Μογκερίνι: Η ΕΕ εκφράζει την «λύπη» της για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «λύπη» της, μέσω της εκπροσώπου της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να τερματίσουν τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις, προειδοποιώντας ότι η κίνηση θα υπονομεύσει περαιτέρω την διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η εκπρόσωπος της Μογκερίνι, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς ανέφερε ότι η αμερικανική απόφαση «διακινδυνεύει να υπονομεύσει την εφαρμογή» της πυρηνικής συμφωνίας, δηλώνοντας ότι η ΕΕ θα «συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία όσο το Ιράν συνεχίζει να την εφαρμόζει πλήρως και αποτελεσματικά». Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία αν η Ουάσινγκτον αυστηροποιήσει τις κυρώσεις της ενάντια στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν αποθαρρύνονται από τέτοιες απειλές.«Το Ιράν είναι ένα παράνομο καθεστώς. Προσπαθούν να κρατούν χώρες ομήρους για να τις εκβιάζουν», υποστήριξε ο Χουκ. Πρόσθεσε ότι η «μαφιόζικη συμπεριφορά» της Τεχεράνης δεν θα εμποδίσει τις ΗΠΑ από το να πράξουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό.
- Μογκερίνι: Ζητά την επανέναρξη της επιχείρησης Sophia στη Μεσόγειο
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε σήμερα από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να στείλουν και πάλι πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο ώστε να συνεχιστεί η επιχείρηση Sophia κατά της διακίνησης όπλων και πετρελαίου στη Λιβύη.
“Χωρίς σκάφη, η Sophia δεν είναι σε θέση να επληρώσει την αποστολή της, που συνίσταται στην επιβολή του εμπάργκο στα όπλα και στο πετρέλαιο στη Λιβύη”, είπε η Μογκερίνι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. “Είναι ευθύνη των χωρών-μελών, είναι δική τους επιλογή.
Ελπίζω ότι θα το ξανασκεφθούν τις επόμενες εβδομάδες”, πρόσθεσε.
Η εντολή της επιχείρησης αυτής παρατάθηκε για έξι μήνες στα τέλη Μαρτίου, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
“I appeal to all the regional and international players to unite in support of @UN work, in support of the political perspective for dialogue and unity in Libya. [..] On the European side, they find a common, united front” @FedericaMog pic.twitter.com/nxHcGF2EBx
— European External Action Service – EEAS 🇪🇺 (@eu_eeas) 16 Απριλίου 2019
Ταυτόχρονα όμως διατάχθηκε η “προσωρινή διακοπή στην ανάπτυξη ναυτικών μέσων” λόγω της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέψει να αποβιβαστούν σε λιμάνια της οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.
Η Sophia ξεκίνησε το 2015, μετά τα αλλεπάλληλα ναυάγια στη Μεσόγειο, με στόχο να αντιμετωπίσει τα δίκτυα διακινητών ανθρώπων. Παράλληλα, θα βοηθούσε να τηρηθεί το εμπάργκο στην πώληση όπλων και πετρελαίου που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη.
“Our main duty is to keep the two-state perspective alive and to preserve the possibility of new negotiations towards peace to take place” @FedericaMog pic.twitter.com/WbLjWlzhBS
— European External Action Service – EEAS 🇪🇺 (@eu_eeas) 16 Απριλίου 2019
“Η επίθεση που εξαπέλυσε στην Τρίπολη (ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ) υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε διαρκή σύρραξη με όπλα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στη Λιβύη”, είπε η Μογκερίνι. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη λύπη της επειδή οι ευρωβουλευτές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για την κρίση αυτή. “Είναι λυπηρό που σε αυτήν την τελευταία συνεδρίαση (σ.σ. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις ευρωεκλογές) υπάρχουν εδώ περισσότεροι θεατές παρά βουλευτές, για ένα τόσο σοβαρό θέμα”, είπε, μιλώντας σε ένα σχεδόν άδειο ημικύκλιο.
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεδριάσει ξανά τον Ιούλιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας