Ζοζέ Μπαρόζο: “Δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης”

Ζοζέ Μπαρόζο: “Δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης”
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, τόνισε σε ομιλία του ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με απαισιοδοξία.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο δεν συμμερίζεται την απαισιοδοξία που κυριαρχεί για το μέλλον της Ευρώπης. Σε δηλώσεις του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, ξεκαθάρισε ότι προτιμά να είναι αισιόδοξος για τα επόμενα χρόνια.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε χαρακτηριστικά:

“Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία που υπάρχει όταν μιλάμε για την Ευρώπη. Ναι, έχουμε σοβαρά προβλήματα ν΄ αντιμετωπίσουμε, το BREXIT, την παράνομη μετανάστευση, τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό και ότι το ότι η Ευρώπη μένει πίσω στην ψηφιακή επανάσταση, αλλά έχουμε και τους πόρους και τα μέσα για να τα ξεπεράσουμε.

Πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας ότι, ναι, υπάρχουν πράγματι σημαντικά προβλήματα και ισχυρές προκλήσεις, αλλά η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει και να γίνει ο προμαχώνας προάσπισης αξιών και εννοιών όπως η ειρήνη, η δημοκρατία και η ασφάλεια.

Φαίνεται πως ο Ζαν Μονέ, ένας από τους πατέρες της ΕΕ, είχε δίκιο όταν είπε ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα θα φτιαχτεί μέσα από τις κρίσεις και θα είναι αποτέλεσμα των απαντήσεων στις κρίσεις αυτές”.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο, που σημειωτέον είναι επίτιμος δημότης Δελφών, αναφερόμενος στο BREXIT εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια λύση είναι πιθανή και πρόσθεσε ότι θα ήταν προς το συμφέρον όλων να βρεθεί και διατύπωσε την εκτίμηση ότι μέχρι σήμερα η εξέλιξη αυτή έχει λειτουργήσει περισσότερο σαν …εμβολιασμός απέναντι στην πιθανότητα άλλων αντίστοιχων εξόδων, παρά σαν μολυσματικός παράγοντας.

“Από το 2004 ως το 2014 η ΕΕ σχεδόν διπλασίασε τα μέλη της, από τα 15 στην αρχή της περιόδου στα 28, αντιμετώπισε μια χρηματοπιστωτική κρίση και την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, τη συνταγματική κρίση και τα θεσμικά προβλήματα στον πυρήνα της ευρωζώνης. «Τελικά όμως, η ΕΕ όχι απλά επιβίωσε αλλά έγινε ισχυρότερη”

Όσο για τις διεθνείς εξελίξεις, σημείωσε: “Κοιτάξτε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Ρωσία, στη Βενεζουέλα, στις Φιλιππίνες αφού αναδύονται, όπως και ο απομονωτισμός, ως μέρος της παγκόσμιας τάσης ενάντια στην παγκοσμιοποίηση”

πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play