Δραγασάκης: Συμβιβασμός με τους δανειστές η πρόταση για την πρώτη κατοικία
Η πρόταση για την πρώτη κατοικία που κατέθεσε με τροπολογία η κυβέρνηση την Τρίτη (26/3/19) είναι συμβιβασμός με τους δανειστές, είπε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης.
«Συμβιβασμός είναι η πρόταση, δεν είναι κάτι παράδοξο σε θέματα που υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις. Συμβιβασμός στον οποίο κυριαρχεί η έννοια για την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης εξήγησε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση άργησε να φέρει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση διότι λειτουργεί ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών και όχι των τραπεζών.
«Η κυβέρνηση εκπροσωπεί τα συμφέροντα εκείνων των νοικοκυριών που πήραν δάνεια, αλλά λόγω αλλαγής των συνθηκών έμειναν άνεργοι, έκλεισε η δουλειά τους και είναι σε δυσκολία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα ενεργεί ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών, γι’ αυτό και καθυστερήσαμε. Εάν ενεργούσαμε ως εκπρόσωποι των συμφερόντων των τραπεζών, θα είχαμε κλείσει προ πολλού. Επομένως κάποια μετριοφροσύνη θα τη συνιστούσα σε όσους εμφανίζονται εδώ ως τιμητές και ως μοναδικοί εκπρόσωποι των δανειοληπτών».
Ο κ. Δραγασάκης παραδέχτηκε ότι το θέμα είναι δύσκολο γιατί έχει να κάνει με τα κόκκινα δάνεια, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για τη συζήτησή του γιατί η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη πριν από το Eurogroup.
«Είναι ένα δύσκολο θέμα γιατί, όπως είχα πει και παλιότερα στη Βουλή και διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου, όταν μιλούμε για κόκκινα δάνεια πρέπει να έχουμε κατά νου, πρώτον, την κοινωνική διάσταση του δανειολήπτη, δεύτερον τη δημοσιονομική διάσταση, δηλαδή τι πόρους που μπορεί να διαθέσει το Δημόσιο για την επίλυση του προβλήματος, και τρίτον την κατάσταση των τραπεζών. Γι’ αυτό χρειάστηκε όλος αυτός ο χρόνος.
Δυστυχώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι πριν από το Eurogroup, γι’ αυτό δεν έχουμε πολύ χρόνο, διότι είτε με είτε χωρίς μνημόνια στο θέμα των τραπεζών υπάρχει μία πανευρωπαϊκή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας», είπε.
Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε και στις τομές, όπως είπε, που υπάρχουν στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, δίνοντας ιδιαίτερη διάσταση στην ένταξη και των δανείων των επιχειρηματιών.
«Πρώτον, μπαίνουν τα δάνεια των εμπόρων, τα δάνεια που είχαν συνάψει οι έμποροι και οι επιχειρηματίες με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο που προκαλεί και συζητήσεις στην Ευρώπη συνολικά γιατί είμαστε η μόνη χώρα που το κάνουμε αυτό. Η δεύτερη τομή είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει δημοσιονομική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των δανείων των φτωχών νοικοκυριών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν από μόνοι τους να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Το τρίτο είναι ότι με τα δύο αυτά, με τη δημοσιονομική συμβολή ο στόχος είναι να έχουμε μείωση των δόσεων έτσι ώστε ο κόσμος να εξυπηρετήσει το δάνειό του, να εξοφληθούν δάνεια, να διαγραφούν δάνεια, να φύγει το βουνό, όχι απλώς να μεταφέρουμε τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες κάπου αλλού. Πιστεύω ότι αν ψηφιστεί η τροπολογία, μετά η λύση θα είναι στα χέρια των τραπεζών να τρέξουν αυτό το καινούργιο σύστημα και να οδηγήσουμε το πρόβλημα στη λύση του», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τελικά, μετά από πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας η συζήτηση για τη συγκεκριμένη τροπολογία θα γίνει στην απογευματινή συνεδρίαση, στην οποία θα προσέλθουν και φορείς, όπως πρότεινε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πρόταση που έγινε δεκτή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας