Ζάεφ: “Ψηφίστε ναι στο δημοψήφισμα – Πήραμε ταυτότητα και γλώσσα”
Λίγο πριν οι πολίτες των Σκοπίων πάνε στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ καλεί τον λαό του να πει το μεγάλο “ναι” στο δημοψήφισμα.
Συγκεκριμένα, ο Ζάεφ μιλά και για τις πρόσφατες διαρροές των WikiLeaks, σημειώνοντας πως ακόμα και οι εθνικιστές του Γκρούεφσκι, δέχονταν το Βόρεια Μακεδονία, αρκεί να διασφάλιζαν την μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.
Η διαρροή του τηλεγραφήματος που δείχνει ότι η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από το 2008, με αντάλλαγμα όμως την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, είναι ένας ακόμα λόγος οι σκοπιανοί να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα. Αυτό δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο “ΜΙΑ” ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, που πρόσθεσε: “Πολλές κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ επιχείρησαν να βρουν λύση στο ονοματολογικό, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης Γκρουέφκι, στην οποία αναφέρεται το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας που δημοσιοποίησαν τα WikiLeaks”.
Αποκάλυψη Wikileaks: Εδώ και 10 χρόνια τα Σκόπια ήθελαν το «Βόρεια Μακεδονία»
Aκόμη, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στις Πρέσπες επιβεβαιώθηκε η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, που ήταν «σημαντικός στόχος» της σκοπιανής διαπραγματευτικής ομάδας.
Μεταξύ άλλων, είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως τα στοιχεία (του τηλεγραφήματος) είναι ένας ακόμα λόγος να σταθούμε ενωμένοι και να διασφαλίσουμε το μέλλον της Μακεδονίας».
Να σημειωθεί, ότι από το τηλεγράφημα του MIA προκύπτει οτι ο Ζάεφ εκτιμά οτι η λύση στο ονοματολογικό βρέθηκε αφότου τα Σκόπια δέχτηκαν χρήση του νέου ονόματος έναντι όλων (erga omnes).
Καταληκτικά, όπως γίνεται γνωστό, ενιαία χρήση προκαλούσε την ένσταση της κυβέρνησης Γκρουέφκι, καθώς οι αμερικανοί σχολίασαν διπλωμάτες δέκα χρόνια πριν τι τα Σκόπια σχεδίαζαν να διατηρούσαν το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για εσωτερική χρήση, ακόμα εάν υπήρχε συμφωνία για μετονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία».
Το σχόλιο σας