Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι προτάσεις Τσίπρα και τα νέα “σύννεφα” στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι προτάσεις Τσίπρα και τα νέα “σύννεφα” στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει στο προσκήνιο νέα "διγλωσσία" από τους ΑΝΕΛ λόγω της εκκλησίας.

Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας αναμένεται να αποτελέσει το νέο μεγάλο “αγκάθι” στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί αναθεωρητέο το άρθρο 3 του Συντάγματος, που καθορίζει τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας βρίσκει αντίθετους τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, που δηλώνουν αμετακίνητοι στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ωστόσο, κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναλογιζόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, μετά και την παραίτηση Κοτζιά  επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις. Ο λόγος του ήταν πιο προσεκτικός, καθώς  απέφυγε να αναφερθεί σε κατάργηση του άρθρου 3 και έκανε λόγο για διακριτούς ρόλους.

«Έχει έρθει, λοιπόν, ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, εάν και ουσιαστικά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, εμμέσως προανήγγειλε την αναθεώρηση του άρθρου 3, έτσι ώστε να ενταχθεί σε αυτή η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας παράλληλα όμως με μία ερμηνευτική δήλωση που θα καθορίζει ως «επικρατούσα» θρησκεία την Χριστιανική Ορθόδοξη.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην ηγεσία της Εκκλησίας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προηγηθεί εκτενής διάλογος καλώντας την ηγεσία του Κλήρου να πράξει το ίδιο.

Στην αντίθετη πλευρά, η εκκλησία περιμένει στην… γωνία την επίσημη πρόταση της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω θα αποτελέσει ένα και από τα βασικά θέματα συζήτησης στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την επόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα:

  • Συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος.
  • Καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας ώστε πρόταση δυσπιστίας να μην γίνεται δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος Πρωθυπουργός.
  • Σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή με αυξημένες πλειοψηφίες (200 και 180) τότε, είτε τρίτη ψηφοφορία με απαίτηση 151 θετικών ψήφων είτε απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής.
  • Απαγόρευση διορισμού εξωκοινοβουλευτικών πρωθυπουργών
  • Ίδρυση νέων Ανεξάρτητων αρχών μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.
  • Κατάργηση διάταξης που προβλέπει διάλυση του κοινοβουλίου λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο.
  • Εισαγωγή του θεσμού της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας
  • Τροποποίηση του άρθρου 86 με κατάργηση της σύντομης παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους
  • Προσδιορισμός ειδικής δικονομικής διαδικασίας για τον διαχωρισμό των αδικημάτων που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και επ’ ευκαιρία αυτών.
  • Η Βουλή αποφασίζει για την άρση της βουλευτικής ασυλίας μόνο για αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.
  • Καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές.
  • Αποσαφήνιση διατάξεων που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση νερού, ηλεκτρικής ενέργειας
  • Συνταγματική κατοχύρωση του αποκλειστικού δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό

Η Νέα Δημοκρατία για τις προτάσεις Τσίπρα

«Ο κ. Τσίπρας, εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απωλέσει πια και τη μνήμη του. Του τη φρεσκάρουμε», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ με αφορμή τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον Νοέμβριο του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο βουλευτής που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε.

Τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως “άκαιρη” την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά και λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή, τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη.

Το έπραξε, μάλιστα, εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει σήμερα να αλλάξει. Τον Ιανουάριο του 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μία γενναία και συναινετική αναθεώρηση, την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Και έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2018, με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται», τονίζει η Πειραιώς.

«Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μαξίμου: Καλοδεχούμενη η ολική κυβίστηση της ΝΔ

«Έστω και στο παρά πέντε […] η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του με την οποία καλωσορίζει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

  • Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Καλωσορίζουμε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που με συναίσθηση ευθύνης για το τόπο και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, εκκινεί με πρωτοβουλία του ο Πρωθυπουργός.

Έστω και στο παρά πέντε, έστω και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για την εξόφθαλμη απόπειρα απόδρασης από την Αναθεώρηση, προκειμένου να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη».

Απαντά εκ νέου η ΝΔ

«Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο κυβίστηση προφανώς γιατί ντρέπεται τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς. Θα του εξηγήσουμε, λοιπόν, τι σημαίνει και κυβίστηση», απαντά η ΝΔ στον πρωθυπουργό και σημειώνει τα εξής:

«Κυβίστηση σημαίνει να επιδιώκεις να καθιερώσεις και στο Σύνταγμα τα δημοψηφίσματα, όταν έχεις γίνει ο περίγελος της Οικουμένης με την κωλοτούμπα που έκανες στο δημοψήφισμα του 2015.Κυβίστηση σημαίνει να θες να αποσυνδέσεις την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές, όταν την έχεις χρησιμοποιήσει για να ρίξεις μια κυβέρνηση, τάζοντας δήθεν ότι θα σκίσεις τα μνημόνια. Κυβίστηση σημαίνει να νοιάζεσαι τάχα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και του ηλεκτρισμού, όταν έχει ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Κυβίστηση, τέλος, σημαίνει να κόπτεσαι τάχα για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όταν σφύριζες αδιάφορα από το 2006 που πρότεινε την κατάργησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Η Πειραιώς προσθέτει: «Για να μην μακρηγορούμε, θα συστήναμε στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει στο εξής τα συνώνυμα της λέξης κωλοτούμπα, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι εκδοχές της θυμίζουν το κυβερνητικό τσίρκο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους του. Περισσότερα στη Βουλή…».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play