Αποκαλυπτική η έκθεση του ΟΟΣΑ: Τα εύσημα και οι κόκκινες κάρτες του Γκουρία
"Καμπανάκι" για τρία μέτωπα κρούει στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ. Η ανεργία, η φτώχεια και η ανισότητα παραμένουν υψηλές οι μισθοί είναι χαμηλοί. Οι επενδύσεις παραμένουν συμπιεσμένες και η παραγωγικότητα συνεχίζει να μειώνεται.
Η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αποδοτικότητας, και ενώ η συλλογή φόρων έχει βελτιωθεί, η αποφυγή είναι εκτεταμένη, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερους συντελεστές και στενότερη φορολογική βάση.
Η έκθεση πιστοποιεί την ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία προβλέποντας ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ και 2,3% για το 2019. Παράλληλα, ο οργανισμός τονίζει την ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, ενώ συστήνει την καθιέρωση διαπραγματεύσεων για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις μισθών, που θα καλύπτουν ευρύτερα τις συνθήκες εργασίας, χωρίς αυτόματη επέκταση, ενώ θα διασφαλίζεται ότι θα είναι αρκετά ευέλικτες, να μπορούν να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς τύπους και μεγέθη επιχειρήσεων.
Η ιδιωτική κατανάλωση μετά από μια οριακή αύξηση 0,1% το 2017 αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4% το 2018 και κατά 1,5% το 2019.
Οι εξαγωγές από μια αύξηση 6,9% το 2017 αναμένεται για φέτος να αυξηθούν περαιτέρω κατά 5,9% το 2018 και κατά 4,4% το 2019 .
Σε ότι αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα ο ΟΟΣΑ δείχνει βέβαιος ότι η Ελλάδα θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους στόχους του προγράμματος του ESM μέχρι και το 2019 που φτάνουν οι προβλέψεις της έκθεσης.
Φοροδιαφυγή: Εμποδίζει την ανάπτυξη και δημιουργεί ανισότητες
Όσον αφορά τη φορολογία, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι φορολογικές δαπάνες έχουν μειωθεί και η συλλογή των φόρων έχει βελτιωθεί, αλλά το φορολογικό σύστημα συνεχίζει να βασίζεται σε υψηλούς συντελεστές και στενές βάσεις, κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας ανισότητες. «Η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και η αδύναμη αν και βελτιούμενη φορολογική διοίκηση αποθαρρύνουν τη συμμετοχή στην επίσημη οικονομία και μειώνουν τη φορολογική συμμόρφωση», σημειώνει.
Ο ΟΟΣΑ προτείνει τη μείωση της φοροδιαφυγής με την επέκταση της χρήσης της ανάλυσης κινδύνου και στοχευμένων φορολογικών ελέγχων καθώς και την ενίσχυση των κινήτρων για την εθελοντική φορολογική συμμόρφωση. Συνιστά, ακόμη, την επέκταση της υποχρέωσης ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και την καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων.
Απαραίτητα τα μέτρα ελάφρυνσης στο χρέος
Στην ανάλυση του για το χρέος τονίζει ότι παρά την συνέπεια που έχει δείξει η Ελλάδα στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών στόχων το χρέος που έχει αγγίξει το 180 % του ΑΕΠ παραμένει από τα υψηλότερα στο κόσμο .
Αν και η βασική στόχευση θα πρέπει να παραμείνει α στην διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και την διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν και μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε η αποπληρωμή του να καταστεί βιώσιμη όπως αναφέρει και η έκθεση.
Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι ανάγκες της Ελλάδας σε λιμενικές, σιδηροδρομικές και υποδομές εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πολύ μεγάλες, γεγονός που επιβαρύνει και την εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και αυξάνει το κόστος παραγωγής.
Ιδιαίτερη πάντως έμφαση προτείνεται να δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι ελληνικές ΜμΕ, ώστε να συμμετάσχουν σε αλυσίδες αξίες, να εξάγουν, να πιστοποιούν και να τυποποιούν τα προϊόντα τους και να συνεργάζονται με φορείς έρευνας και καινοτομίας.
Τρεις σοβαρές προκλήσεις που μπορούν να εκτροχιάσουν την ομαλή , ανοδική πορεία της οικονομίας
Συγκεκριμένα αναφέρει:
– Την μεταρρυθμιστική κόπωση που μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερη υλοποίηση ή και διακοπή των εν εξελίξει μεταρρυθμίσεων.
– Τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Μεσόγειο που μπορούν να αυξήσουν την ροή των μεταναστών δημιουργώντας προβλήματα διαχείρισης και αύξησης των κοινωνικών εντάσεων.
– Μια σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση απεξάρτηση από την Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τις οποίες δεν θα υπάρξει βούληση να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας.
Γκουρία: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια σε μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια χώρα στις μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τα τρία τελευταία χρόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Μεταρρυθμίσεις δίκαιες αλλά αναγκαίες πολλές από αυτές, καθώς ανοίγουν μια πολύ σημαντική προοπτική για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαιης προοπτικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Δεν είναι ώρα για νέα μέτρα επιβάρυνσης και η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Επενδύουμε στην παραγωγικότητα της εργασίας και στηρίζουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που θέλει τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, να έχει τον βασικό ρόλο και υπό αυτή την έννοια στηρίζουμε και ένα αξιοπρεπές επίπεδο μισθών και κατ’ επέκταση ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο», δήλωσε σχετικά ο κ. Τσίπρας.
Οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται
«Οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία επικαλούμενος τα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής έρευνας του Οργανισμού για την Ελλάδα (Economic Survey of Greece 2018), την οποία παρέδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Τοποθετήθηκαν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, και μάλιστα μακροπρόθεσμα», είπε ο κ. Γκουρία και συνεχάρη τον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, εσείς επαναφέρατε την Ελλάδα πίσω, από το χείλος του γκρεμού».
Υπενθύμισε δε, πως κάποτε γινόταν συζήτηση για "Grexit", ενώ τώρα γίνεται συζήτηση μόνο για "Exit" της Ελλάδας από το μνημονιακό πρόγραμμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έκθεση – ράπισμα από τον ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε φόρους και εισφορέςΟΟΣΑ: Το 99% των μαθητών της Γ’ Λυκείου πηγαίνει φροντιστήριο
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας