Τσίπρας σε Ταγιάνι: “Είναι ώρα η Ευρώπη να αλλάξει σελίδα”
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παραχώρησε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι.
«Πολιτικό καθήκον μας σήμερα είναι να αλλάξουμε τη σημερινή Ευρώπη του φόβου, σε μια Ευρώπη της ελπίδας.
Να συνάψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επανασυνδέσει την Ευρώπη με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της.
Που θα εκδημοκρατίσει την Ευρωζώνη και θα εξασφαλίσει την αξιοπρεπή ζωή των πολιτών».
Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια του ΕΚ.
«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επικοδομητική και ζωντανή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι:
Μετά από 8 χρόνια κρίσης και αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων και αποτυχημένων προγραμμάτων, καταφέραμε να βρούμε τον σωστό δρόμο.
Καταφέραμε να έχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την ελληνική οικονομία.
Την ίδια ώρα που καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους.
Ο διάλογος είναι απαραίτητος
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, στην παρούσα συγκυρία, που η Ευρώπη παλεύει να αντεπεξέλθει σε πολλαπλές προκλήσεις «ο διάλογος είναι απαραίτητος μεταξύ μας».
Οι προκλήσεις αφορούν τη διαχείριση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, το μεταναστευτικό, αλλά και την απειλή της συνοχής της ΕΕ.
«Ήταν πολύ χρήσιμο που ανταλλάξαμε απόψεις σήμερα και που ξεκαθαρίσαμε πόσο απαραίτητο είναι για την Ευρώπη να αλλάξει σελίδα», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ανέφερε ότι πριν από 3 χρόνια που βρέθηκε στην Ολομέλεια για πρώτη φορά, κάποιοι ένιωθαν να απειλούνται από εκείνον.
γιατί θεωρούσαν επικίνδυνη τη θέληση του να αλλάξει η Ευρώπη.
«Η πραγματική απειλή για την Ευρώπη είναι οι δυνάμεις που θέλουν να σκοτώσουν την Ευρώπη και όχι αυτές που θέλουν να την αλλάξουν».
«Να πορευτούμε συλλογικά για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου»
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Ανέφερε ότι συμφωνεί με τον κ. Ταγιάνι ότι πρέπει να πορευτούμε συλλογικά για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι, παρά τις δυσκολίες, έχουμε πετύχει να επιβιώσει το κοινό σπίτι μας, η ΕΕ, από την οικονομική κρίση.
Επεσήμανε ότι παρά τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, «είναι απαραίτητο να δουλέψουμε για μια Ευρώπη που θα είναι των λαών της.
Μία Ευρώπη που θα υπογραμμίζει ξανά τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της συνεργασίας.
Τι είπε για το Brexit
Ερωτηθείς από Βρετανό δημοσιογράφο για το θέμα του Brexit, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι γίνεται συλλογική και σκληρή δουλειά.
Έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για όλους, του Ευρωπαίους πολίτες και τους Βρετανούς πολίτες.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα βρεθεί ένας εποικοδομητικός τρόπος να γίνει αυτό.
Στο προσφυγικό εστίασε ο Ταγιάνι
Στις δηλώσεις του ο κ. Ταγιάνι επικέντρωσε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.
Τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί αυτή η μεταρρύθμιση και ότι χρειάζεται μια καθαρή θέση.
Επισήμανε ότι για την Ελλάδα το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ενώ εκδήλωσε την αλληλεγγύη του και στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών.
Είπε ότι «δουλεύουμε σκληρά για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία» και πως είναι σημαντικό, γιατί του χρόνου πιθανόν να έχουμε τα ίδια προβλήματα.
Σημείωσε ότι η συνεργασία σε αυτά τα θέματα είναι σημαντική όχι μόνο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και του Βορά,.
Τέλος, χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια σημαντική για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Οργισμένος Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο!
Ανέβηκαν οι τόνοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν ο κ. Τσίπρας εκνευρίστηκε τόσο με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ όσο (κυρίως) με τον Ισπανό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς.
Στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν άρεσε η ερώτηση του Γκι Φερχόφσταντ «πώς θέλετε να σας θυμάται η ιστορία; Ως ένα εκλογικό ατύχημα ή ως επαναστάτη μεταρρυθμιστή;».
Περισσότερο όμως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να ενοχλήθηκε από τα όσα είπε ο Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, που μίλησε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Σας βλέπω πολύ αλλαγμένο» του είπε και σημείωσε ότι «ήταν μια χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) στην άκρη του γκρεμού το 2015 όταν όλοι οι υπόλοιποι σάς είχαν γυρίσει την πλάτη».
Ίσως να μην άρεσε στον Αλέξη Τσίπρα και το γεγονός πως ο Πονς απέδωσε τα εύσημα, εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας