Αβραμόπουλος στην G6: Συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη μετανάστευση και την ασφάλεια

Αβραμόπουλος στην G6: Συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη μετανάστευση και την ασφάλεια
O Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε στην Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών G6, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα της διαχείρισης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε στην Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών G6, που πραγματοποιήθηκε εχθές και σήμερα στη Λυών.

Στην Σύνοδο συμμετείχαν, επίσης, οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας κα Jacqueline Gourault, της Ιταλίας κ. Matteo Salvini, της Πολωνίας κ. Joachim Brudzinski, της Ισπανίας κ. Fernando Grande-Marlaska, της Γερμανίας κ. Stephan Mayer και της Μεγάλης Βρετανίας κ. Sajid Javid. Επίσης παρευρέθηκαν ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ κ. Jeff Sessions, η Υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κα Claire Grady και ο Υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκο κ. Abdelouafi Laftit με τον οποίο ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν η ενίσχυση και η εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ-Μαρόκο σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Edouard Philippe, συζητήθηκαν τα ζητήματα της διαχείρισης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και ειδικότερα της ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, στην αντιμετώπιση των ξένων μαχητών που επιστρέφουν στην Ευρώπη, στη συνεργασία με τις χώρες του Σαχέλ και στην καταπολέμηση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Επίσης, στο περιθώριο της Συνόδου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν άσκηση προσομοίωσης τρομοκρατικής επίθεσης.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:

“Η φετινή Σύνοδος των G6 ήταν πολύ σημαντική και οι συζητήσεις μας ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές. Συμμετείχαν σημαντικές χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Μαρόκο.

Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε στο μέλλον τη συνεργασία μας, ακόμη περισσότερο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις στη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Πιστεύω ότι σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα προόδου.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε κάνει πολλά, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα το επόμενο διάστημα.

Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, καθώς όλοι μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κοινές προκλήσεις και κοινές απειλές.

Αποτελεί καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε τις κοινωνίες και τους πολίτες μας.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, συζητήσαμε για την αύξηση των αφίξεων στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου και επικεντρωθήκαμε στη συνεργασία της ΕΕ με το Μαρόκο, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μας εταίρους.

Το Μαρόκο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση της κατάστασης εκεί καθώς διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα θέματα.

Ωστόσο, το Μαρόκο έχει και μεγάλες ανάγκες και για αυτό η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει στήριξη και βοήθεια για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου.

Απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τις ΗΠΑ:

Οι ΗΠΑ αποτελούν έναν από τους βασικούς συνομιλητές και συμμάχους μας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων αυτών ζητημάτων και προσβλέπω στη συνάντησή μας στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφάλειας, σε ένα μήνα στην Ουάσιγκτον.

Απάντηση σε ερώτηση για την διαχείριση του μεταναστευτικού:

Υπάρξει κοινή κατανόηση για τα ζήτημα αυτό. Η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια ξεκάθαρη στρατηγική στο ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης και σχεδόν όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ είναι σύμφωνα με αυτή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ξεκίνημα, όταν υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, οι βασικές πτυχές αυτής της πολιτικής είχαν εγκριθεί στο σύνολό τους από όλα τα Κράτη Μέλη. Σήμερα αντιμετωπίζουμε και κάποιες εσωτερικές, πολιτικής φύσεως, προκλήσεις.

Αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Καμία χώρα, εντός ή εκτός της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό από μόνη της, για αυτό και προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας.

Απάντηση σε ερώτηση σχετικά με την Ιταλία:

Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ιταλία καθώς είναι ένα από τα Κράτη-Μέλη πρώτης γραμμής που έχει δοκιμασθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξαιτίας του φαινομένου αυτού.

Ωστόσο, πλέον τα καταφέρνει καλά και μπορεί να διαδραματίσει και έναν κομβικό ρόλο στις σχέσεις μας με τη Βόρεια Αφρική, δεδομένων των ιδιαίτερων σχέσεών της με κάποιες από αυτές τις χώρες.

Το ίδιο ισχύει για την Ισπανία και τη Γαλλία. Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι η σημερινή συζήτηση διεξήχθη σε ένα άριστο κλίμα, πολύ φιλικό και εξόχως Ευρωπαϊκό.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play