Βόρεια Μακεδονία: Τι αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ
Βόρεια Μακεδονία: Η υπερψήφιση του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας από τη Βουλή των Ελλήνων, προβάλλεται από όλα τα ΜΜΕ στην Σερβία, ηλεκτρονικά και έντυπα.
Σε ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης (RTS) επισημαίνεται ότι από σήμερα αρχίζει να εφαρμόζεται πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών.
Η RTS αναφέρει ότι η νέα ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα ισχύσει μετά την αποστολή από τα Σκόπια, ρηματικής διακοίνωσης προς την Αθήνα και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.
«Από σήμερα επίσημα, Βόρεια Μακεδονία», «Αλλαγή ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία-Ο χρόνος ξεκινάει από τώρα», «Το νέο όνομα τίθεται σε ισχύ» είναι κάποιοι από τους τίτλους των δημοσιευμάτων για τη χθεσινή απόφαση της ελληνικής Βουλής.
Τα σερβικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι στα Σκόπια εργάζονται πυρετωδώς για την αλλαγή των επιγραφών και των εγγράφων και αναφέρουν ότι, συμβολικά, η πρώτη επιγραφή που θα αλλάξει θα είναι στην συνοριακή διάβαση “Bogorodica” στα σύνορα με την Ελλάδα.
Στα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ που προβάλλονται γίνεται σύντομη αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην επίτευξη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ κα υπογραμμίζεται ότι τερματίζεται οριστικά μία διένεξη που κράτησε, σχεδόν, τριάντα χρόνια.
Der Spiegel: Η Ελλάδα η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που ενέκρινε τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που συμφώνησε για τη συμμετοχή του μικρού βαλκανικού κράτους της Βόρειας Μακεδονίας στην αμυντική συμμαχία, γράφει το γερμανικό περιοδικό.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της μελλοντικής Βόρειας Μακεδονίας. 153 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. 140 βουλευτές καταψήφισαν», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει:
«Τις επόμενες ημέρες, η ΠΓΔΜ θα ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις χώρες για την αλλαγή της ονομασίας της σε Βόρεια Μακεδονία. Αυτό προβλέπει η συμφωνία που οι δύο χώρες υπέγραψαν το καλοκαίρι του 2018 και ενέκριναν τα δύο κοινοβούλια επιλύοντας μια διαμάχη δεκαετιών.»
Το Spiegel σημειώνει ότι η χώρα θα εκλέξει επίσης νέο πρόεδρο στις 21 Απριλίου.
Ο νυν πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE , δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.
Ο νέος αρχηγός του κράτους θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα εκπροσωπήσει τη χώρα από την αρχή της θητείας του με το νέο της όνομα Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνει το περιοδικό.
ΠΓΔΜ: Στις 21 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές στη χώρα
Την προκήρυξη προεδρικών εκλογών στη πΓΔΜ για τις 21 Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής της γειτονικής χώρας, Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ στην περίπτωση που απαιτηθεί δεύτερος γύρος, γεγονός που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου.
Η θητεία του σημερινού προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.
Τα μεγαλύτερα κόμματα στη χώρα έχουν ξεκινήσει ήδη τις εσωτερικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων τους.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE θα αναδείξει τον υποψήφιό του σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Συνολικά εννέα υποψήφιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματος. Ωστόσο, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (64 ετών) και ο βουλευτής του κόμματος αυτού, Βλάτκο Γκιόρτσεφ (41 ετών).
Το κυβερνών κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, θα επιλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ως επικρατέστεροι υποψήφιοι του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπάσοφσκι, κι ο εθνικός συντονιστής της πΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος ήταν υποψήφιος του κόμματος και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, όμως ηττήθηκε από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας του SDSM με το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με κοινό υποψήφιο. Στην περίπτωση αυτή, ίσως προκριθεί κάποιο άλλο πρόσωπο για υποψήφιος Πρόεδρος.
Η θητεία του Προέδρου της πΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας