Αχτσιόγλου: Τον Γενάρη η αύξηση του κατώτατου μισθού
«Είμαστε στην τελική φάση – για την αύξηση του κατώτατου μισθού – δηλαδή εντός Δεκεμβρίου περιμένω και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τον Ιανουάριο θα ληφθεί η απόφαση για την αύξηση», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο επίσκεψής της σήμερα στη Στοά Εμπόρων μαζί με τον υφυπουργό Εργασίας και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, Νάσο Ηλιόπουλο, και τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά, Νίκο Μπελαβίλα.
Αχτσιόγλου: Τον Γενάρη η αύξηση του κατώτατου μισθού
«Θα είναι υπουργική απόφαση που θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.
Για εμάς, για την κυβέρνηση, ήταν προτεραιότητα από την αρχή να τονώσει, να ενισχύσει το εισόδημα τού εργαζόμενου κι αυτό το υλοποιούμε με δύο τρόπους, με την αύξηση του μισθού που θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ήδη κινητοποιούν τις αυξήσεις μισθών σε διάφορους εργασιακούς κλάδους».
«Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο θα καταργηθεί ο ντροπιαστικός υποκατώτατος μισθός για τους νέους, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι έως 25 ετών σίγουρα θα έχουν μία πάρα πολύ σημαντική αύξηση στο μισθό τους από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά. Επομένως ο νέος ενιαίος αυξημένος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.
Όσον αφορά την επαναλειτουργία της Στοάς Εμπόρων, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε:
«Η Στοά των Εμπόρων ξαναζωντάνεψε όπως έχετε δει ήδη, για εμάς, για το υπουργείο εργασίας αυτή η εξέλιξη μετουσιώνει σε πραγματικότητα δύο βασικούς μας στόχους.
Ο πρώτος μας στόχος ήταν να αξιοποιήσουμε τα ανενεργά ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο εργασίας τα οποία ήταν παρατημένα εδώ και καιρό.
Ουσιαστικά παραχωρήσαμε αυτά τα κτίρια, τα εμπορικά καταστήματα που βλέπετε εδώ στον δήμο της Αθήνας προκειμένου να κάνει σήμερα αυτό το άνοιγμα προς τον κόσμο, ο δεύτερος στόχος που εκπληρώνεται με αυτό το ξαναζωντάνεμα της στοάς είναι η ενίσχυση των φορέων κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας, που είναι επίσης ένα από τα βασικά αντικείμενα στα οποία δουλεύουμε στο υπουργείο Εργασίας».
«Έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτά τα καταστήματα 8 εξαιρετικά σχήματα κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας που μας δείχνουν τις δουλειές τους.
Η παραχώρηση που κάναμε στον δήμο των καταστημάτων αυτών ήταν δωρεάν για βραχυχρόνια χρήση, ωστόσο ήδη εξετάζουμε αυτό να παραταθεί, καθώς βλέπουμε την επιτυχία του εγχειρήματος.
Εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει υπό τον Νίκο Μπελαβίλα για την αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εργασίας στην Αθήνα με κορυφαία, εμβληματικά ακίνητα τα οποία απέκτησαν ξανά ζωή, όπως συνέβη και με το Esperia Palace, το ξενοδοχείο το οποίο φιλοξένησε την έκθεση Μπιενάλε ή όπως συνέβη και με το κτίριο στη Δεληγιώργη που φιλοξενεί την gallery Allouche μια διεθνούς εμβέλειας γκαλερί, έτσι κι εδώ πια αυτά τα κτίρια που ήταν μέχρι σήμερα ανενεργά ξαναζωντανεύουν και νομίζω ότι παράγουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και στην ευρύτερη περιοχή», συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.
«Είναι από τους βασικούς μας στόχους να μπορέσουμε τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι μας, να δώσουμε τον χώρο όλη αυτή η περιοχή να ξαναζωντανέψει», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισε:
« Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδεικνύεται μια βαθιά διαφορετική αντίληψη για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον δημόσιο χώρο, για το πώς μπορούμε να σεβαστούμε τον δημόσιο πλούτο, χώροι που είχαν μείνει και ρήμαζαν όλα αυτά τα χρόνια πλέον αξιοποιούνται κι αξιοποιούνται με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας».
Και πρόσθεσε :
«Την ίδια στιγμή αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας όλους τους δημιουργικούς πόρους της κοινωνίας, δηλαδή αντί να γίνουν πολύ ακριβοί διαγωνισμοί που θα καταφύγουμε σε μεγάλα μελετητικά γραφεία δουλέψαμε μαζί με το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο γιατί έχει ανθρώπους, έχει την τεχνογνωσία, έχει το μεράκι να δουλέψει και μπορεί να προσφέρει πάρα πολύ όσο και αν κάποιοι επιμένουν να συκοφαντούν το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Την ίδια στιγμή ότι αυτό συμβαίνει στο κέντρο της πόλης, αναδεικνύει μια διαφορετική λογική για το πώς η πόλη δεν είναι απλά ένας χώρος κατανάλωσης είναι ένας χώρος ο οποίος αναπαράγει συγκεκριμένα πρότυπα αλληλεγγύης, πώς η αλληλεγγύη αποτελεί την απάντηση στην εγκατάλειψη και στην εκστρατεία του φόβου».
«Νομίζω ότι πάνω σε αυτό πρέπει να δουλέψουμε και το επόμενο διάστημα και ως υπουργείο και συνολικά η ελληνική πολιτεία», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.
«Είναι η πρώτη υπουργός εργασίας εδώ και δεκαετίες που δέχθηκε να συνεργαστεί με ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα και να υιοθετήσει το προτεινόμενο πρόγραμμα.
Νομίζω ότι για εμένα είναι ιδιαίτερη τιμή που το πρόγραμμα προχωράει, ότι είμαι δίπλα στην υπουργό κι ότι αυτή τη στιγμή επιχειρούμε αυτή την επιτυχημένη ιδέα να την διαδώσουμε σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα ελπίζω να προχωρήσει στον Πειραιά, να προχωρήσει στον Βόλο, ήδη έχει ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη με επιτυχία», σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η κ. Αχτσιόγλου επισκέφθηκε όλα τα καταστήματα που λειτουργούν στη Στοά Εμπόρων και συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας