Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για το προσφυγικό – Οι θέσεις της Ελλάδας
Σήμερα ξεκινάει μια άτυπη “μίνι” σύνοδος στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι σημαντικές διαφορές απόψεων από τα κράτη-μέλη για τη διαχείριση του προβλήματος ανάγκασαν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συγκαλέσει την άτυπη συνάντηση εργασίας.
Στην άτυπη αυτή σύνοδο θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από το πρόβλημα, όπως Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βουλγαρία και Ισπανία.
Στόχος της συνόδου,είναι η επεξεργασία ευρωπαϊκών λύσεων εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου, κατά την οποία οι μεταναστευτικές ροές θα είναι ένα από τα κύρια θέματα, με φόντο τις βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των χωρών μελών.
Βασικό σημείο διαφοράς είναι η τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος αναθέτει το βάρος της διαδικασίας της αίτησης για την παροχή ασύλου στην χώρα πρώτης εισόδου στην Ενωση, επιβαρύνοντας κατά δυσανάλογο τρόπο χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Όπως εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, Παρίσι και Μαδρίτη προκρίνουν «τη δημιουργία «κλειστών κέντρων στο ευρωπαϊκό έδαφος ήδη από την αποβίβαση των μεταναστών». «Μόλις αποβιβάζονται στο ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων με τις προδιαγραφές της Υπάτης Αμροστείας για τους Πρόσφυγες, με ευρωπαϊκά μέσα που επιτρέπουν (…) άμεση οικονομική αλληλεγγύη, ταχεία εξέταση των φακέλων, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε κάθε χώρα να παίρνει με οργανωμένο τρόπο τα πρόσωπα που δικαιούνται ασύλου» τόνισε ο Μακρόν.
Οι θέσεις της Αθήνας
Με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα προσέλθει στη σημερινή άτυπη συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.
Ωστόσο, η στάση της Γερμανίας, που δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό της, αλλά και η πολιτική της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας στο θέμα δεν αφήνουν μεγάλη αισιοδοξία για χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.
Η άτυπη συνάντηση θα γίνει στο κτίριο Berlaymont, όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αφίξεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πάρουν μέρος είναι προγραμματισμένες για τις 15:30 ώρα Ελλάδας, η έναρξη των εργασιών για τις 16:05 και η λήξη περίπου στις 20:00.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας