Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών
Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς θεωρεί ότι «είναι μια συμφωνία, η οποία δεν βοηθά στην επίλυση ούτε διμερών προβλημάτων, ούτε γενικότερα τη σταθερότητα και τη φιλία των λαών στην περιοχή», είπε ο γγ της ΚΕ του Κόμματος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3.

Τόνισε ότι το σκεπτικό του ΚΚΕ βασίζεται σταθερά από το 1991 και έκτοτε συνεχώς, ότι «πρέπει να αντισταθούμε σθεναρά και η Ελλάδα, αλλά και οι υπόλοιποι λαοί των Βαλκανίων, σ’ αυτό το διαίρει και βασίλευε, που κυρίως ως βάση του έχει την ευρωατλαντική πολιτική, την πολιτική ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως είναι το ΝΑΤΟ για παράδειγμα, όπως είναι οι ΗΠΑ πιο συγκεκριμένα».

«Και βεβαίως η συμφωνία αυτή και η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να υπογραφεί στις Πρέσπες και να υπογράψει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ζάεφ, ήταν μόνο και μόνο για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και συνέχεια φυσικά και στην ΕΕ» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται καθόλου τους πανηγυρισμούς των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ ότι «έτσι κατοχυρώνεται η ασφάλεια κι η σταθερότητα στην περιοχή» καθώς «ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, ποτέ στην ιστορία της πατρίδας μας και γενικότερα των Βαλκανίων, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν υπήρξαν παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και εγγύησης των συνόρων».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «προχωράμε σε αλλαγές συνόρων», ενώ η συμφωνία δεν διασφαλίζει την επίλυση των ζητημάτων του ονόματος, της γλώσσας και της εθνότητας «και από αυτή τη σκοπιά τα προβλήματα των αλυτρωτισμών, των εθνικισμών, τα ζητήματα των διεκδικήσεων είναι εδώ».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του κατέστησε απολύτως σαφές ότι «ο αυτοπροσδιορισμός είναι επικίνδυνο ζήτημα», τονίζοντας, «αυτά είναι περίεργα και επικίνδυνα ζητήματα, στην πραγματικότητα είναι μέσα στην ουσία της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής πολιτικής του “διαίρει και βασίλευε”, είναι στη λογική του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό βλέπετε τώρα τη Σερβία με το Κοσσυφοπέδιο να θέλουν να ανταλλάξουν εδάφη και να βγαίνει η Αλβανία και να λέει “μα θέλω κι εγώ εδάφη” και να βγαίνει κι άλλος και να λέει “θέλω κι εγώ εδάφη”».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ και τη διαμάχη στην ΠΓΔΜ, επισήμανε ότι “το πρόβλημά τους δεν είναι ούτε το όνομα ούτε όλα τα υπόλοιπα. Το πρόβλημά τους είναι ότι θέλουν να δέσουν τη χώρα αυτή σε άλλο άρμα ιμπεριαλιστικού μπλοκ».

Πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι το ΚΚΕ εκτιμά ότι «είναι πιο επικίνδυνη η κατάσταση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ακόμα και εάν βρεθεί ένα όνομα ανάμεσα στις δυο χώρες με γεωγραφικό προσδιορισμό, εάν δεν απαλειφθούν όλα αυτά τα αλυτρωτικά, εάν δεν τελειώσει η ιστορία περί “μακεδονικού έθνους” και “μακεδονικής γλώσσας” και εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εάν δεν σταματήσουν κι εδώ στην Ελλάδα διάφοροι εθνικιστικοί αλυτρωτικοί κύκλοι να υψώνουν τη σημαία της αντίδρασης αντί να υψώνουν τη σημαία της φιλίας των λαών και με το λαό της γειτονικής χώρας, της ΠΓΔΜ και να ζήσουν ειρηνικά και ευτυχισμένα οι λαοί των δύο χωρών».

Στο ερώτημα αν το ΚΚΕ φοβάται πως με την ανάλυσή του για την Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ρίξει «νερό στο μύλο των ακροδεξιών κύκλων», είπε ότι «οι κύκλοι αυτοί είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, αυτών που μιλάνε εν ονόματι του κοσμοπολιτισμού, που θέλουν να λύσουν όπως όπως το υπαρκτό αυτό πρόβλημα με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, επειδή είναι απαίτηση της αμερικανικής πολιτικής και επειδή η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια -ιδιαίτερα μετά την ηγεσία Τραμπ- να είναι ο σημαιοφόρος των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή».

«Αλλά αυτό δεν το καταλαβαίνουν όσοι είναι πολιτικά ανόητοι, γιατί οι άλλοι δεν είναι καθόλου πολιτικά ανόητοι, είναι πανέξυπνοι και υλοποιούν πολιτικές που δεν συμφέρουν τον ελληνικό λαό, αλλά συμφέρουν την αστική τάξη της χώρας, κάποιους μονοπωλιακούς ομίλους, συμφέρουν τους ιμπεριαλιστές εταίρους και συμμάχους τους, όπως είναι για παράδειγμα οι ΗΠΑ» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «όλοι αυτοί δεν βλέπουν ότι αρχίζει η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, ότι συγκεντρώνεται ένας μεγάλος όγκος στρατιωτικών δυνάμεων και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη και γενικότερα στην Ανατ. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή, ότι εδώ συγκρούονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, μεγάλες δυνάμεις που έχουν τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή και γι’ αυτό αξιοποιούν με αυτό τον τρόπο, το ραγιάδικο αυτό τρόπο θα έλεγα, διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις που μπαίνουν στην υπηρεσία τους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με διαφορετικό σκεπτικό από τις άλλες δυνάμεις και τα πολιτικά ρεύματα του Ευρωκοινοβουλίου, καταψήφισε τη στάση της κυβέρνησης Όρμπαν, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι με την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο «δεν ξεπλένεται το γεγονός ότι το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, η ίδια η Κομισιόν έχει οδηγήσει σε διάφορες αντιμεταναστευτικές πολιτικές και στον εγκλωβισμό προσφύγων εδώ στην Ελλάδα, ότι ευθύνεται για ρατσιστικά φαινόμενα και την άνοδο ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων, ότι ευθύνεται για την εξίσωση κομμουνισμού-ναζισμού-φασισμού, που αυτό δίνει “αέρα στα πανιά” σε αντιδραστικές, φασιστικές ναζιστικές δυνάμεις και βεβαίως έχει τεράστια ευθύνη για όλη αυτή την πολιτική λιτότητας, μνημονίων και οικονομικής μέγγενης, που έχει βάλει τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων ανεξάρτητα από κράτος, όχι μόνο στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς αν αλλάζει κάτι στην Ελλάδα μετά τα μνημόνια, είπε ότι «πρόκειται για μεταμνημονιακό μνημόνιο. Υπάρχει εποπτεία, υπάρχουν συμφωνηθέντα με τους εταίρους, τους λεγόμενους θεσμούς και αυτά υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν μέχρι κεραίας και δεν μπορεί να ξεφύγει όχι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οποιαδήποτε σημερινή ή αυριανή κυβέρνηση, εφόσον είναι εγκλωβισμένη σε αυτή τη λογική και υπηρετεί αυτές τις κατευθύνσεις».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι το ενδεχόμενο πάγωμα της περικοπής των συντάξεων για ένα εξάμηνο ή για ένα χρόνο, αλλά «το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ζήτημα, εξακολουθεί να υπάρχει ο νόμος Κατρούγκαλου, που έστρωσε το δρόμο στο να βγαίνει τώρα κάποιος κ. Καραγκούνης, η ΝΔ -προσπαθεί να τα μαζέψει βέβαια ο Μητσοτάκης, αλλά η ουσία αυτή είναι, το είπε- γιατί η λογική της ΝΔ αυτή είναι το τριφασικό του Πινοσέτ. Και είναι λογική και άλλων, που βρίσκονται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι και λογική άλλων από το ΠΑΣΟΚ επίσης που έχουν τέτοιες αναλύσεις και οδηγούν εκεί».

Υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ από τον πρώτο αντιασφαλιστικό νόμο του 1992, τονίζοντας «το θέμα είναι να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα. Δεν μπορούν να βρουν τα κλεμμένα, δεν μπορούν να βρουν αυτά που έφαγαν στα χρηματιστήρια, που τα έχει πληρώσει μόνο ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος έχει ματώσει για να πληρώνει κάθε μήνα. Οι μόνοι από αυτούς τους πυλώνες που πλήρωναν σταθερά και μόνιμα είστε εσείς κι εγώ, είναι οι εργαζόμενοι. Οι μόνοι που δεν πλήρωναν ήταν το κράτος και πολύ περισσότερο η μεγάλη εργοδοσία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play