Βόρεια Κορέα: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο τη συμφωνία αποπυρηνικοποίησης
Την απόσυρση των κυρώσεων εναντίον της ανέμενε από τις ΗΠΑ η ηγεσία της Βόρειας Κορέας, μετά τις επαφές που είχαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ και την επίτευξη της μεταξύ τους συμφωνίας.
Η Πιονγκγιάνγκ διεμήνυσε ότι η διατήρηση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη συμφωνία αποπυρηννικοποίησης, η διαδικασία της οποίας έχει δρομολογηθεί, παρά τις εκατέρωθεν ενστάσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, με εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ότι η επιλογή της πίεσης προς την Πιονγκγιάνγκ για την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος, ισοδυναμεί με τον «καλύτερο λανθασμένο υπολογισμό» και είναι ένα γεγονός που μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης, η οποία έχει συμφωνηθεί μεταξύ των προέδρων της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.
«Η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί το State Department να διακόψει τις κυρώσεις με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προειδοποιούμε για την επιστροφή στην πολιτική της ανταλλαγής πυρών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.
Στο μεταξύ, τα κενά στη συμφωμία Κιμ-Τραμπ είναι πολλά, καθώς από τη μία οι δύο πλευρές κατανοούν με διαφορετικό τρόπο την έννοια της αποπυρηνικοποίησης και από την άλλη, οι μεν ΗΠΑ εξακολουθούν να εφαρμόζουν εμπορικές κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ και η δε Βόρεια Κορέα, εξακολουθεί να κατασκευάζει πυραύλους, όπως διαφάνηκε πρόσφατα από δορυφορικές εικόνες που υπέκλεψαν κίνηση σε βάση της κορεατικής χερσονήσου.
Οι αμερικανικές κυρώσεις διατηρήθηκαν με το πρόσχημα της ύπαρξης ενός αριθμού μεταξύ 80.000 και 130.000 πολιτικών κρατουμένων στη Βόρεια Κορέα, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, κρατούνται σε γκούλαγκ και άλλες εγκαταστάσεις που παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες.
Το σχόλιο σας