχολίασε ότι «η παρουσία σας εδώ είναι μία παρουσία αντιπροσωπευτική για την Ελλάδα και δείχνει, κατ’ αρχήν, την ποιότητα και το ήθος του ελληνικού στρατού, την αγάπη με την οποία αναλαμβάνετε τις αποστολές σας και μεταφέρετε και το πνεύμα της Ελλάδας εδώ, ότι είμαστε μία χώρα η οποία μάχεται για τη ειρήνη, μάχεται για την ασφάλεια και προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο σε αυτή την κατεύθυνση. Τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε αυτή την περιοχή, κάνουν ακόμα πιο σοβαρή την ανάγκη της παρουσίας της Δύναμης του Κοσσόβου. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε, υποστηρίζουμε ότι η Δύναμη αυτή πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να εκτελεί την αποστολή της, μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα που έχει αυτή η περιοχή».
Ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε ότι «η Ελλάδα πλέον δεν είναι ένα κράτος που λειτουργεί παθητικά, περιμένοντας στην Αθήνα να δημιουργηθούν οι εξελίξεις και οι προοπτικές μόνες τους. Έχει πάρει τα ηνία στα χέρια της, έχει μία διεθνή παρουσία και έχει μία πολύ σοβαρή παρέμβαση και συνέργεια στα δρώμενα της διεθνούς πολιτικής, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή. H Ελλάδα πλέον έχει έναν πολύ σοβαρό διεθνή ρόλο, ενεργό, μάχεται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, με όλους τους τρόπους. Με τις ειρηνευτικές αποστολές, με τις νατοϊκές αποστολές και με τις συνέργειες με τα κράτη που συνεργαζόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Η συμμετοχή μας σε κάθε τέτοια αποστολή είναι ένα λιθαράκι στη μεγαλύτερη προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα».
Περαιτέρω σε δήλωση του για το προσωπικό της ΕΛΔΥΚΟ, ο κ. Αποστολάκης επισήμανε ότι «διαπιστώσαμε, άλλη μία φορά, ότι εκτελούν την αποστολή τους με τον καλύτερο τρόπο και προσφέρουν στην Ελλάδα την ευκαιρία και τη δυνατότητα να συμμετέχει και να λαμβάνει μέρος στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, που η υπόθεση του Κοσόβου βγαίνει στο προσκήνιο. Διαπιστώθηκε ότι κάθε φορά, είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι αυτή την αποστολή, κάθε φορά που ερχόμαστε, η οργάνωση και ο τρόπος που εκτελούν την αποστολή τους είναι καλύτερος. Το προσωπικό είναι διαλεγμένο, είναι αρκετά ενημερωμένοι και συνειδητοποιημένοι για το τι κάνουν εδώ».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την ΕΛΔΥΚΟ προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό ενόψει της εορτής της Πασχαλιάς. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε με την επικεφαλής Γραφείου Συνδέσμου Πρίστινας, πρέσβη Χρυσούλα Αλειφέρη, την επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσσοβο (European Union Rule of Law Mission-EULEX in Kosovo), πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον διοικητή της Kosovo Force (KFOR), τον Ιταλό στρατηγό Λορέντσο Ντ’ Αντάριο (Major General Lorenzo D’ Addario Italian) Army και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας