Παναγία των Παρισίων: Ιστορία και μύθος
Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού.
Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας.
Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης. Με κέντρο δράσης τον ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.
80 βασιλιάδες, 2 αυτοκράτορες, 5 δημοκρατίες και 2 παγκόσμιοι πόλεμοι έχουν περάσει επί των ημερών της. Εντός των τειχών της χρίστηκε βασιλιάς ο Ερρίκος ο ΣΤ’, εκεί (αυτό)χρίστηκε αυτοκράτορας της Γαλλίας ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης, εκεί τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση του μεγάλου στρατηγού Ντε Γκολ, του Ζορζ Πομπιντού, του Φρανσουά Μιτεράν κ.α.
Ο ναός βανδαλίστηκε κατά τη Γαλλική επανάσταση, αλλά ευτυχώς οι ζημιές αποκαταστάθηκαν πλήρως από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, χάρις το έργο του οποίου ο ναός έχει τη σημερινή του μορφή.
Παρά το εντυπωσιακό της παρουσιαστικό και την αναγνωσιμότητα της δεν είναι ούτε η μεγαλύτερη ούτε η πιο ιστορική εκκλησία της Γαλλίας. Στη σχετική λίστα με τις ψηλότερες εκκλησίες της Γαλλίας βρίσκεται στη 13η θέση.
Η Νοτρ Νταμ έχει 35 μέτρα ύψος, 130 μέτρα μήκος και 48 μέτρα πλάτος. Ο καθεδρικός ναός κοσμείται στο εξωτερικό του από υπέροχα αγάλματα και περίτεχνους σχηματισμούς. Στο εσωτερικό του, θαυμασμό προκαλούν τα πολύχρωμα βιτρό και οι καμάρες στην οροφή του.
Μέσα στον ναό, υπάρχει επίσης μία κρύπτη καθώς και ένα παλαιό εκκλησιαστικό όργανο. Τον ναό πλαισιώνουν δύο πυργίσκοι – κωδωνοστάσια.
Το κωδωνοστάσιο, που καταστράφηκε από τη χθεσινή φωτιά της 15ης Απριλίου, είχε ανακατασκευαστεί τον 19ο αιώνα. Κοσμούταν από χάλκινα αγάλματα των δώδεκα Αποστόλων, μαζί με τα ζώα που τους συμβολίζουν.
Παναγία των Παρισίων: Η ηρωίδα της
Η ιστορία του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας του Παρισιού δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να καταγραφεί η σχέση που είχε με αυτόν το πιο διάσημο κορίτσι στην ιστορία της Γαλλίας, η Ζαν ντ‘Αρκ.
Ενα εξαιρετικά γενναίο κορίτσι που ισχυρίστηκε ότι είχε οράματα από τον Θεό και με αυτά κατόρθωσε να δώσει θάρρος σε ολόληρη την Γαλλία, οδηγώντας σε νίκες στις μάχες εναντίον των αγγλικών στρατευμάτων.
Χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα μία σοφή στρατιωτική τακτική, η Γαλλία κέρδισε χάρη στην Ζαν ντ’Αρκ πολλές μάχες ενάντια στην Αγγλία. Αργότερα κατηγορήθηκε και πέθανε στην πυρά.
Ο καθεδρικός ναός της Notre Dame (σε πιστή μετάφραση αυτές οι δύο λέξεις σημαίνουν «η κυρία μας») χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για την Λειτουργία κάθε Κυριακή και είναι έδρα του Αρχιεπισκόπου του Παρισιού.
Παναγία των Παρισίων στη νεότερη ιστορία
Μετά την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού στην τυπική, υπέροχη μορφή του στη μέση του Β Παγκοσμίου Πολέμου, φημολογήθηκε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα αριστουργηματικά «βιτρό».
Ετσι αυτά αφαιρέθηκαν και επανατοποθετήθηκαν μετά τον πόλεμο. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε επειδή τα «βιτρό» είναι κατασκευασμένα από ένα μοναδικό, συγκεκριμένο υλικό εκείνης της εποχής που ονομάζεται Rose (τριαντάφυλλο).
Θεωρείται ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο γυάλινο παράθυρο στον κόσμο που έχει κατασκευαστεί τον 13ο αιώνα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας