Παππάς: Tα κλειδιά για το μείγμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών περνάνε στην Ελλάδα
«Περνάμε σε μια καινούργια πραγματικότητα και το καθαρό τηλεοπτικό τοπίο θα δώσει τη δυνατότητα στους σταθμούς να επενδύσουν και σε παραγόμενο πρόγραμμα και στην προστασία των εργαζομένων» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, μετά και την ανακοίνωση από το ΕΣΡ, της οριστικής λίστας των προεπιλεγέντων.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι KONTRA, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα δύο αδιάθετες άδειες και σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες. «Νομίζω ότι ζούμε μια ευτυχή μετάβαση και διαμορφώνονται οι όροι για να μην έχουμε το φαινόμενο κατά το οποίο ο ραδιοτηλεοπτικός χώρος έχει συνεχώς ογκούμενα χρέη και δυσμενείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων» συμπλήρωσε. Ο Ν. Παππάς είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν μπει στα δημόσια ταμεία περίπου μισό δισ. από φόρο διαφήμισης, τέλη χρήσης, άδειες, σημειώνοντας ότι θα μειωθεί ο φόρος διαφήμισης για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα κανάλια. Ο Ν. Παππάς πρόσθεσε ότι τώρα μιλάμε για περίπου 1800 εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς και με την οδυνηρή εκκρεμότητα του MEGA, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Δήλωσε αισιόδοξος ότι με το πέρας της αδειοδότησης τα πράγματα θα είναι καλύτερα για το προσωπικό των καναλιών και κάλεσε παράλληλα τους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν το πακέτο των 75 εκατ. ευρώ μέσω του πλαισίου στήριξης των οπτικοακουστικών παραγωγών γιατί έτσι «και ο κόσμος θα βρει δουλειά, και θα αξιοποιηθούν παραγωγές και η εικόνα της χώρας διεθνώς θα βελτιωθεί ραγδαία».
Μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι υπάρχει σκεπτικισμός και δεν μπορούμε να είμαστε εφησυχασμένοι, ωστόσο σημείωσε ότι έγιναν βήματα και θα υπάρξει απόφαση θετική εάν ο καθένας σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πρόσθεσε ότι οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη, που ενίοτε ρέπουν και προς την ακροδεξιά, είναι ανίκανες να οργανώσουν μια πολιτική απάντηση που θα σέβεται το διεθνές και το ανθρώπινο δίκαιο στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «θα είχε ενδιαφέρον η ελληνική Δεξιά να συμφωνήσει σε κάτι που θα είναι σε συμφέρον της Ελλάδας». Όσον αφορά τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Σύνοδο, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στο μεταναστευτικό χαρακτηρίζοντας λογικό χώρες που έχουν υποστεί την πίεση να υψώνουν τους τόνους και να δείχνουν αποτελεσματικά αντανακλαστικά.
Για τα σενάρια ότι ο πρωθυπουργός αντάλλαξε κάτι στη Σύνοδο για να πάρει τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, ο Ν. Παππάς είπε ότι το θετικό από όλη αυτή τη φαντασιολογία είναι ότι κάποιοι παραδέχονται ότι η χώρα κερδίζει, προσθέτοντας ότι κάποιοι οφείλουν να μη μειώνουν την αξιοπιστία τους, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα για τα νησιά μας».
Μιλώντας για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια, ο Ν. Παππάς είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι μπαίνουμε σε μια καινούργια περίοδο, προσθέτοντας ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν θα αφορά επιτροπεία, προαπαιτούμενα για τη λήψη της δόσης….». «Βεβαίως υπάρχουν οι στόχοι, δεν θα κάνουμε ότι μας κατέβει στο κεφάλι» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ «αλλά τα κλειδιά για το μείγμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών περνάνε στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που θα το καταλάβει και ο κόσμος και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».
Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως έχει το πρόβλημα ότι πάλι έχει ματαιωθεί η προσδοκία της για καταστροφή της χώρας, ενώ μιλώντας για τα μέτρα του 2019 είπε ότι αυτά ήταν απαίτηση του ΔΝΤ το οποίο δεν συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα και αυτό διαμορφώνει και το βάρος των συμβαλλομένων στην επόμενη μέρα.
Αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ χαρακτήρισε ανεξήγητη τη στάση της Φώφης Γεννηματά, λέγοντας ότι ήταν λάθος που δεν πήγε στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Η κα Γεννηματά έχει κάνει ανεξήγητες επιλογές και στο Μακεδονικό, ανεξάρτητα το πώς τοποθετήθηκαν οι άλλοι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, και στο χρέος» πρόσθεσε ο Ν. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι τα επιτόκια πέφτουν και ήδη τα αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα, φαίνονται.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ έκανε λόγο για διλήμματα τα οποία θα έρθουν, όπως την αύξηση ή όχι του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας: «όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε αυτά και στο ποιες πολιτικές θα επιλέξουμε να εφαρμόσουμε» είπε, προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη τοποθετηθεί με τις ακραίες νεοφιλελευθερες πολιτικές της.
Αναφερόμενος στο Ποτάμι, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι στο Μακεδονικό έχει πάρει γενναία στάση που του κόστισε, ενώ αναφερόμενος σε τυχόν νέες συνεργασίες, σημείωσε ότι θα ήθελε δυνάμεις του Κέντρου να ασπαστούν κομμάτια του αριστερού προγράμματος. Παράλληλα, χαρακτήρισε θεμιτό και αυτονόητο στόχο να θέλει η κυβέρνηση να διευρύνει τη βάση των προοδευτικών δυνάμεων που στηρίζουν τις επιλογές της.
Μιλώντας για τα σενάρια αποστασίας και την απομάκρυνση Λαζαρίδη, ο Ν. Παππάς είπε ότι ο καθένας κάνει επιλογές που κρίνονται, χαρακτηρίζοντας ανεξήγητο το γεγονός ότι ο Γ. Λαζαρίδης το ένα απόγευμα χειροκροτούσε τον πρωθυπουργό στο Ζάππειο, και την επομένη παραιτούταν, προσθέτοντας ότι προφανώς κάτι μεσολάβησε. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει μια πολιτική τομή στην Ελλάδα, με αντοχές, κάτι που πολλοί αδυνατούν να εξηγήσουν, όπως και το γεγονός ότι «στήνουμε τη χώρα ξανά στα πόδια της». «Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και θα είναι αυτή που τώρα θα ρίξει την ανεργία κάτω από το 20% και στην επόμενη, κάτω από το 10%» τόνισε, ενώ όσον αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, τη χαρακτήρισε ανθεκτική.
Μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις, ο Ν. Παππάς είπε κάποιοι οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν αρκεί να πολιτεύεσαι μόνο με τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, προσθέτοντας ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου στηρίζει τις πρωτοβουλίες, όπως την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ.
Αναφερόμενος στο Μακεδονικό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή που θα εγγυηθεί ότι θα πάμε στην επόμενη μέρα με τη γείτονα χώρα, προσθέτοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι συμπαγής και πάνω από τους 150. Ανέφερε ότι είναι μοιραίο για την αξιωματική αντιπολίτευση «να μας παρακολουθεί καθώς βγάζουμε τη χώρα από τα μνημόνια και παίρνουμε μέτρα για τους αδυνάτους».
Επίσης, σημείωσε ότι δεν μιλά για εφεδρίες αλλά για έναν διαρκή και θεμιτό στόχο να διευρύνουν τον άξονα στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης.
Τέλος, αναφερόμενος στον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα έρθει με τη συνταγματική αναθεώρηση, σημειώνοντας ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να γίνουν οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας, πιο λειτουργικές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας