23 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας
23 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας
Στις 23 Μαρτίου του 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων.
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας.
Στόχο του εορτασμού είναι να καταδείξει τη σημασία που θα διαδραματίζουν ο καιρός, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας, καθώς θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες όλου του κόσμου ξεναγούν όσους ενδιαφέρονται στις εγκαταστάσεις τους, ενημερώνοντάς τους από πρώτο χέρι για τον τρόπο που εργάζονται.
Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας στο ΑΠΘ
Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 και ώρα 12:00, στο Αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου «Βασίλειος Κυριαζόπουλος», η ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ, Θεόδωρου Σ. Καρακώστα, με τίτλο «Το Μετεωροσκοπείο που Ονειρευτήκαμε και Αγαπήσαμε!».
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Καρακώστας θα παρουσιάσει την ιστορική διαδρομή του Μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ.
Ξεκινώντας από την ίδρυση του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, το 1929, θα αναφερθεί στους πεφωτισμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους που υπηρέτησαν τον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, καθώς και στη θεμελίωση, στον σχεδιασμό και στη λειτουργία του μοναδικού Πανεπιστημιακού Μετεωροσκοπείου στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, θα παρουσιάσει την εγκατάσταση και τη λειτουργία του Αλπικού Μετεωροσκοπείου του Ολύμπου σε υψόμετρο 2.917 μέτρα και τους μετεωρολογικούς σταθμούς που κατά καιρούς λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην καταγραφή και τη μελέτη των μετεωρολογικών και κλιματολογικών φαινομένων.
Το σχόλιο σας