Reuters για Τσίπρα: Στριμωγμένος ο Έλληνας πρωθυπουργός εν όψει εκλογών
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο τι θα κάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών του 2019 φιλοξενεί το πρακτορείο Reuters.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο εξάμηνο εφαρμόζει ήδη την στρατηγική του για να επανεκλεγεί στην εξουσία βγάζοντας την Ελλάδα από τα «εξευτελιστικά» μνημόνια αλλά και λύνοντας ένα μεγάλο εθνικό θέμα με την ΠΓΔΜ.
Όμως, όπως αναφέρει το πρακτορείο, όλα αυτά δεν αποδίδουν καρπούς. Με τις εκλογές να είναι κοντά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις. Κι αυτό, παρά τις απτές αποδείξεις ότι η οικονομία αρχίζει να ξυπνάει έστω και δειλά μετά από χρόνια κρίσης και μεγάλης ύφεσης.
Εν συνεχεία, το Reuters κάνει αναδρομή στην πορεία του Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας ότι εξελέγη ως ο ηγέτης ενός αριστερού κόμματος το 2015 με την υπόσχεση να δώσει τέλος στην λιτότητα και να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα γρήγορα υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών και ακολούθησε πιστά τα θέλω τους. Τώρα, μετά από χρόνια λιτότητας πολλοί από τους ψηφοφόρους δεν έχουν δει την ζωή τους να αλλάζει, λέει το Reuters. Κάνουν οικονομία ακόμα και στο ρεύμα, αλλά είναι πνιγμένοι μέσα στα χρέη και ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος.
«Το χρέος μας είναι υπέρογκο και συνεχώς αυξάνεται, η ανεργία είναι ακόμα πολύ υψηλή», λέει στο Reuters ένας 30χρονος Αθηναίος που δουλεύει ως περιβαλλοντολόγος στον ιδιωτικό τομέα. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Αυτό είναι ένα ψέμα. Δεν είμαστε ηλίθιοι», συνεχίζει.
Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού λένε ότι «η στρατηγική του τώρα πλησιάζει το σημείο όπου η κυβέρνησή του θα μπορέσει να κάνει πράξει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και να κάνει τροποποιήσεις στον πόνο της διάσωσης – σχέδιο που όπως εκείνος λέει αποβλέπει στη δίκαιη ανάπτυξη».
Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα
Από τον περασμένο Αύγουστο «ο Τσίπρας έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για να καταργήσει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, να μειώσει τους φόρους στα ακίνητα και τις επιχειρήσεις και να ελαφρύνει κάποιες από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αύξησε για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία τον κατώτατο μισθό κατά 11%. Επίσης θέλει να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές τα περασμένα χρόνια και να διευκολύνει τις αποπληρωμένες χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, είπαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ο Τσίπρας σκοπεύει να προσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2020 και να προχωρήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση για το σαφή διαχωρισμό της Εκκλησίας -Κράτους κάτι σημαντικό για τους αριστερούς ψηφοφόρους.
Ταυτόχρονα, γίνονται κινήσεις για την επέκταση των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας από τα έξι στα 12 μίλια, είπαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο – κίνηση που «μπορεί να αμβλύνει κάποιες εθνικιστικές αντιδράσεις για τη “Μακεδονία” και να επιτρέψει τη δημιουργία ΑΟΖ γύρω από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, αλλά και να πυροδοτήσει τις εντάσεις με την Τουρκία», υπογραμμίζει το Reuters.
Εν συνεχεία, το πρακτορείο επικαλείται επίσης την τελευταία δημοσκόπηση από την Μέτρον Ανάλυσις για το Βήμα της Κυριακής που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ 12 μονάδες πίσω από τη ΝΔ.
- To δημοσίευμα του Reuters:
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την διαφορά πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου που θα είναι το πρώτο επίσημο τεστ για τον Αλέξη Τσίπρα από όταν ανέβηκε στην εξουσία. Αναλυτές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ωθηθεί σε πρόωρες εκλογές αν αυξηθεί και άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να κλείσει η ψαλίδα στις ευρωεκλογές έτσι ώστε να μπορέσει τον Οκτώβριο να κερδίσει και στις εθνικές εκλογές».
Το Reuters περιγράφοντας την πολιτική κατάσταση στην χώρα, λέει ότι έχει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, ότι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης τον προηγούμενο μήνα με μια ψήφο από ανεξάρτητους βουλευτές μετά την παραίτηση του δεξιού συμμάχου του για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η γειτονική πρώην γιουγκοσλαβική χώρα συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία αλλά η συμφωνία αποδείχθηκε αντιδημοφιλής στην Ελλάδα όπου χιλιάδες διαδηλωτές διαφώνησαν με την χρήση του όρου Μακεδονία.
Η Ελλάδα πηγαίνει πίσω σε πολλούς τομείς
Το ερώτημα είναι πόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει χτίσει συμμαχίες με τους εταίρους του ώστε να χαλαρώσει και άλλο τα δημοσιονομικά λουριά και να κερδίσει έτσι ψηφοφόρους.
Παρά την έξοδο από τα μνημόνια η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να χαλαρώνουν τα λουριά του χρέους. Οι δανειστές, παρακολουθούν διαρκώς την πρόοδο προκειμένου να εκταμιεύσουν κονδύλια για την Ελλάδα.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης τονίζουν ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα υπερβεί τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους, οι μεταρρυθμίσεις είναι σε νηπιακό στάδιο.
Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού τον χειροκρότησε όταν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά η υποδοχή από τους Ευρωπαίους στο euroworking group δεν ήταν εξίσου θερμή.
«Η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική» είπε ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Ελλάδα πηγαίνει πίσω σε πολλούς τομείς. Η γενική αίσθηση είναι θετική μεν για τον Τσίπρα και για ότι έκανε για την «Μακεδονία» αλλά αυτό δεν περνάει στις αγορές. Δεν μπορείς ανταλλάξεις το ένα με το άλλο».
Καταληκτικά, το δημοσίευμα του πρακτορείου κλείνει λέγοντας ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι σύμφωνα με η πιο πρόσφατη έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν ήταν καθόλου καλή. Μια αρνητική έκθεση από την ΕΕ θα προβλημάτιζε τις αγορές και θα αποσταθεροποιούσε μια από τις σανίδες σωτηρίας για την επανεκλογή του Τσίπρα, που δεν είναι άλλη από τις ήρεμες αγορές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας