26 Οκτωβρίου: Μήνυμα Παυλόπουλου από τη Θεσσαλονίκη – “Στην καρδιά της πάντα ελληνικής Μακεδονίας”
26 Οκτωβρίου: Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, άρχισαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Παυλόπουλος, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία για την εορτή του Αγίου Δημητρίου και τη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, την «καρδιά», όπως, είπε, «της ένδοξης και πάντα ελληνικής Μακεδονίας μας», αναφέρθηκε στους μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων αναφέρθηκε.
«Τιμούμε σήμερα την Ιερή Μνήμη του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, του Αγίου Δημητρίου, εμβληματικού συμβόλου της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας. Και προσευχόμαστε, εδώ στην “καρδιά” της ένδοξης και πάντα ελληνικής Μακεδονίας μας, όπως “εν τω σταδίω εθάρρυνε τον Νέστορα”, να είναι πάντα υπέρμαχος του λαού μας και του έθνους μας και να μας “θαρρύνει” στους μεγάλους αγώνες για την, άνευ όρων και υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας, υπεράσπιση όλων, ανεξαιρέτως, των εθνικών μας θεμάτων και, συνακόλουθα, των εθνικών μας δικαίων», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισκέφθηκε την EduACT.
«Χαίρομαι ιδιαιτέρως διότι σας συναντώ για δεύτερη φορά, με πρώτη εκείνη του περασμένου Μαρτίου, και συγκεκριμένα στις 9.3.2018» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:
«Τα αισθήματά μου αυτά δικαιολογούνται από δύο, κατά βάση, λόγους. Ο πρώτος συνίσταται στο ότι οι πρωτοβουλίες σας αναδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι οι νέοι Έλληνες να εξειδικεύονται, από πολύ ενωρίς, στις σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής. Και ο δεύτερος, συνίσταται στο ότι είσθε πραγματικά εκφραστές της Αριστείας, με την έννοια ότι η νοοτροπία σας και οι διαδικασίες, τις οποίες έχετε επιλέξει για την ανάδειξη του έργου σας, ευνοούν τους καλλίτερους. Και συγκεκριμένα εκείνες που συνδυάζουν, δίχως καμία άλλη διάκριση, το ταλέντο και την προσήλωση στην μετατροπή της πληροφορίας σε γνώση και της γνώσης σε Επιστήμη».
«Επιτρέψατέ μου δε να επισημάνω και τα εξής αναφερόμενος στην Ρομποτική, την οποία κατ’ εξοχήν θεραπεύετε και καλλιεργείτε «εξ απαλών ονύχων».
Α. Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι η ρομποτική είναι σε θέση να βοηθήσει, και μάλιστα τα μέγιστα, τον Άνθρωπο, στον δρόμο της επιστημονικής -και όχι μόνο βεβαίως, αφού το ίδιο ισχύει και για τον δρόμο της αμιγώς επαγγελματικής- δημιουργίας. Επιπλέον, η ως άνω βοήθεια στηρίζει την Αριστεία, στον ίδιο τον πυρήνα της. Αφού μέσω των επιτευγμάτων της ρομποτικής μπορεί κάλλιστα να στηριχθεί η ουσία της αρχής της ισότητας στο πεδίο ανάπτυξης της προσωπικότητας του καθενός, δηλαδή η ισότητα ευκαιριών και, επέκεινα, η ισότητα στην αφετηρία.
Β. Όμως, έχω χρέος να επισημάνω, συμπερασματικώς, το εξής: Τότε μόνον η ρομποτική -και όλοι οι συναφείς επιστημονικοί κλάδοι- υπηρετούν πραγματικά αυτές τις αρχές, όταν δεν έχουν ως στόχο να υποκαταστήσουν, αμέσως ή και εμμέσως, τον Άνθρωπο και την νοημοσύνη του. Αλλά μόνον όταν έχουν ως στόχο να επενεργήσουν ως μέσα υποβοήθησης του Ανθρώπου στον δρόμο της έρευνας και της τεχνολογίας, ήτοι ως «βοηθοί εκπληρώσεως» του Ανθρώπου, για να χρησιμοποιήσω έναν, ιδιαίτερα οικείο σε μένα, νομικό όρο» υπογράμμισε και κατέληξε:
«Με αυτές τις σκέψεις σας συγχαίρω εκ νέου και σας παρέχω την διαβεβαίωση ότι θα με έχετε, διαρκώς, αρωγό και συμπαραστάτη στην όλη προσπάθειά σας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας