ΔΕΘ 2018: Οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΔΕΘ 2018: Ο βασικός σκοπός του 3ου προγράμματος χρηματοδότησης, που ήταν η σταδιακή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, δεν επετεύχθει με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
«Δέσμευσή μου η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού», πρόσθεσε.
Σημεία από τις απαντήσεις του προέδρου της Νέα Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη:
- Για τη μείωση των συντάξεων
«Είναι ένα ψηφισμένο μέτρο, αχρείαστο πιστεύουμε, γι’αυτό δεν το ψηφίσαμε. Μακάρι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων να μην εφαρμοστεί. Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής πρέπει να είναι 9%, για απαλύνουμε τον πόνο από τη μείωση του αφορολόγητου. Δεν έχω συναντήσει νέο που να πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη σε 50 χρόνια. Ο νέος δεν έχει κίνητρο να μπει σε ένα σύστημα ασφαλιστικής αποταμίευσης, γι’αυτό επιμένουμε στο μέτρο του ασφαλιστικού κουμπαρά».
-
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Φαντάζομαι ότι στη νέα έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη “λαϊκιστής” είναι το όνομα του κ. Τσίπρα, όχι το δικό μου. Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος, που λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά στηρίζει την κυβέρνηση που την φέρνει. Προειδοποίησα ότι η Συμφωνία φέρνει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της.
Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία αυτή όταν τη φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Αν μεσολαβήσουν εκλογές, δεν θα την ψηφίσουμε την επόμενη μέρα. Δυστυχώς, η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα που είναι δύσκολο να αποτρέψουμε. Η ΝΔ ζητάει προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό».
-
Για τις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης
«Η σημερινή κατάσταση είναι τραγική, χειρότερη από την προηγούμενη. Δεν αποκλείεται το σύστημα να καταρρεύσει τους επόμενους μήνες. Δεν μπορώ να φανταστώ λύση στο μεταφορικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών (ΚΤΕΛ)».
-
Για συναίνεση των θεσμών στις εξαγγελίες του
«Οι θεσμοί δυστυχώς συμφώνησαν σε ένα μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με υπερπλεονάσματα, στερώντας πόρους από τη μεσαία τάξη. Τώρα αναγνωρίζουν πολλοί ότι ήταν εσφαλμένο. Η μείωση της φορολογίας είναι μονόδρομος για τη χώρα. Το λένε όλοι, όχι μόνο εγώ. Αλλά πρέπει να είμαστε συνεπείς με το υπόλοιπο πρόγραμμα. Ο πρώτος στόχος που έθεσα είναι η κοινωνική κινητικότητα. Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία όπου η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω και δεν υπάρχει καμία αίσθηση προόδου, δυνατότητας και ευκαιρίας για τους λιγότερο προνομιούχους. Αίσθημα ασφάλειας θέλουμε να δώσουμε κυρίως για τους ανθρώπους στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές, που δεν μπορούν να έχουν και ιδιωτική ασφάλεια».
-
Για τον πολιτικό διχασμό
«Τα πρώτα μου βιώματα είναι από μια έντονα φορτισμένη περίοδο. Σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα. Αυτός ο διχασμός είναι ένα μεγάλο δηλητήριο. Η εντύπωση ότι κάποιοι κυβερνούν όχι για όλους τους Έλληνες αλλά για όσους θεωρούν εκλογικούς τους πελάτες, διαρρηγνύει το συμβόλαιο κοινωνίας – κράτους. Έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, και αυτών που θα έχουν ψηφίσει οποιοδήποτε άλλο κόμμα».
-
Για το κόστος των φορολογικών ελαφρύνσεων και την ενδεχόμενη αντίθεση των θεσμών
«Το συμμάζεμα των δημόσιων δαπανών είναι η άλλη όψη των φοροελαφρύνσεων. Μεγάλο κομμάτι του προγράμματός μας είναι αυστηρότατα κοστολογημένο. Άλλο ένα στηρίζεται στη λογική και θα πείσουμε τους δανειστές για την αποτελεσματικότητά τους. Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση την έχουμε ξανακάνει, χωρίς την έγκριση των δανειστών. Εμπιστεύομαι την ελληνική κοινωνία, τους επιχειρηματίες και πιστεύω ότι η μείωση συντελεστών θα έχει προφανή αποτελέσματα».
-
Για τις επικουρικές συντάξεις
«Οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι θα εξακολουθούν να τις λαμβάνουν σε ανταποδοτική λογική. Οι εξαγγελίες μου αφορούν τους νέους ασφαλισμένους. Ο νόμος Κατρούγκαλου ψήφισε δραματικές περικοπές συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους. Έκοψε το ΕΚΑΣ. Κυβερνά ήδη 4 χρόνια και οι συμπολίτες μας δεν ξεχνούν».
-
Για ενδεχόμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση
«Θα είναι αντισυνταγματικό ένα δημοψήφισμα, το έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση αν κρίσιμα άρθρα όπως το αρ. 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κριθούν αναθεωρητέα».
-
Για ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο
«Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Αλλά δεν θα γίνεται μια πρόσληψη για κάθε απόλυση, έχω θέσει ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο. Αλλά το όραμά μου πάει πολύ πέρα από αυτό. Όταν πήγα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί».
-
Για ενδεχόμενη στήριξη του Προκόπη Παυλόπουλου στις επόμενες προεδρικές εκλογές
«Έχω πολύ καλή συνεργασία μαζί του. Θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, δεν θα οδηγηθούμε πάλι σε εκλογική αναστάτωση όπως το 2015».
-
Για τους συμβασιούχους του Δημοσίου
«Ένας συμβασιούχος ξέρει ότι υπογράφει για συγκεκριμένο διάστημα. Στην προτεραιοποίηση των προσλήψεων ας προτεραιοποιήσουμε εκεί που έχουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ναι στον εξορθολογισμό του συστήματος, αν γνωρίζουμε πού είναι οι ανάγκες και πώς να καλύπτονται. Π.χ. αν μιλάμε για μια δασική υπηρεσία, πράγματι χρειάζονται μόνο το καλοκαίρι. Είναι δυνατόν να προσλαμβάνονται Ιούλιο-Αύγουστο;».
-
Για το ιδιωτικό χρέος και τις ανείσπρακτες οφειλές
«Πρέπει με θάρρος να διαγράψουμε παλιές ανείσπρακτες οφειλές, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να εστιάσει σε αυτές που μπορεί να εισπράξει. Μία τολμηρή ρύθμιση που θα θέτει ένα ελάχιστο 20 ευρώ τον μήνα, θα επιτρέψει σε κάποιον να εξοφλήσει το χρέος του. Το ιδιωτικό χρέος είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, το μεγάλο πρόβλημα κάτω από το χαλί. Η αύξησή του οφείλεται στην υπερφορολόγηση και στην πολιτική που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση».
-
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
«Παρά τα προβλήματα επιμένω πάντα στην απευθείας εκλογή των αιρετών. Ζήτημα αλλαγής ως προς τον σταυρό στις ευρωεκλογές δεν υφίσταται. Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένους συνδυασμούς, όχι απαραιτήτως με υποψηφίους προερχόμενους από τη ΝΔ. Δεν βλέπω να υπάρχει η ίδια ανάγκη για τους Δήμους. Τώρα υπάρχει και το πρόβλημα της απλής αναλογικής. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους Δήμους, δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας ως προς τις εκλογές Β’ βαθμού».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας