Γαβρόγλου: Εμπιστεύομαι τη νέα γενιά, αλλά λείπει η “φωνή” χωρίς κομματική καθοδήγηση

Γαβρόγλου: Εμπιστεύομαι τη νέα γενιά, αλλά λείπει η “φωνή” χωρίς κομματική καθοδήγηση
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών, που εντείνονται τις τελευταίες εβδομάδες και που είχαν σαν αποκορύφωμα την είσοδο μαθητών στο γραφείο του Κώστα Γαβρόγλου, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τονίζει ότι εμπιστεύεται τη νέα γενιά, αλλά σημειώνει ότι δεν είναι «καθαρή» η φωνή της.

«Τη νέα γενιά την εμπιστεύομαι. Θέλω όμως να ακούω την καθαρή φωνή της. Φωνή απαλλαγμένη από κομματική καθοδήγηση, φωνή που να μην χειραγωγείται υπηρετώντας -άθελά της κάποιες φορές- έναν ρόλο “λαγού” κομματικών στοχεύσεων. Αυτή η φωνή λείπει», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξη στο ΑΠΕ.

«Οι νέοι θα φωνάξουν, θα διεκδικήσουν, θα βγουν στους δρόμους για να κερδίσουν εκείνο που θεωρούν ότι είναι το καλύτερο για τη ζωή τους. Έτσι πρέπει. Όμως, πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχουν καταλάβει τι είναι αυτό στο οποίο αντιδρούν και συνειδητά να εμπιστεύονται το δικό τους μυαλό, τα δικά τους επιχειρήματα και να μην αφήνονται σε παρεμβολές από διάφορους υποβολείς -κυρίως άλλα κόμματα που με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουν ότι δεν ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση- πολλοί από τους οποίους ευθύνονται για τα προβλήματα της εκπαίδευσης», δήλωσε ακόμη.

Σε ό,τι αφορά την εισβολή μαθητών στο γραφείο του και την ακαταστασία που υπήρχε σε αυτό, απάντησε:

«Κάποιοι κράτησαν την ακαταστασία του γραφείου μου. Εγώ όμως, μεταξύ άλλων χρήσιμων συμπερασμάτων, κρατώ την «ακαταστασία» που επικρατεί στις αποσπασματικές και παραποιημένες πληροφορίες τις οποίες δυστυχώς κάποιοι διοχετεύουν στους μαθητές για τις αλλαγές που προωθούμε. Η «ακαταστασία» αυτή, σε συνδυασμό με την άρνηση για διάλογο και αντίλογο, είναι δύο συνθήκες που τους στερούν την ευκαιρία να καταλάβουν τις αλλαγές. Να δουν ότι με το νέο Λύκειο και με το νέο εξεταστικό αδρανοποιούνται παθογένειες που ταλαιπωρούσαν τους ίδιους και τις οικογένειές τους για χρόνια. Ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μόνο με το απολυτήριο το οποίο αναβαθμίζεται, ότι τα μαθήματα που διδάσκονται είναι πολύ λιγότερα και αυξάνεται ο χρόνος διδασκαλίας τους ώστε να μην χρειάζονται τα ιδιαίτερα και το φροντιστήριο που προκαλεί οικονομική αιμορραγία στους γονείς τους».

Ο κ. Γαβρόγλου επέμεινε ότι με το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια, που προτείνει το υπουργείο, «δεν υπάρχουν διπλές πανελλαδικές εξετάσεις».

«Οι πανελλαδικές δίνονται μία φορά, όπως γίνεται και τώρα, και μόνο για τους υποψηφίους που δεν επιθυμούν να εισαχθούν χωρίς εξετάσεις στα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, τώρα οι πανελλαδικές είναι υποχρεωτικές για όλους τους μαθητές που θέλουν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενώ με το νέο σύστημα θα εισάγονται υποψήφιοι και χωρίς εξετάσεις. ‘Αρα, οι μαθητές θα έχουν πλέον δύο επιλογές αντί για μία: Εισαγωγή με πανελλαδικές ή εισαγωγή χωρίς πανελλαδικές. Δεύτερον, να ξεκαθαρίσουμε ως προς τις γραπτές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου ότι είναι οι απολυτήριες που και τώρα δίνουν οι μαθητές.

Η διαφορά είναι ότι τα θέματα θα τα αποφασίζει ομάδα καθηγητών σχολείων της περιοχής. Θα είναι κοινά για κάθε ομάδα σχολείων και η βαθμολόγηση των γραπτών θα είναι δουλειά καθηγητών ομάδας σχολείων και όχι των καθηγητών του κάθε σχολείου ξεχωριστά. ‘Αρα, εξετάσεις αδιάβλητες. Οι μαθητές στις απολυτήριες θα δίνουν εξετάσεις μόνο σε 4 μαθήματα, δηλαδή στα 3 της Ομάδας Προσανατολισμού και στα Νέα Ελληνικά. Στα ίδια μαθήματα, δηλαδή, που θα δίνουν και τις πανελλαδικές εξετάσεις για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια. Με τον τρόπο αυτό, και χωρίς να προστίθενται νέες εξετάσεις, οι μαθητές θα έχουν μια δυνατότητα να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις και τις αδυναμίες τους πριν δώσουν τις πανελλαδικές», σημείωσε ακόμη.

Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι είναι «θέμα ημερών» να σταλεί στην ΟΛΜΕ και στη ΔΟΕ η τελική πρόταση του υπουργείου για το σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση.

Τέλος, όσον αφορά στην παραβατικότητα στα ΑΕΙ, ερωτώμενος για το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα όσα προτείνει η λεγόμενη «Επιτροπή Παρασκευόπουλου», απάντησε ότι το υπουργείο περιμένει τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των διοικήσεων των ΑΕΙ, των κομματικών νεολαιών και των φοιτητικών παρατάξεων.

«Μου κάνει βέβαια εντύπωση που δεν έχουν απαντήσει τόσο καιρό! Κάποιοι προτίμησαν να απαξιώσουν τις προτάσεις με χαρακτηρισμούς που δεν θέλω να επαναλάβω. Στη συνάντηση που είχα με τη ΔΑΠ ζήτησα να απαντήσουν επί της ουσίας και να αποδεσμευτούν ως φοιτητική παράταξη από την κομματική γραμμή της απαξίωσης που δεν βγάζει πουθενά. Αντ’ αυτού μου είπαν να μπουν κάμερες στα πανεπιστήμια, μπάρες στις εισόδους τους, και αυτό που τους ζήτησα είναι να διατυπώσουν τις προτάσεις τους ώστε να τοποθετηθεί επ’ αυτών η πανεπιστημιακή κοινότητα», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play