Ταϊλάνδη: Απρόσεκτα ή θαρραλέα τα εγκλωβισμένα παιδιά
Οι αδιάκοπες προσπάθειες των σωστικών ομάδων στην Ταϊλάνδη για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους, που είναι εγκλωβισμένοι σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο, έχουν προκαλέσει πολλά ερωτήματα στην κοινωνία της χώρας με πολλούς Ταϊλανδούς να αναρωτιούνται, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί τα παιδιά μπήκαν στο σπήλαιο και αν πρέπει να χαρακτηρίζονται ήρωες.
Η είδηση του εντοπισμού της ποδοσφαιρικής ομάδας στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ από Βρετανούς δύτες τη Δευτέρα προκάλεσε ενθουσιασμό και ανακούφιση στην κοινωνία της Ταϊλάνδης έπειτα από την πολυήμερη εξονυχιστική έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή και η οποία είχε συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και είχε προσελκύσει εθελοντές από την Αυστραλία μέχρι την Φινλανδία.
Το θέμα προκάλεσε έντονο σχολιασμό των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως του Facebook και συγκεκριμένα μιας σελίδας με τον τίτλο “Εθισμένος στο Δράμα”, η οποία είναι δημοφιλής μεταξύ των Ταϊλανδών και διαθέτει δύο εκατομμύρια ακολούθους.
Κάποιοι έκαναν λόγο για απροσεξία της ομάδας. “Εξω από το σπήλαιο υπήρχε μια μεγάλη πινακίδα, αλλά παρ όλα αυτά μπήκαν μέσα. Θα πρέπει να τους επιπλήξουμε”, έγραψε ένας χρήστης στη δημοφιλή ιστοσελίδα Pantip.com.
Άλλοι έστρεψαν τα βέλη τους εναντίον του προπονητή της ομάδας Εκαπόλ Τσανταγουόνγκ, ο οποίος συνόδευσε την ομάδα μετά την προπόνησή της. Ωστόσο, ο αποκαλούμενος “Προπονητής ΕΚ” έχει και την υποστήριξη κάποιων.
“Ο προπονητής ΕΚ ενήργησε υπεύθυνα ως ενήλικας και προπονητής φροντίζοντας για τις ζωές των παιδιών και την καλή τους κατάσταση”, έγραψε ένας χρήστης. Άλλοι έκαναν έκκληση για μεγαλύτερη επιείκεια απέναντι στα παιδιά που είναι ηλικίας από 11 ως 16 ετών.
“Όταν είμαστε παιδιά δεν είμαστε πολύ καλύτεροι…προφανώς κάναμε και εμείς πράγματα που απογοήτευαν τους γονείς μας. Δεν θα πρέπει να τα επαινούμε, αλλά θα πρέπει να τα συγχωρέσουμε”, σημείωσε ένας χρήστης.
Επισήμως δεν έχει υπάρξει εκτενής κριτική των ενεργειών των παιδιών καθώς οι διασώστες προσπαθούν να αποφασίσουν ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να τα βγάλουν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο καθώς τα περισσότερα από αυτά δεν ξέρουν κολύμπι.
Την περασμένη εβδομάδα ο Νταμρόνγκ Χανπακντιγιόμ, ο υπεύθυνος του πάρκου όπου βρίσκεται το σπήλαιο, είπε ότι στους επισκέπτες συνήθως απαγορεύεται να προχωρήσουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 700 μέτρων.
“Μέσα είναι πολύ σκοτεινά…και αν βρέξει την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου τότε το κλείνουμε. Η ομάδα αυτή προχώρησε σε μεγαλύτερο βάθος απ΄ό,τι επιτρέπεται”.
Άλλοι Ταϊλανδοί σχολίασαν την έκταση που έχει προσλάβει η επιχείρηση διάσωσης καθώς οι κίνδυνοι γίνονται μη διαχειρίσιμοι όσο εμφανίζονται περισσότεροι εθελοντές και αυξάνεται η προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.
Μπορεί να χρειαστούν και εβδομάδες για να απεγκλωβιστεί με ασφάλεια η ομάδα, ενώ ο θάνατος ενός δύτη σήμερα υπενθύμισε τους κινδύνους.
“Μπήκατε μέσα και τελικά άλλοι έπρεπε να τρέξουν να σας βρουν”, έγραψε ένας χρήστης στο Pantip.com σχολιάζοντας αρνητικά τις ενέργειες της ομάδας. “Στρατιώτες, SEALS και κάτοικοι του χωριού να αντλούν νερό για εσάς”.
Η κριτική προκάλεσε την αντίδραση της Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας της χώρας, η οποία ζήτησε από τους πολίτες να μη παίρνουν θέση.
“Οι οικογένειες θα πρέπει να επικεντρώνονται στη σωστή διαπαιδαγώγηση και η κοινωνία να μην κρίνει αν αυτό ήταν σωστό ή λάθος, αλλά να το αντιμετωπίσει ως μια ευκαιρία για να διδαχτεί κάτι από αυτό”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της με τη δέσμευση να προσφέρει ψυχολογική στήριξη στα παιδιά μετά τη λήξη της περιπέτειάς τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας