Αχτσιόγλου: Πάνω από 250.000 μη μισθωτοί θα δουν μείωση εισφορών
«Περισσότεροι από διακόσιες πενήντα χιλιάδες μη μισθωτοί θα έχουν από 1.1.2019 πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις» υπογράμμισε, αναφερόμενη σε μέτρα που έχουν νομοθετηθεί, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε ομιλία της, σε εκδήλωση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
«Αυτό θα το διαπιστώσετε, ήδη, με τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου είναι μέτρο άμεσης εφαρμογής» πρόσθεσε η υπουργός.
«Από 1.1.2019 , διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, μειώνουμε την ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη, το ασφάλιστρο δηλαδή, των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, από το 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%» είπε η υπουργός και συνέχισε: «’Αρα, από 1.1.2019 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές κατά 33% χαμηλότερες, από αυτές που θα πλήρωναν εάν δεν κάναμε την ελάφρυνση αυτή».
«Με αυτή την παρέμβαση, πλέον, το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας θα πληρώνει λιγότερα από ότι πλήρωνε με το προηγούμενο σύστημα» τόνισε η υπουργός.
Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε επίσης, ότι για τους αγρότες η εισφορά μειώνεται από 18% σε 12%, για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους προβλέπεται το ελάχιστο υποχρεωτικό ασφάλιστρο (62 ευρώ το μήνα) για το επικουρικό τους, ενώ για τους νέους επιστήμονες οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται στο 13,33%.
Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.
«Η ανεργία έχει μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2015, που αναλάβαμε, από το 26% περίπου, στο 18,3%. Η ανεργία έχει μια αποκλιμάκωση των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από τριακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας και παρότι παραμένει υψηλή -και αυτό προφανώς το αναγνωρίζουμε και συνεχίζουμε τη δουλειά – δε μπορεί κανείς να αγνοεί το μέγεθος της αποκλιμάκωσης» είπε η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε: «Δε μπορεί κανείς να μη δει, το ότι έχουμε αυτή την αρκετά θετική εξέλιξη σε ότι αφορά την αγορά εργασίας, στο ζήτημα της απασχόλησης».
«Η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 15% των παραλάβαμε στο 51% και είναι 36,6% εξακολουθεί όμως να είναι πολύ υψηλή» πρόσθεσε η υπουργός.
Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος – μετά από δέκα χρόνια στη χώρα – «επεκτατικός», είτε προβλέπει κοινωνικές παροχές, είτε ελαφρύνσεις από φόρους και εισφορές, κατά 910 εκατ. ευρώ και «επιβεβαιώνει ότι έχουμε τελειώσει οριστικά με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς», υπογραμμίζοντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη «οριστική και αμετάκλητη» ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η «σταθεροποίηση της οικονομίας» με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης «μετά «από οκτώ χρόνια ύφεσης» και η «τάξη στα δημόσια οικονομικά» ήταν εκείνη που επέτρεψε την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018.
Υπογράμμισε ότι μέσα στους τέσσερις μήνες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, διασφαλίστηκε – εκτός από την μη περικοπή των συντάξεων – ότι «εξακόσιες είκοσι χιλιάδες συνταξιούχοι «θα αρχίσουν από το 2019 να βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία» και ότι οι αυξήσεις αυτές «θα συνεχίζονται», όπως προβλέπεται, για την επόμενη, τουλάχιστον, πενταετία.
Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε, επίσης, ότι ήδη νομοθετήθηκαν η μείωση του ΕΝΦΙΑ, διανομή του κοινωνικού μερίσματος σε πάνω από ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, ολοκληρώνεται μέσα στον Ιανουάριο και η διαδικασία για τον κατώτατο μισθό, για πρώτη φορά θα χορηγηθεί επίδομα στέγασης ύψους τετρακόσιων εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπεται η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας.
«Έχουμε τελειώσει οριστικά με τον κύκλο των δημοσιονομικών περιορισμών, έχουμε τελειώσει με τον κύκλο των μνημονίων οριστικά» είπε η υπουργός και αναφερόμενη στα μεγέθη της οικονομίας συνέχισε: «Ανεξαρτήτως, από ποια πλευρά του πολιτικού φάσματος τοποθετείται κανείς σε αυτά, υπάρχουν κάποιες αντικειμενικότητες εδώ, οι οποίες μας επιτρέπουν να κάνουμε μια συζήτηση και ένα σχεδιασμό για το ποιες πολιτικές προτεραιότητες θέλουμε να υπηρετηθούν στη χώρα, από δω και στο εξής».
«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να κάνουμε τις βασικές επιλογές για το πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα» επεσήμανε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε : «Θα πρέπει να στοχεύσουμε σε πολιτικές, οι οποίες δε θα έχουν μόνο στόχο την ανάπτυξη, τη μεγέθυνση του ΑΕΠ δηλαδή, αλλά θα πρέπει να έχουν ως στόχο και την κοινωνική ευημερία, δηλαδή, να μπορεί να διανέμεται ο πλούτος που παράγεται κατά το δυνατόν ισότιμα, κατά το δυνατόν δικαιότερα σε αυτούς που τον παράγουν, άρα και στους εργαζόμενους της χώρας και να συνοδεύεται από πολιτικές κοινωνικής συνοχής υποστήριξης των πολιτών στη βάση του κοινωνικού κράτους».
«Σε αυτά, όλες οι παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου συμφωνούν, προκειμένου να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας» πρόσθεσε η υπουργός και συνέχισε: «’Αρα, αναπτυξιακός παράγοντας η τόνωση του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και παράγοντας κοινωνικής δικαιοσύνης».
Απαντώντας σε ερωτήσεις η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επίκεινται αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών, ώστε περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν να επωφεληθούν, ενώ σημείωσε ότι το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία τροποποιήθηκε, ώστε ο χαρακτήρας του από αμιγώς τιμωρητικός, να επιτρέπει την ελάφρυνση του προστίμου εφόσον ακολουθήσει πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου.
Σε άλλη ερώτηση για το εάν μπορεί για το επικουρικό στο ασφαλιστικό σύστημα να χρησιμοποιηθεί και η ιδιωτική ασφάλιση η υπουργός απάντησε:
«Οποιαδήποτε πρόταση – και εδώ έχω και τη μεγάλη αντίρρηση με την πρόταση της ΝΔ – εισηγείται μετάβαση σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχει τον κορυφαίο πρόβλημα ότι κλείνει αμέσως τη στρόφιγγα των πόρων από το σύστημα και έχεις τεράστιο πρόβλημα να πληρώσεις τους σημερινούς συνταξιούχους». Πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, με τα επαγγελματικά ταμεία που διέπονται από πολύ αυστηρούς κανονισμούς και όρους λειτουργίας, υπό την εγγύηση του κράτους. «Τα επαγγελματικά ταμεία δε λειτουργούν με τους όρους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών» πρόσθεσε η υπουργός.
Προηγήθηκε συνάντηση της κ. Αχτσιόγλου με τον πρόεδρο του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορμπίδη, τον πρόεδρο του ΒΕΘ Αναστάσιο Καπνοπώλη και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Παντελή Φιλιππίδη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας