Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στη γέννηση του καινούργιου

Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στη γέννηση του καινούργιου
Η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται στην "κληρονομιά της ιστορικής διαδρομής" του κόμματος, διαμηνύοντας "δεν χαρίζουμε τίποτα και σε κανέναν".

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά μιλώντας, απόψε στην επετειακή εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την 3η Σεπτέμβρη 1974 και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ανέδειξε το περιεχόμενο και τις προοπτικές που αντιπροσωπεύσουν σήμερα οι αρχές και αξίες της ίδρυσης του καθώς και τους στόχους και τις προϋποθέσεις για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση.

Ενώπιον ιστορικών στελεχών βουλευτών και εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής, η κ. Γεννηματά απάντησε στην κριτική ότι το ΠΑΣΟΚ περιθωριοποιείται, τονίζοντας ότι «είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στη γέννηση του καινούργιου. Γιατί έχει πλήρη συνείδηση και συναίσθηση των καιρών. Γνωρίζει καλά ότι αν δεν υπερβεί τον εαυτό του δεν μπορεί η χώρα και η παράταξη να εισέλθουν στη νέα εποχή».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το ΚΙΝΑΛ «είναι σταθερή απόφαση και επιλογή. Με γνώση ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαστε όμως μόνοι, δεν αγωνιζόμαστε μόνοι. Δουλεύουμε μαζί μέσα από το Κίνημα Αλλαγής μαζί με όλους όσοι πιστεύουν στον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, στην ανανεωτική Αριστερά, το προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο, την πολιτική οικολογία».

«Σήμερα νιώθουμε πιο δυνατοί μαζί με τους 212.000 συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής που ανταποκρίθηκαν στο δημοκρατικό προσκλητήριο μας και ήταν μόνο η αρχή. Η 12η Νοέμβρη 2017 μπορεί και πρέπει να γίνει η δικιά μας 3η Σεπτέμβρη. Μπορεί και πρέπει να γίνει η αφετηρία: Για τη νέα Ελλάδα μετά την κρίση.

Για τη νέα συμμαχία των μη προνομιούχων. Μπορεί και πρέπει να σηματοδοτεί την αλληλοκατανόηση ανάμεσα στις γενιές. Μπορεί και πρέπει να γίνει η κινητήρια δύναμη της νέας γενιάς. Όλοι μαζί μπορούμε να φωτίσουμε ξανά την Ελλάδα με τις ελπιδοφόρες αχτίδες της 3ης του Σεπτέμβρη και να κάνουμε πράξη τη μεγάλη υπόσχεση για μια δίκαιη κοινωνία, μια περήφανη Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε υψηλούς τόνους κι αυστηρή γλώσσα, απευθυνόμενη σε πρώτο πρόσωπο στον πρωθυπουργό, η κ. Γεννηματά τον κατηγόρησε ότι δεν εκπροσωπεί τίποτα το προοδευτικό ενισχύοντας τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο και μεμομωμένα στελέχη από το χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Ο κύκλος του παλιού κλείνει οριστικά με την παρακμή του Τσίπρα. Κ. Τσίπρα το αριστερό σου πρόσωπο το έκαψες με τον Καμμένο. Ότι και να κάνεις κεντροαριστερό πρόσωπο δεν έχεις ούτε θα αποκτήσεις με τους γυρολόγους και τα αζήτητα. Είμαστε αποφασισμένοι και δίνουμε καθημερινά τη μάχη κόντρα στους παραχαράκτες της ιστορίας και θα την κερδίσουμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η Αλλαγή γίνεται ξανά συνώνυμο της επιβίωσης και ανάπτυξης του έθνους. Παραλάβαμε από τον Ανδρέα Παπανδρέου ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα. Αυτή η κληρονομιά είναι ζωντανή. Δεν τη χαρίζουμε σε κανένα και για τίποτα. Αλλά και δεν φοβόμαστε να χαράξουμε νέους δρόμους».

Κλιμακώνοντας την κριτική της στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: «Δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε προοδευτικοί, ούτε αποτελεσματικοί. Είναι μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Που κινείται τυχοδιωκτικά με ένα και μοναδικό κριτήριο: την παραμονή της στην εξουσία. Όμως ό,τι και να κάνουν, έχουν πια τελειώσει. Αυτή είναι η τελευταία κυβέρνηση μιας ομάδας που καταπάτησε αρχές και αξίες».

Ευθέως η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στις ερχόμενες εκλογές πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Κι αυτό σημαίνει να πάνε εκεί από όπου ήρθαν».

Ταυτόχρονα εκτιμώντας ότι «λύση όμως για τη χώρα δεν αποτελεί η επιστροφή της Δεξιάς που έχει τεράστιες ευθύνες για το ξέσπασμα της κρίσης. Ευθύνες που ποτέ δεν ανέλαβε. Με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, χέρι-χέρι καλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ από το 2004-09 που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού» δήλωσε εξηγώντας ότι: «Ο δικός μας στρατηγικός, ιδεολογικός αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός και ο πολιτικός εκφραστής του, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ είναι δέσμια των συντηρητικών πολιτικών, της ιστορικής της διαδρομής και των ακραίων διχαστικών αντιλήψεων των στελεχών της.

Ναι λοιπόν πρέπει να “φύγουν αυτοί”, οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπως λέει πια η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Να “φύγουν τώρα”, όχι για να “έρθουν οι άλλοι”, αλλά γιατί υπάρχει δρόμος που οδηγεί στο ξέφωτο».

Για τη Φώφη Γεννηματά ο δρόμος για το μέλλον της χώρας είναι «ένας δρόμος που μόνο μια πολιτική δύναμη αλλαγής και πραγματικά προοδευτικής διακυβέρνησης μπορεί να χαράξει. Ένας δρόμος μπροστά, που οφείλουμε να τον διαβούμε ενωμένοι όλοι οι Έλληνες για να μη ζήσουμε κι άλλη καταστροφή».

Συμπλήρωσε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να παγιδευτούν «στο δίλημμα ανάμεσα στον λαϊκισμό και τον νεοφιλελευθερισμό κι ούτε αν θα παραδώσουμε την Ελλάδα στους δανειστές όπως πράττει με συνέπεια ο Τσίπρας ή στις αγορές όπως σκοπεύει να πράξει ο Μητσοτάκης» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

  • Προσδιορίζοντας την πολιτική πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά οριοθέτησε τους νέους εθνικούς στόχους για το μέλλον της Ελλάδας:

-«1ο Να επιστρέψουμε ισχυροί στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Βασική προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας μας και η εφαρμογή σχεδίου αλλαγών ιδιοκτησίας μας, που θα επιτρέψει να διεκδικήσουμε αλλαγή σε επαχθείς όρους που συμφώνησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όπως η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, η περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.

Και επειδή ακούμε μονότονα την άκριτη και αβίαστη απόρριψη της στρατηγικής της εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης από τους “μονομάχους” της πόλωσης και του διχασμού, αυτή είναι το διαβατήριο ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας μας. Το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο. Όλες κατά συνέπεια οι δυνάμεις που πιστεύουν ότι μόνο μέσα στην Ευρώπη μπορεί η χώρα να επιβιώσει και να αναπτυχθεί έχουν χρέος να συνεννοηθούν για τις καίριες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και σήμερα καρκινοβατούν.

-2ο Η θεσμική ανασυγκρότηση της Δημοκρατίας και η συντακτικού τύπου Αναθεώρηση του Συντάγματος. Μιλάμε για Νέα Μεταπολίτευση. Οφείλουμε να τολμήσουμε τη ριζική ανασύνταξη τη πολιτείας.

  • Την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και των ρόλων στο πεδίο της διακυβέρνησης (Πρόεδρος Δημοκρατίας – πρωθυπουργός – εκτελεστική εξουσία) και την αναζήτηση νέας ισορροπίας χωρίς αυθαιρεσίες.
  • Την ισχυροποίηση της ανεξαρτησίας των συνταγματικά κατοχυρωμένων εξουσιών, ώστε να αποτρέπεται η όποια χειραγώγηση τους (Δικαιοσύνη- Κοινοβούλιο- εκτελεστική εξουσία- ανεξάρτητες αρχές)
  • Την αναβάθμιση και ισχυροποίηση των αντιπροσωπευτικών θεσμών έναντι της εκτελεστικής εξουσίας
  • Τις ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τις διαδικασίες αντιπροσώπευσης με κύριο στόχο τη διαφάνεια, τον έλεγχο τη δημοκρατική λειτουργία.
  • Την κατοχύρωση και διεύρυνση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη και την ίση πρόσβαση σ’ αυτά (εργασία, εκπαίδευση, ασφάλιση, υγεία, ατομική δημιουργία, αξιοπρεπή διαβίωση)
  • Η θεσμική ανασυγκρότηση με σειρά αλλαγών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την οικονομία, την πολιτική και το πολιτικό σύστημα, είναι προϋπόθεση για την αναζωογόνηση της ίδιας της Δημοκρατίας. Είναι η θεσμική αποσύνδεση των σχέσεων διαπλοκής της πολιτικής με την οικονομία και η απάλειψη επί της ουσίας της δυνατότητας να επαναληφθούν φαινόμενα αλαζονείας της εξουσίας και διαφθοράς. Πρέπει να τολμήσουμε και να αποδείξουμε στην πράξη ότι το παρελθόν μας διδάσκει.

-3ο Βασικές προϋποθέσεις για την επιβίωση και την προοπτική του ελληνισμού: το δημογραφικό, η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, η ενίσχυση της οικογένειας, η επιστροφή του ανθρώπινου κεφαλαίου στη χώρα και η αξιοποίηση των Ελλήνων της διασποράς, η διαχείριση και κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

-4ο Η αυτοφυής ανάπτυξη που στηρίζεται σε έναν νέο χωροταξικό σχεδιασμό και στην παραγωγική ανασυγκρότηση και έχει κέντρο βάρους: την καινοτομία, την ποιότητα, την αειφορία και την εξωστρέφεια.

-5ο Την αυτοφυή ανάπτυξη υποστηρίζει μια πολιτεία σύγχρονη, δημοκρατική, αποκεντρωμένη με Περιφέρειες με ταυτότητα και ονοματεπώνυμο, σύγχρονο, ευέλικτο ψηφιακό κράτος και γενναία αποκέντρωση της διακυβέρνησης.

-6ο Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος ως μοχλός δικαιότερης κατανομής του πλούτου και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων με εργασία – εκπαίδευση – αξιοπρεπή διαβίωση- κοινωνική ασφάλιση, παιδεία – υγεία (οι πυλώνες), ισότητα ευκαιριών και μείωση ανισοτήτων και αναλογική κατανομή της ευημερίας».

Για να επιτευχθούν η Φώφη Γεννηματά πρότεινε εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή με εθνική αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια.

«Σήμερα αξιώνουμε τον σεβασμό του Συντάγματος, των ανεξάρτητων αρχών, των θεσμικών αντίβαρων που αυτό κατοχυρώνει. Απαιτούμε απόλυτη διαφάνεια του δημόσιου βίου. Προασπιζόμαστε την διάκριση των εξουσιών απέναντι σε κάθε επιβολή!

Είναι ιστορικό μας χρέος να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των θεσμών, από τις καθεστωτικές λογικές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Να περιφρουρήσουμε το κράτος δικαίου. Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, με τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία απέναντι σε αυτούς που την επιβουλεύονται. Να μην αφήσουμε τον φασισμό να σηκώσει ξανά κεφάλι. Είμαστε με τους άνεργους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους πρόσφυγες, τις γυναίκες που είναι το μεγάλο θύμα της κρίσης. Είμαστε εδώ, για την προκοπή της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των πιο αδύναμων. Να εξασφαλίσουμε ότι τα νέα παιδιά θα μπορούν να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο μας» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play