Die Zeit: Νέος διοικητής της ΕΚΤ ο Γενς Βάιντμαν – Αμφιβολίες για την εκλογή Βέμπερ στην Κομισιόν;

Die Zeit: Νέος διοικητής της ΕΚΤ ο Γενς Βάιντμαν –  Αμφιβολίες για την εκλογή Βέμπερ στην Κομισιόν;
Τι γράφει η γερμανική Die Zeit, επικαλούμενη «διακινούμενες πληροφορίες σε πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου».

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν έχει σοβαρές πιθανότητες να αναλάβει το καλοκαίρι μία από τις πλέον νευραλγικές, οικονομικοπολιτικές θέσεις στην Ευρώπη, αυτή του επικεφαλής της ΕΚΤ, γράφει η γερμανική Die Zeit, επικαλούμενη «διακινούμενες πληροφορίες σε πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτή η προοπτική συμπίπτει με μια ιδιαίτερη συγκυρία εναλλαγής προσώπων σε κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις, καθώς θα πρέπει να διευθετηθεί παράλληλα και η «αλλαγή φρουράς», τόσο στη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, – συνεχίζει το ρεπορτάζ -, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει κατά μέγιστο ένα στέλεχος σε μία από τρεις θέσεις, αλλά το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επιλογή της.

Το φθινόπωρο, η Καγκελάριος Μέρκελ είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν. Σημειώνεται δε ότι τότε για πρώτη φορά είχε αναφερθεί και το όνομα του Βάιντμαν, αλλά τώρα επανέρχεται στις σχετικές συζητήσεις.

Κατά το δημοσίευμα, αυτή η επαναφορά του ονόματός του σχετίζεται με το γεγονός ότι στο μεταξύ έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι η υποψηφιότητα Βέμπερ έχει εκπέσει, πιθανώς λόγω της εγγύτητάς του προς τον Ούγγρο, δεξιό λαϊκιστή, Βίκτορ Όρμπαν.

Αν οι ευρωεκλογές του Μαΐου εξελιχθούν όπως περιγράφουν οι παρούσες δημοσκοπήσεις, είναι πιθανόν ο Βέμπερ να βρεθεί στο ευρωκοινοβούλιο χωρίς δική του πλειοψηφία. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κορυφαίος υποψήφιος από πλευράς του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς θα επιχειρήσει να συγκροτήσει μία δική του πλειοψηφία.

Εάν δε αποτύχει και αυτή η απόπειρα, οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών έχουν τη δυνατότητα να συμφωνήσουν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από το κοινοβούλιο.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ των ονομάτων που έχουν συζητηθεί για την περίπτωση μίας τέτοιες εξέλιξης, είναι αυτά των Κριστίν Λαγκάρντ, Μισέλ Μπαρνιέ και Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τρεις προσωπικότητες με ένα σημαντικό κοινό σημείο ως προς την ευρωπαϊκή «αριθμητική της ισχύος».

Το σημείο αυτό αφορά το γεγονός ότι και οι τρεις δεν είναι Γερμανοί και επομένως, μία δική τους τοποθέτηση στην Κομισιόν, ανοίγει το δρόμο και πάλι για την υποψηφιότητα Βάιντμαν για την ΕΚΤ.

Η Die Zeit αναφέρει ότι αυτό το σενάριο θεωρείται τόσο εύλογο στο εσωτερικό του γερμανικού, κυβερνητικού συνασπισμού, ώστε υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη ασχολούνται με τις πιθανές συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης, ακόμη και αν επισήμως κανείς δεν θέλει να τοποθετηθεί, προκειμένου να μην θεωρηθεί πισώπλατο μαχαίρωμα για τον Βέμπερ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή εστιασμένη την προσοχή της στο να μην προκύψουν ανεπιθύμητες απορρέουσες επιπτώσεις μέσα από τη διαδικασία στελέχωσης των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών πόστων.

Κατά συνέπεια, και προκειμένου δε να μην τεθεί σε κίνδυνο ένα πιθανό γερμανικό αίτημα για την ανώτατη θέση στην ΕΚΤ, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπήρξε συγκρατημένος ως προς την στελέχωση άλλων κορυφαίων θέσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Επιπλέον, και τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ελπίζουν σε επίπεδο τακτικής ότι θα κερδίσουν έδαφος σε περίπτωση που ο Βάιντμαν συμμετείχε στην κούρσα διαδοχής. Και αυτό γιατί, ο κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι μεν μέλος του CDU, αλλά διετέλεσε στο παρελθόν σύμβουλος οικονομικών θεμάτων της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Παράλληλα, λόγω της μάλλον συντηρητικής του στάσης σε θέματα νομισματικής πολιτικής, υπάρχουν πολλοί οπαδοί στον πυρήνα της Ένωσης CDU-CSU, που θα τον έβλεπαν ευχαρίστως στη θέση του διοικητή της ΕΚΤ.

Από πλευράς SPD, με δεδομένο το κύρος που εξακολουθεί να απολαμβάνει ο θεσμός της ΕΚΤ στη γερμανική κοινή γνώμη, φαντάζει ελκυστική για πολλούς σοσιαλδημοκράτες η επιλογή του ορισμού κάποιων άλλων υποψηφίων για την πλήρωση της θέσης. Τα ονόματα των δυνητικών διεκδικητών που έχουν συζητηθεί ες αυτό το πλαίσιο είναι αυτά του Προέδρου του DIW, Μάρτσελ Φράτσερ, ή του Γεργκ Κούκις, νυν Υφυπουργού Οικονομικών.

Κατά το δημοσίευμα, ο Βάιντμαν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί χαλαρός αυτό το «παζάρι», δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε ήδη την παράταση της θητείας του στην Bundesbank.

Παράλληλα γνωρίζει ότι οι ευρωεκλογές είναι εκείνες που θα αποφασίσουν στην πραγματικότητα ποιες είναι οι πιθανότητές του για τοποθέτηση στην κορυφή της ΕΚΤ. Όπως επισημαίνεται, απέχει από την πολλή κινητικότητα, παραμένοντας όμως έτοιμος σε περίπτωση που κληθεί να αναλάβει τη διοίκηση στη Φρανκφούρτη, ενώ αποτελεί κοινό μυστικό ότι αυτή είναι μία δουλειά που θα έκανε ευχαρίστως.

Η Die Zeit αναφέρει ότι προκειμένου ο Βάιντμαν να πάρει τελικώς αυτή τη θέση, απαιτείται και η συναίνεση των άλλων κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι ωστόσο καθόλου αυτονόητο ότι θα συμβεί, καθώς είναι αμφίβολο αν μπορεί να αναμένει στήριξη ειδικά από τη Ν. Ευρώπη, εξαιτίας της οξείας κριτικής που έχει ασκήσει έναντι της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Παρά ταύτα, – καταλήγει το δημοσίευμα -, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα αντικειμενικά, τυπικά προσόντα του Βάιντμαν , ενώ εφόσον υπάρξει δραστηριοποίηση υπέρ του εκ μέρους της Καγκελαρίου Μέρκελ , θα είναι δύσκολο για τους αντιπάλους του να τον εμποδίσουν.

*Φωτογραφίες κειμένου και εξωφύλλου twitter

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play