Κοίτασμα κυπριακή ΑΟΖ: Η Λευκωσία μελετά τα επόμενα βήματά της

Κοίτασμα κυπριακή ΑΟΖ: Η Λευκωσία μελετά τα επόμενα βήματά της
Κοίτασμα κυπριακή ΑΟΖ: Το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στον στόχο "Γλαύκος", εδραιώνει την παρουσία της ExxonMobil και ενισχύει την προοπτική για κατασκευή ενός τερματικού LNG επί κυπριακού εδάφους.

Κοίτασμα κυπριακή ΑΟΖ: Η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, ότι κατά την ερευνητική γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει εντοπιστεί ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια, αυξάνει τις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας και δίνει βάση για τις επόμενες ερευνητικές γεωτρήσεις, δημιουργώντας και προοπτικές ευρύτερων συμμαχιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Με βάση τα αποτελέσματα της γεώτρησης, η ExxonMobil εδραιώνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και επίσης ενισχύεται η προοπτική για κατασκευή ενός τερματικού LNG επί κυπριακού εδάφους.

Το βρετανικό γεωτρύπανο της ExxonMobil, Stena Icemax, θα παραμείνει στον στόχο «Γλαύκος» μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Φωτογραφία: Zukiman Mohamad για το Pexels


Με βάση την πάγια τακτική, στον «Γλαύκο-1» θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη γεώτρηση, αυτή τη φορά επιβεβαιωτική, χωρίς να προσδιορίζεται επί του παρόντος ο ακριβής χρόνος.

Εξάλλου, η κυπριακή κυβέρνηση θα αρχίσει συζητήσεις με τις εταιρείες ΕΝΙ και ΤOTAL με στόχο την αδειοδότηση του τεμαχίου 7.

Μία νέα γεώτρηση πιθανόν να γίνει στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «Καλυψώ», όπου η διερευνητική γεώτρηση εντόπισε κοίτασμα.

Γεώτρηση πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο τεμάχιο 3.

Πρόκειται για τη γεώτρηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την ΕΝΙ, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων.

Σε ότι αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά σε επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.

Έγκυρες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ExxonMobil να ενδιαφερθεί για το τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, η υπολογιζόμενη αξία του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος-1» κυμαίνεται μεταξύ 30 δισ. και 40 δισ. δολαρίων.

Το συγκεκριμένο κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή για τα επόμενα 200 χρόνια.

Μετά τα αποτελέσματα στον στόχο «Γλαύκος-1» η ποσότητα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αυξάνεται περίπου στα 13 με 16 τρισ. κυβικά πόδια. Συγκεκριμένα στον στόχο «Αφροδίτη» (NOBLE-SHELL-DELEK) εντοπίστηκε κοίτασμα περίπου τεσσάρων περίπου τρις κυβικών ποδιών, στον στόχο «Καλυψώ» (ENI) επίσης ποσότητα 3 με 4 τρισ. κυβικά πόδια.

Φωτογραφία: Pexels

Handelsblatt: Το φυσικό αέριο θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Κύπρου

«Η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου. Ένας ισχυρός γείτονας εγείρει όμως ήδη ενστάσεις», γράφει σε σχετικό της άρθρο η Handelsblatt.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Λακκοτρύπη ότι στο τεμάχιο 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα κοιτάσματα υπολογίζονται γύρω στα 140 με 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ότι «αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από έναν μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων.

Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η διένεξη για το φυσικό αέριο, θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Κύπρου: «Ήδη πριν από ένα χρόνο, η Τουρκία είχε μπλοκάρει με πολλά πολεμικά πλοία το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεων «Saipem 12.000», το οποίο κατά παραγγελία της Eni αναζητούσε φυσικό αέριο στις νότιες ακτές της Κύπρου.

Οι Ιταλοί υπαναχώρησαν και μετά από λίγες μέρες αποχώρησαν. Ο θαλάσσιος αποκλεισμός έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαμάχη για το φυσικό αέριο.

Η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένας τρόπος για να αποσοβηθούν οι εντάσεις για τους φυσικούς πόρους.

Οι συνομιλίες για διευθέτηση της κρίσης διεκόπησαν όμως το καλοκαίρι του 2017, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από τη βόρεια Κύπρο».

Και το άρθρο καταλήγει: «Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε την Τρίτη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διερευνήσει τις δυνατότητες για νέες συνομιλίες. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση ο Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των συνομιλιών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play