Βουλή: Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για ΟΤΑ, ισότητα φύλων και απονομή ιθαγένειας
Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας-Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας-Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».
Στα 112 άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες:
– Επανέρχεται η ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους με έως 100 δόσεις και με μείωση των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων έως και 100% στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης.
– Επιλύεται η εκκρεμότητα με τους διοριστέους της προκήρυξης 3Κ/2018 για 8.166 θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, που εκκρεμεί η έκδοση των οριστικών πινάκων, καθώς εξαιρούνται από την αναστολή των προσλήψεων στους δήμους, λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
– Στους σχολικούς φύλακες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2013 και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού σε νοσοκομεία της χώρας, δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν στους δήμους στους οποίους εργάζονταν πριν τη διαθεσιμότητα.
– Παρέχεται η δυνατότητα μετάταξης δημοτικών υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν μετακινηθεί προσωρινά. Η μετάταξη διενεργείται σε κενή θέση κλάδου της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας, εφόσον ο υπάλληλος κατέχει τα τυπικά προσόντα της θέσης στην οποία μετατάσσεται και προκειμένου για τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους, σε προσωποπαγή θέση, με ταυτόχρονη δέσμευση κενής οργανικής και για όσο χρόνο υφίσταται η προσωποπαγής θέση.
– Μειώνεται κατά δύο έτη ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης κατηγορίας ΔΕ, που είναι κάτοχος αποφοιτηρίου ιδιωτικού ΙΕΚ, ή κάτοχος πτυχίου επαγγελματικής ειδικότητας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, επιπέδου 5.
Το πολυνομοσχέδιο περιέχει επίσης διατάξεις που επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με την ανάδειξη των δημοτικών και των περιφερειακών αρχών (κωλύματα εκλογιμότητας και για τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, αύξηση πλαφόν υποψηφιοτήτων στα ψηφοδέλτια κ.λπ., κύρωση των αποτελεσμάτων από την ΕΛΣΤΑΤ αντί με ΚΥΑ που ισχύει έως σήμερα κ.λπ).
Ισότητα των φύλων
Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ουσιαστική ισότητα των φύλων, την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Από τις επόμενες εκλογές αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών από κάθε φύλο, σε ποσοστό 40%, ανά εκλογική περιφέρεια του συνολικού αριθμού των υποψηφίων, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων σε όλη την Επικράτεια.
Προσδιορίζονται τα μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα ΜΜΕ και στη διαφήμιση, ενώ προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων (πρόστιμα, αναστολή αδειών κ.λπ.) από το ΕΣΡ σε περίπτωση που οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς παραβιάζουν τις υποχρεώσεις των διατάξεων αυτών.
Παρέχεται επίσης η δυνατότητα στους δήμους δημιουργίας Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών και Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών.
Απόδοση ιθαγένειας
Σε ό,τι αφορά στην απόδοση ιθαγένειας, προβλέπεται η αναμόρφωση του τεστ πολιτογράφησης (γλώσσα, γνώσεις γεωγραφίας, ιστορίας, πολιτικών θεσμών, πολιτικής πραγματικότητας) ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτογράφησης. Από το τεστ αυτό εξαιρούνται ηλικιωμένοι και πρόσωπα με νοητική υστέρηση και βαριά ψυχική ασθένεια, αλλά δεν αλλάζουν οι τυπικές προϋποθέσεις (νομιμότητα και έτη διαμονής, ποινικά κωλύματα κ.λ.π.).
Μειώνεται το παράβολο για πολιτογράφηση από 700 σε 550 ευρώ, ενώ θεσπίζεται η καταβολή παραβόλου ύψους 100 ευρώ για την υποβολή αντιρρήσεων ενώπιον του Συμβουλίου Ιθαγένειας. Άτομα με σωματική αναπηρία μπορούν να ορκίζονται στο σπίτι τους ή μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι Διευθύνσεις Αστικής Κατάστασης των αποκεντρωμένων διοικήσεων υπάγονται πλέον στο υπουργείο (ως υπηρεσίες του) και μετονομάζονται σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Ιθαγένειας. Το Τμήμα Πολιτογράφησης Ομογενών της Κεντρικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας του υπουργείου καταργείται. Οι αρμοδιότητές του μεταβιβάζονται στο Τμήμα Πολιτογράφησης. Οι αποφάσεις πολιτογράφησης αλλογενών θα παίρνονται πλέον από τις περιφερειακές διευθύνσεις ιθαγένειας του Υπουργείου, αλλαγή που αναμένεται να μειώσει το χρόνο εξέτασης κατά 9 μήνες.
Απλοποιείται η διαδικασία πολιτογράφησης ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Προβλέπεται ειδικότερα ότι όσοι διαμένουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του πότε ήρθαν στη χώρα, θα εξετάζονται στην Ελλάδα. καταργούνται οι Ειδικές Επιτροπές και θα εξετάζονται από τις Επιτροπές Πολιτογράφησης με ειδική διαδικασία.
Επιχειρείται επίσης να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ανιθαγενών Ρομά με μακρά ιστορική παρουσία στη χώρα μας και μεταξύ άλλων προβλέπονται τρεις βαθμίδες διαδικασιών ανάλογα με τον βαθμό επάρκειας που προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας