Live: Η συζήτηση για την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης
Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.
Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης θα διεξαχθεί το μεσημέρι του Σαββάτου.
Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ως και όχι στις 2.00 μ.μ αφήνει το περιθώριο σε περίπτωση που ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα η συζήτηση να ολοκληρωθεί νωρίτερα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «ως τις 2.00 μμ έχει τη σημασία του».
Βούτσης: Με άνεση χρόνου θα γίνει η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής είχε ως πρώτο ομιλητή τον Κωνσταντίνο Τσιάρα, βουλευτή της ΝΔ, που κατέθεσε και το σχετικό αίτημα, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία σήμερα θα διαρκέσει μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, να κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.
Το θέμα έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης αφήνοντας αιχμές ότι η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η συζήτηση το Σάββατο το μεσημέρι για να αποφύγει τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί.
« Έχουμε ένσταση κυρίως σε σχέση με την λήξη της συζήτησης. Ότι θα λήξει οπωσδήποτε στις 2.00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση διαρκεί τριήμερο και λήγει τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας. Δεν είναι μόνο η φαλκίδευση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης. Τι φοβάται η κυβέρνηση, φοβάται τη Βουλή ή μήπως φοβάται τον λαό καθώς έχουν εξαγγελθεί συλλαλητήρια για εκείνη την . Φοβική τακτική και αλαζονική ταυτόχρονα. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υποχρέωση απέναντι στη Βουλή και τον Λαό σύμφωνα με τις παραδόσεις της Βουλής των Ελλήνων.
Λοβέρδος: Δώστε χώρο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί
«Είναι υποχρέωσή σας να δώσετε χώρο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί. Να αλλάξετε την πρότασή σας. Εμείς δεν συμφωνήσαμε στην Διάσκεψη των Προέδρων. Να μην έχουμε διαδικαστικές διαφωνίες. Αυτό θα αποβεί προς όφελος της συζήτησης. Ο πρόεδρος της Βουλής σήκωσε το γάντι και ανέφερε ότι η διάρκεια της συζήτησης δεν έχει να κάνει καθόλου με τι όποιες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται έξω από τη Βουλή. Δεν θα οριστούν οι ώρες που συζητάει Βουλή από το πως κάθε κόμμα έχει τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Μπορούμε να πάμε όσο χρειάζεται να εξαντληθούν όλοι οι ομιλητές, σε ωράρια στα οποία η Βουλή δια της πλειοψηφίας θα αποφασίσει. Δεν θα αποκλειστεί κάνεις. Ήσασταν προετοιμασμένοι για να σηκωθεί το θέμα και αφού είναι έτσι θα το σηκώσω και εγώ. Πολλοί συνάδελφοι από όλα τα κόμματα μου ζήτησαν αν γίνεται το Σάββατο απόγευμα να πάνε στις περιφέρειες τους. Το τελευταίο που φοβάται αυτή η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις. Έχουμε συμμετάσχει επί πολλά χρόνια και δεν τις έχουμε δει ούτε πίσω από τζάμια ούτε απέξω. Οι αιτιάσεις που αφορούν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν αύριο με ομιλητή τον κ. Πατούλη δεν μας αφορούν . Δεν γνώριζα καν αν θα συνεχιστούν και το Σάββατο οι κινητοποιήσεις η πρόταση μου δεν έχει καμία σχέση με διαδηλώσεις. Κάποιες πλευρές θέλουν να στηθεί μία τέτοια επικοινωνιακή αντιπαράθεση».
Γεωργαντάς: Όποιοι καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας, ανοίγουν τον δρόμο για τις Πρέσπες
«Είναι ιστορική η πρόταση δυσπιστίας που έγινε για έναν και μόνο λόγο. Για ένα εθνικό ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και δεκαετίες» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι «στόχος αυτής της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η ΝΔ είναι να αποδομηθεί η συμφωνία με την πΓΔΜ την οποία η κυβέρνηση δεν έθεσε στην έγκριση της Βουλής».
Ο βουλευτής της ΝΔ είπε όμως και ότι ο άλλος λόγος για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας είναι για να πάρει ο καθένας την ευθύνη απέναντι στη συνείδησή και στην ιστορία για τη στήριξη αυτής της συμφωνίας.
«Η ψήφος των βουλευτών, το Σάββατο, κατά της πρότασης δυσπιστίας ανοίγει τον δρόμο για τις Πρέσπες. Η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας ακυρώνει αυτή τη συμφωνία. Ο κάθε βουλευτής τοποθετείται και ή συνυπογράφει μαζί με τον κ. Κοτζιά, την Κυριακή αυτή τη συμφωνία, ή τον αποτρέπει από το να πάει και να την υπογράψει. Δεν κρυβόμαστε πια! Θα σας δούμε όλους το Σάββατο» είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας έπρεπε να πάρει την έγκριση της Βουλής προτού υπογράψει.
Κατρούγκαλος: Πρόταση πολιτικής αυτοκτονίας της ΝΔ και κίνηση εκκρεμούς του αρχηγού της
«Πρόταση πολιτικής αυτοκτονίας» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγορώντας την ότι «σύρεται σε ακροδεξιές ατραπούς».
Καλώντας το Σώμα της Ολομέλειας να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι «προφανώς είναι πολύ καλύτερη από την ενδιάμεση συμφωνία το 1995» ενώ έκανε λόγο για «κίνηση εκκρεμούς του αρχηγού της από την αρχική θέση της παράταξης».
«Αρνείστε τον εαυτό σας και τους συνδιαμορφωτές της ενδιάμεσης συμφωνίας, τον Κώστα Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ξεχάσατε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς και αυτούς που καθύβριζε. Η παράταξη σας σύρθηκε σε ακροδεξιές ατραπούς» επεσήμανε ο κ Κατρούγκαλος και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υπενθυμίζοντας τη στάση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
«Στα ζητήματα πολιτικής παράδοσης δικαιούται να είναι πατροκτόνος. Είναι όμως δικές του αυτές οι ιδέες; Αυτή η ταύτιση του με ότι πιο αντιδραστικό έχει να επιδείξει η νομιμοφροσύνη..» σημείωσε και πρόσθεσε:
«Αρχικά η ΝΔ προσπάθησε να θέσει τον πήχη ψηλά, και όταν τα καταφέραμε και κερδίσαμε πιο ψηλά στάνταρ, έκανε το μαύρο άσπρο. Ταυτίζεται με τις εθνικιστικές γραμμές. Σαν να θέλει να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιβάνοφ. Πλήρης υπονόμευση της θέσης της».
Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει ακόμα τη λύση σύνθετης ονομασίας, ενώ έκανε λόγο για πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας από τον εισηγητή της για το «erga omnes».
«Το άρθρο 1 παράγραφος 9 της συμφωνίας λέει ότι οποιοδήποτε έγγραφο εκδοθεί θα λέει “Βόρεια Μακεδονία”. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος» τόνισε.
Ακόμα, χαρακτήρισε της αιτιάσεις της ΝΔ για την ταυτότητα, την εθνότητα και τη γλώσσα «προφάσεις εν αμαρτίαις», τονίζοντας ότι τα συνταγματικά θέματα τίθενται σε ισχύ μόνο μετά την κύρωση.
«Ο ισχυρισμός ότι δεσμεύεται ένα κράτος με την υπογραφή της συμφωνίας και υπάρχουν τετελεσμένα, είναι αναληθής. Εμείς θα φέρουμε προς κύρωση τη συμφωνία στη Βουλή μόνο όταν η άλλη πλευρά θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία» τόνισε.
Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «καμία αναφορά σε εθνότητα ή εθνικότητα δεν υπάρχει στη συνθήκη αλλά σε ιθαγένεια και υπηκοότητα». Και αυτό, όπως είπε, είναι ο νομικός δεσμός του πολίτη με το κράτος.
«Αυτό που πετύχαμε είναι να αποσυνδεθεί η ταυτότητα του κράτους από κάθε επιχείρημα αλυτρωτισμού της Μακεδονίας. Ξεχωρίζει η γεωγραφία από την ιστορία και είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αρχαία Μακεδονία είναι ελληνική. Θέλαμε να άρουμε οτιδήποτε ενέχει αλυτρωτισμό και αυτό το καταφέραμε με τον καλύτερο τρόπο», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ζουράρις: Δεν θα ψηφίσω τα ελάττω αν χρειαστεί να ψηφίσω για συμφωνία με τα Σκόπια
«Εγώ είμαι Κωσταντινοπολίτης. Δεν θα ψηφίσω τα ελάττω (σ.σ. τα λιγότερα), αν χρειαστεί να ψηφίσω».
Με αυτή τη φράση έκλεισε την τοποθέτηση του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.
Από την άλλη ωστόσο, ο κ. Ζουράρις χαρακτήρισε «υποδειγματική και ρωμαλέα την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού» στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ και πως «συγκινήθηκε μέχρι δακρύων», όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει «δεν φοβάμαι τις διαδηλώσεις, τις σέβομαι».
Για την ίδια την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, ο κ. Ζουράρις την χαρακτήρισε «πρόταση θυμηδίας», σημειώνοντας ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» ή «φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης». Παράλληλα επιτέθηκε, τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα ότι κυβέρνησαν 50 χρόνια και οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία εν καιρώ ειρήνης. «Από το 2010-2014 διαχειριστήκατε πέντε τακτικούς Προϋπολογισμούς και κατορθώσατε να στείλετε 250.000 νέους και άλλους 200.000 πολίτες στο εξωτερικό. Αυτά τα αίσχη που δημιουργήθηκαν στα 50 χρόνια ενσωματώνονται στη δική σας δυσπιστία, προς τον εαυτό σας», ανέφερε ο κ. Ζουράρις και πρόσθεσε:
«Στείλατε τη χώρα στο ντουβάρι με τέτοια απίστευτη χρεοκοπία και μετανάστευση εν καιρώ ειρήνης. Αυτό συνιστά τη χειρότερη κυβέρνηση. Η πρόταση δυσπιστίας σας δεν έχει μόνο στοιχεία θυμηδίας, αλλά και στοιχεία εξόχως προσβλητικά. Εμείς μέσα στα στοιχεία της καταστροφής, προσπαθήσαμε να κάνουμε μπαλώματα, να διορθώσουμε, να αμβλύνουμε την κατρακύλα».
Η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας
Εστιασμένη αποκλειστικά στο ζήτημα της συμφωνίας με τα Σκόπια, είναι και η γραπτή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, σε συνέχεια της σχετικής προαναγγελίας εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη.
«Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω πρόταση που συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
«Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση
Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018
Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης
(Άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής)
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία. Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.
Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.
Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.
Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.
Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής».
ΔΕΙΤΕ LIVE:
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας