Brexit: Διασφαλίσεις για ομαλή λειτουργία της Ε.Ε. κατά την παράταση του ζητούν οι «27»

Brexit: Διασφαλίσεις για ομαλή λειτουργία της Ε.Ε. κατά την παράταση του ζητούν οι «27»
Η Τερέζα Μέι επεσήμανε στους 27 ηγέτες ότι είναι πρόθυμη να δεχθεί μια μεγαλύτερη παράταση του Brexit, με την προϋπόθεση ότι θα είναι σε θέση να την συντομεύσει.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν περισσότερες συναντήσεις μεταξύ τους, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων από τη Βρετανία και θα ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην υπονομεύσει το μπλοκ, «ιδίως όταν συμμετέχει σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων» κατά τη διάρκεια της παράτασης του Brexit, σύμφωνα με το αναθεωρημένο προσχέδιο συμπερασμάτων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Η σημερινή σύνοδος κορυφής έχει ως στόχο να συμφωνηθεί μια νέα παράταση στο Brexit.

Το προσχέδιο απόφασης αναθεωρήθηκε απόψε το βράδυ, ώστε να περιλάβει περισσότερες διασφαλίσεις για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διαταράξει η Βρετανία τις διαδικασίες για όσο διάστημα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

«Τα 27 μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (…) θα συνεχίσουν να συναντώνται ξεχωριστά (σ.σ. χωρίς τη Βρετανία) σε όλα τα επίπεδα για να συζητούν θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρεται στο κείμενο αυτό, το οποίο ενδέχεται πάντως να τροποποιηθεί περαιτέρω.

  • Δεκτική για μεγαλύτερη παράταση του Brexit αν μπορεί να τη συντομεύσει δήλωσε η Μέι

Από την πλευρά της, πάντως, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισήμανε στους 27 ηγέτες ότι είναι πρόθυμη να δεχθεί μια μεγαλύτερη παράταση του Brexit, με την προϋπόθεση ότι θα είναι σε θέση να την συντομεύσει, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, περιγράφοντας την παρουσία της Μέι στη Σύνοδο Κορυφής ως «πιο στιβαρή από το συνηθισμένο».

Η Μέι μίλησε στους 27 ηγέτες κρατών μελών για περίπου μία ώρα πριν αποχωρήσει από την αίθουσα για να τους αφήσει να αποφασίσουν για το διάστημα μιας παράτασης του Brexit και για τους όρους που ενδεχομένως θα συνοδεύουν μια δεύτερη αναβολή του.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η ομιλία της Μέι εξακολουθούσε να είχε ελλείψεις επί συγκεκριμένων λεπτομερειών, αναφέροντας ότι «οι ηγέτες είχαν πολλές ερωτήσεις».

  • «Ενα Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι η χειρότερη επιλογή» δηλώνει εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας

Μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ίσως να είναι προτιμότερη από τη διατάραξη της λειτουργίας της Ένωσης από τους Βρετανούς αν παραμείνουν μέλος του μπλοκ ενάντια στη θέλησή τους, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν είναι τα πάντα προτιμότερα από μια μη-συμφωνία. Μια κατάσταση μη-συμφωνίας είναι μια πραγματική επιλογή», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Παράλληλα τόνισε ότι κατά την άποψη της Γαλλίας, η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων δεν περιλαμβάνει ικανοποιητικές εγγυήσεις ενάντια σε πιθανές παρεμποδίσεις της λειτουργίας του μπλοκ ώστε να δικαιολογηθεί μια μεγαλύτερη παράταση.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Μακρόν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» σε ό,τι αφορά την μεγάλη παράταση για το Brexit, δηλώνοντας ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με τρεις «αρχές»: Η πρώτη αφορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να υπονομευθεί. Η δεύτερη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού να φύγει από την ΕΕ και η τρίτη είναι η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά του Ην. Βασιλείου. «Έχει δοθεί πολύς χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά.

  • Kυβερνητικές πηγές: Ο Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει την πρόταση για μια ευέλικτη παράταση του Brexit

Την πρόταση για μια ευέλικτη παράταση του Brexit αναμένεται να υποστηρίξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η ευέλικτη αυτή παράταση θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένεται να επισημάνει ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα θα υπογραμμίσει την αντίθεση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ στο ενδιάμεσο διάστημα και να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα της χωρίς να παρακωλύονται από συνεχείς Συνόδους Κορυφής για το Brexit.

  • Κομισιόν: Τα κράτη-μέλη σε ετοιμότητα για Brexit χωρίς συμφωνία

Σε απολογισμό των εντατικών προπαρασκευαστικών εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία προέβη σήμερα η Κομισιόν ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ενώ εξέδωσε πρακτικές οδηγίες για τα κράτη μέλη σε πέντε βασικούς τομείς.

“Στόχος των σημερινών κατευθύνσεων είναι να εξασφαλιστεί η ομαλή πρακτική εφαρμογή των ενωσιακών και εθνικών μέτρων έκτακτης ανάγκης εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία­ και να διασφαλιστεί συντονισμένη προσέγγιση καθόλη την ενδεχόμενη περίοδο απουσίας συμφωνίας”, δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

“Αν και αυτό δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν το φοβόμαστε.

Είμαστε προετοιμασμένοι”, είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, οι τομείς για τους οποίους εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες η Επιτροπή είναι: διαμονή και δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών, προστασία δεδομένων, φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, δικαστική συνεργασία και αλιεία.

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, η Επιτροπή σημειώνει ότι σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία αποτελεί προτεραιότητά η προστασία των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που διαμένουν στην ΕΕ και επομένως συστήνει στα κράτη μέλη να υιοθετήσουν “γενναιόδωρη προσέγγιση”.

Το ΗΒ, επισημαίνεται, αναμένεται να εφαρμόσει την ίδια προσέγγιση. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα κράτη μέλη της ΕΕ-27 έχουν προβλέψει εθνικά μέτρα έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες του ΗΒ που διαμένουν νόμιμα στο έδαφός τους θα διατηρήσουν αυτό το δικαίωμα αμέσως μετά την αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Στην Ελλάδα, όπου διαμένουν περί τους 24.000 εγγεγραμμένους βρετανούς πολίτες, έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός ιστότοπος με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (https://brexit.gov.gr).

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα δώσει περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2020, εφαρμόζοντας τους υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ και τους εθνικούς κανόνες για την παροχή δικαιώματος διαμονής στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play