Κοτζιάς για Σκοπιανό: Στο τραπέζι “Νέα”, “Βόρεια” και “Άνω Μακεδονία”

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Στο τραπέζι “Νέα”, “Βόρεια” και “Άνω Μακεδονία”
Αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις ο κ. Κοτζιάς.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το Σκοπιανό ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Επόμενη Μέρα”.

Ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε και επικριτικός ως προς τη διαχείριση του ζητήματος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικότερα τη ΝΔ.

Την βαθιά πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν σε λίγες μέρες οι δυσκολίες για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ν. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι “συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας”.

Νίκος Κοτζιάς: Οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό δεν είναι ευθεία

“Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία” τόνισε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι έχουν “τα πάνω της και τα κάτω τους”. Ερωτηθείς σχετικά με το συλλαλητήριο στα Σκόπια εκτίμησε ότι βασικός στόχος του ήταν η βασική κυβερνητική πολιτική” , ενώ αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι είναι ένας καλός συμβιβασμός, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτόν. “Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής”.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, ενώ αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Σχετικά με αυτό όμως σημείωσε ότι είναι ένα όνομα που προτείνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις τονίζοντας ότι οι επικριτές πρέπει “να είναι ποιο σεμνοί”. Ειδικότερα κάλεσε τη ΝΔ αν έχει τα “κότσια” ας πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιό από αυτά θέλει, τονίζοντας ότι αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή”.

«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού .Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο κ.Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη» και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία».

Υποκριτική η στάση του Γ. Κουμουτσάκου

Επ’ αυτού ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε ως υποκριτική τη στάση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου καθώς, όπως σημείωσε, «σήμερα βγαίνει και λέει “δεν δεχόμαστε να υπάρχει σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία”, ενώ σε συνέντευξή του στις 11 Ιανουαρίου 2007, ως μέλος τότε της διαπραγματευτικής ομάδας, έλεγε ότι “από τις αρχές του 2005 υπάρχει η πρόταση Μακεδονία – Σκόπια η οποία είναι συζητήσιμη”».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι όλοι αυτοί που έκαναν διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της ΝΔ, όπως και ένα κομμάτι της ΝΔ που επισήμως καλεί στη συμμετοχή των κινητοποιήσεων «δεν μπορούν να εκτρέπουν τη συζήτηση και να παρουσιάζουν αυτό που το βρήκαμε εμείς μπροστά μας- δοσμένο και το ανατρέψαμε- ως να είμαστε εμείς οι προδότες και αυτοί καλά τα έκαναν όλα, ενώ το όνομα “Μακεδονία” για την ονομασία αυτού του κράτους έχει δοθεί από το 1993 πρώτη φορά και το 1995 στην Ενδιάμεση Συμφωνία και μετά το 1995».

Παράλληλα, έκανε μνεία στη διαφορά ανάμεσα στην έννοια που προσδίδετο στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις στο erga omnes και τις σημερινές. Εξήγησε ότι σε αντίθεση με τη συνολική χρήση- εσωτερική και εξωτερική- που τέθηκε σήμερα, στο παρελθόν ήταν η χρήση για όλες τις διεθνείς σχέσεις της πΓΔΜ και οι συζητήσεις αφορούσαν πρώτα ένα διμερές όνομα μεταξύ των δύο χωρών, μετά για τους διεθνείς οργανισμούς και στη συνέχεια για τις διεθνείς διακρατικές σχέσεις των Σκοπίων.

Μακεδονική γλώσσα

Αναφερόμενος στο άρθρο του κ. Μπαμπινιώτη ότι δεν υπήρξε καμμία ελληνική αποδοχή για τη μακεδονική γλώσσα της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ενόχλησή του, λέγοντας ότι ο κ. Μπαμπινιώτης μολονότι «εξαιρετικός λεξικογράφος, άσχετος και με τη λειτουργία του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», «θα έπρεπε να είναι μετρημένος» και «να μην μπλέκεται σε χωράφια που δεν καταλαβαίνει».

Αποσαφηνίζοντας αυτήν την πτυχή, αναφέρθηκε στην ειδική συνέλευση του ΟΗΕ για τις γλώσσες που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1977 «όπου η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποδέχτηκε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας να θεωρηθεί επίσημη γλώσσα και με λατινικούς χαρακτήρες πέρα από τους κυριλικούς, η μακεδονική γλώσσα».

«Από εκείνη την ημέρα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών «η “μακεδονική γλώσσα” εμφανίστηκε στο πινάκιο του ΟΗΕ ως μία από τις επίσημες γλώσσες της Γιουγκοσλαβίας, και από τότε μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε απόφαση του ΟΗΕ ή στον επίσημο πίνακα των γλωσσών που έχει, αναφέρεται η γλώσσα της ΠΓΔΜ ως μακεδονική». «ιότι δεν ξέρει ο κ. Μπαμπινιώτης» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «ότι στο διεθνές δίκαιο, όπως και στο ευρωπαϊκό, μπαίνει πρώτα στις συμφωνίες η “ρίζα” – του 1977 στην προκειμένη περίπτωση- η οποία μεταφέρεται ως επίσημη γλώσσα στον πίνακα του ΟΗΕ και μετά από μία 15ετία πηγαίνει στην ISO- την κατοχύρωση των ονομάτων και των ενδεικτικών συντμήσεων των ονομάτων».

«Το 1992-94 στη διεθνή διάσκεψη της ISO και στη συζήτηση για τη “μακεδονική γλώσσα”» είπε ο Ν. Κοτζιάς «η Ελλάδα έλαμψε δια της απουσίας της, καθώς δεν πήγε κανείς για να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση. Μόνο για πρώτη φορά, το 2010, επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου έθεσε η Ελλάδα θέμα για την μακεδονική γλώσσα και η απάντηση του ΟΗΕ ήταν ότι “δυστυχώς εδώ και 35 χρόνια η γλώσσα αυτή έχει κατοχυρωθεί ως επίσημη γλώσσα της Γιουγκοσλαβίας και του διαδόχου κράτους της, το οποίο την δικαιούται”».

Τα ονόματα στο τραπέζι

Ερωτηθείς σχετικά με τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι, Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, είπε ότι το Vardarska Makedonija το απέκλεισαν εξαρχής τα Σκόπια και υπογράμμισε ότι «αυτό που είναι το κύριο για εμάς είναι να υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα Σκόπια- που ως κράτος θα φέρει σε μια σύνθετη ονομασία τη λέξη “Μακεδονία”- και τη Μακεδονία τόσο την σημερινή ελληνική όσο και της αρχαιότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της οποίας είμαστε οι φορείς της».

Απαντώντας αναφορικά με την ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν” ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι αυτή προέκυψε από τη δυνατότητα που δόθηκε στη σκοπιανή πλευρά για πρόταση ονόματος σχετικού με τα εθνοτικά της χαρακτηριστικά. Μία πρόταση για την οποία ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας τα κόμματα και η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, λόγω του ιστορικού της βάρους. Επέκρινε, μάλιστα, επ’ αυτού την αντιπολίτευση ότι βρήκε πάνω σε αυτό να κάνει “ένα τσίρκο εδώ στη χώρα” χωρίς να δώσει την πρέπουσα βαρύτητα στα “δύο τεράστια βήματα”, την αποδοχή του erga omnes και του προσδιορισμού της σύνθετης ονομασίας που με μεγάλη δυσκολία και μεγάλη τόλμη αποδέχτηκε η σκοπιανή πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «ευχαριστώ» του Τσίπρα στον Πατριάρχη για το Σκοπιανό (vid)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play