Τουρκία: Οι πρόωρες εκλογές και τα παιχνίδια εξουσίας του Ερντογάν
H γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι εν μέσω μίας μακράς περιόδου αρνητικών εξελίξεων για την Τουρκία – τρομοκρατικά χτυπήματα, απόπειρα πραξικοπήματος, αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος, διαπληκτισμοί με τους δυτικούς εταίρους – οι πολύ καλές ειδήσεις ήρθαν στα τέλη του 2017 και αφορούσαν τις εντυπωσιακές επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας.
Όπως επισημαίνεται, με βάση τα στατιστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του προηγουμένου έτους, το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε αύξηση 11,1%, επίδοση υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ακόμη και από αυτή της κινεζικής οικονομίας.
Η εξέλιξη αυτή που προκάλεσε έκπληξη – αναφέρει στη συνέχεια το ρεπορτάζ – οδήγησε και στο ερώτημα σχετικά με το για πόσο θα μπορούσε να διατηρηθεί αυτή η δυναμική της τουρκικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει μεγάλα σχέδια, καθώς επιδιώκει μία συνολική αναδόμηση της κρατικής υπόστασης της χώρας του.
Ωστόσο, παρά την οριακή του νίκη στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017, για τις αλλαγές που θέλει να εφαρμόσει απαιτείται από το ισχύον σύνταγμα της χώρας μία ακόμη προεδρική εκλογή, η διεξαγωγή της οποίας κανονικά σχεδιαζόταν για το Νοέμβριο του 2019.
Όπως επισημαίνεται ακολούθως, κεντρικό ζήτημα έως την αρχικά σχεδιαζόμενη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αποτελούσε αφενός η αντοχή της τουρκικής οικονομίας και αφετέρου η διατήρηση της υποστήριξης των ξένων επενδυτών προς τη χώρα. Ήδη με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε διακινδυνεύσει σχεδόν μία κατάρρευση των σχέσεών του με τη Δύση, σημειώνει το ρεπορτάζ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Από την άλλη πλευρά, τόσο η οικονομία της χώρας όσο και οι ξένοι επενδυτές θέλουν κυρίως ένα πράγμα και αυτό είναι η σταθερότητα, ακόμη και αν το τίμημα είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ισχύος για τον Πρόεδρο Eρντογάν.
Η Handelsblatt σημειώνει την εντεινόμενη δραστηριότητα των ξένων επιχειρήσεων στη χώρα, μεταξύ των οποίων και πολλοί γερμανικοί όμιλοι, που είτε έχουν ήδη μία καθιερωμένη παρουσία εκεί (όπως η Krone), είτε έχουν πρόσφατα επεκταθεί και στην Τουρκία (όπως η Siemens). Από την άλλη μεριά όμως, επισημαίνεται ότι η ίδια χώρα έχει πίσω της το χειρότερο κύμα μαζικών συλλήψεων και διώξεων στην ιστορία της, ενώ ο Πρόεδρός της δεν έχει κρύψει ποτέ την επιθυμία του να καταστεί ένας ισχυρός ηγέτης, με τη διαφορά ότι μεσοπρόθεσμα η όποια επιτυχία του σε αυτό το εγχείρημα εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά την έντονη επιδίωξη της πολιτικής σταθερότητας, η αμφισβήτηση για την πολιτική Eρντογάν επιτείνεται, ενώ και από τους οπαδούς του κόμματός του, ΑΚΡ, διατυπώθηκε η κριτική άποψη ότι οι αγορές είναι ευμετάβλητες και η προοπτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ασαφής. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι σε αυτό το πλαίσιο προστέθηκαν και οι φήμες περί αποχώρησης από την κυβέρνηση του αρμόδιου για θέματα οικονομίας Αντιπροέδρου, Μεχμέτ Σιμτσέκ, o οποίος θεωρείται επιπρόσθετα κι ως ένας από τους πλέον σταθερούς παράγοντες αναφοράς για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις στη χώρα.
Κατά συνέπεια, υπό αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Eρντογάν προτίμησε την επιλογή των πρόωρων εκλογών, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ. Με δεδομένο ότι αυτές θα διεξαχθούν σε μόλις εννέα εβδομάδες, για την αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτα τα χρονικά περιθώρια για την προετοιμασία ενός προεκλογικού αγώνα, παρά τις μαχητικές δηλώσεις των στελεχών της και παρά την απαίτησή της για την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Από την πλευρά όμως των επενδυτών, η ανακοίνωση των εκλογών αντιμετωπίζεται ως μία κατά βάση θετική εξέλιξη, καθώς πολλοί θεωρούν ότι μετά τη διεξαγωγή τους η τουρκική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κάνει βήματα προς την σταθεροποίηση του νομίσματος και την ανάσχεση του πληθωρισμού.
Ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας και γαμπρός του Τούρκου Προέδρου, Berat Albayrak, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα προβάλλει το ζήτημα των επενδύσεων από τη Γερμανία στην Τουρκία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Όπως λέει, «χωρίς αμφιβολία» οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην στροφή της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Τέλος, ο Τούρκος πολιτικός απευθύνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τις γερμανικές επιχειρήσεις υπογραμμίζει ότι «Σε αυτό το πεδίο, βλέπουμε τις γερμανικές εταιρίες ως τους δυνητικά σημαντικότερους εταίρους μας».
Spiegel: Κίνηση πανικού από Ερντογάν οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία
Ως ένδειξη αδυναμίας του Ερντογάν και όχι δύναμης, σχολιάζει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία το περιοδικό Spiegel στην έντυπη έκδοσή του.
Στο σχόλιο του σημειώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 15 χρόνια και ενώ παρουσιάζεται καθημερινά στα μίντια καταφέρνει ακόμα να εκπλήσσει τους συμπατριώτες του, όπως για παράδειγμα τώρα προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Ωστόσο όπως διαπιστώνει το περιοδικό:
«Η απόφαση του Ερντογάν να προκηρύξει εκλογές και να μην περιμένει μέχρι το φθινόπωρο του 2019 είναι δείγμα αδυναμίας και όχι δύναμης. Ο Πρόεδρος καλεί τους πολίτες στις κάλπες όχι για να επεκτείνει τις εξουσίες του αλλά για να προλάβει μια μεγαλύτερη διάβρωση των εξουσιών του. Το AKP και το MHP μπορεί τον Απρίλιο του 2017 να προκήρυξαν δημοψήφισμα με στόχο στην εισαγωγή ενός προεδρικού συστήματος που θα δίνει ακόμη περισσότερες εξουσίες στον Ερντογάν, ωστόσο από τότε η κατάσταση στη χώρα χειροτέρευσε».
Το σχόλιο αναφέρεται στην πτώση της λίρας έναντι του ευρώ και στο γεγονός ότι «ένας στους πέντε Τούρκους ηλικίας από 15 έως 24 ετών είναι χωρίς δουλειά. Τουρκικές επιχειρήσεις έχουν χρέη ύψους 180 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την χώρα». Το Spiegel αναφέρει ακόμα ότι στη δύσκολη οικονομική κατάσταση έρχονται να προστεθούν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, οι οποίες αποδεικνύουν πως ο Ερντογάν δεν έχει κάποια μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Στις πρόωρες τουρκικές εκλογές και στην πιθανή εμφάνιση Τούρκων πολιτικών στην Γερμανία αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung: «Ο Ερντογάν στη συναναστροφή του με την Δικαιοσύνη, τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και αντιπάλους όλων των αποχρώσεων απέδειξε πως στέκεται στον αντίποδα του συντάγματος. Για το λόγο αυτό δεν έχει κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την Γερμανία σαν σκηνικό για την προπαγάνδα του. Οι Τούρκοι που ζουν εδώ και οι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής θα πρέπει να νιώθουν σαν το σπίτι τους και να καταλάβουν πως στις δημοκρατίες που παρέχονται ελευθερίες οι άνθρωποι ζουν καλύτερα από ότι σε συστήματα τύπου Ερντογάν».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Deutsche Welle
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Αυστρία πάει κόντρα στην Τουρκία -Απαγόρευση προεκλογικών εκδηλώσεων”Παιχνίδια” του Ερντογάν σε Τραμπ – Απέσυρε όλα τα αποθέματα χρυσού από τις ΗΠΑΑνησυχούν οι ΗΠΑ για το αν θα είναι ελεύθερες οι εκλογές στην ΤουρκίαΕκλογές Τουρκία: Οι πραγματικοί λόγοι της απόφασης του Ερντογάν
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας