Δημοσκόπηση: Στοιχεία – “σφαλιάρα” για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία των Πρεσπών
Πολύ σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζει η συμφωνία των Πρεσπών, στην πρόθεση ψήφου των πολιτών, καθώς η κυβέρνηση πληρώνει με βαριές απώλειες τους χειρισμούς της στο θέμα της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε.
Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε προηγούμενη δημοσκόπηση είχε παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης τώρα το ποσοστό που συγκεντρώνει έχει μειωθεί σημαντικά και περιορίζεται στο 13,9%, χάνοντας 4,4% σε σχέση με μόλις έξι μήνες πριν, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 18,3% του Δεκεμβρίου του 2017 είναι χαμηλή βάση εκκίνησης.
Η καθοδική πορεία επιβεβαιώνεται και από την αξιοσημείωτη πτώση κατά 6,7%, του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, ότι ο απόηχος της εθνικής τραγωδίας δεν αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση, καθώς είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τις φονικές πυρκαγιές.
Η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα, φαίνεται να διευρύνει σημαντικά την επιρροή της στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος), αυξάνοντας το ποσοστό της στην πρόθεση ψήφου κατά 6,4%, στο 34,5% τον Ιούνιο από 28,1% τον Δεκέμβριο.
Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή διατηρώντας το ποσοστό της στο 6,3%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ που αυξάνει το ποσοστό του στο 5,8% (από 4,4% τον Δεκέμβριο) και το Κίνημα Αλλαγής που πέφτει που στο 4,5% από 6,3% τον Δεκέμβριο, διαφορά που είναι σχεδόν ίση με τις ποσοστό που συγκεντρώνει το Ποτάμι που μετρήθηκε ξεχωριστά μετά το διαζύγιο των δύο πλευρών.
Σε χαμηλά επίπεδα, που είναι απαγορευτικά για την είσοδο στη Βουλή, κινούνται η Ένωση Κεντρώων με 2,3% (έναντι 2,3%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,7% (έναντι 1,7%) και το Ποτάμι 1,7%. Το 4% επιλέγει μικρότερα κόμματα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, λευκό -άκυρο, Δεν ξέρω-Δεν απαντώ) ανέρχεται στο υψηλό ποσοστό -αν και μειωμένο- του 25,6% (έναντι 30,8%).
Ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει σημαντικές απώλειες στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, καθώς μόλις το 12,5% των βορειοελλαδιτών τον επιλέγει ως τον καταλληλότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας, έναντι 19,2% τον Δεκέμβριο του 2017.
Χαμηλότερα ποσοστά καταγράφει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέφτοντας στο 26,4% έναντι 28,7% πριν έξι μήνες, ενώ ο… «Κανένας» είναι ο μόνος που παρουσιάζει σταθερά ανοδικές τάσεις φθάνοντας το 49% από 46,5%.
Συμφωνία Πρεσπών
Κατά της συμφωνίας των Πρεσπών δηλώνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Ειδικότερα, το 80,6% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη Συμφωνία, το 11,8% ικανοποιημένο και το 7,5% δηλώνει είτε αδιάφορο είτε πως δεν γνωρίζει. Τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας εμφανίζονται στην Κεντρική Μακεδονία με 84%, ακολούθως στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη με 79,2% και μετά σε Δυτική Μακεδονία – Ήπειρο με 74,8%.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το 79,5% δεν θεωρεί σωστό το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συνεχίζουν να κυβερνούν μαζί παρότι έχουν διαφορετική θέση για το Σκοπιανό, έναντι ποσοστού μόλις 10,9% που το θεωρεί σωστό.
Συμφωνία για το χρέος
Τα μηνύματα συνεχίζουν να είναι αρνητικά και για τη συμφωνία του Eurogroup και τις οικονομικές δεσμεύεις της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Δυσαρεστημένο για τις αποφάσεις δηλώνει το 57,4%, ικανοποιημένο μόλις το 10,7% και αδιάφορο το 24,6%, ποσοστό αρκετά μεγάλο που πιθανώς αποκαλύπτει εμμέσως και μια λανθάνουσα τάση παραίτησης ή έστω αποστασιοποίησης από τα κοινά.
Πηγή: voria.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας