Οι εκλογές στην Τουρκία προβληματίζουν το Μαξίμου – Οι λόγοι της απόφασης Ερντογάν

Οι εκλογές στην Τουρκία προβληματίζουν το Μαξίμου – Οι λόγοι της απόφασης Ερντογάν
Οι εκλογές που ανακοίνωσε ο Ερντογάν προβληματίζουν την Αθήνα που θεωρεί πως θα κλιμακωθεί η ένταση. Οι τρεις λόγοι της απόφασης του Τούρκου προέδρου.

Κανονικά οι Τούρκοι πολίτες θα καλούνταν στην κάλπη τον Νοέμβριο του 2019 για να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο εξήγγειλε το απόγευμα της Τετάρτης πρόωρες εκλογές ήδη στις 24 του ερχόμενου Ιουνίου επικαλούμενος την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ και τη Συρία.

Ήταν κοινό μυστικό ότι ο Ερντογάν δεν θα περίμενε το 2019 για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας μετά την έστω και οριακή νίκη του πριν ένα χρόνο στο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος που είναι κομμένο και ραμμένο στα δικά του μέτρα. Με την εκλογή του από τον λαό, άλλωστε, θα αποκτήσει και θεσμικά τις πρωτοφανείς εξουσίες που σήμερα ασκεί ατύπως. Στην πραγματικότητα, οι εξουσίες που θα έχει παραπέμπουν σε σουλτάνο.

«Θα είναι μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας», σχολιάζει το περιοδικό Der Spiegel. «Γιατί μόνο μετά από αυτή την εκλογική αναμέτρηση μπορεί να τεθεί σε ισχύ η αναθεώρηση του συντάγματος, που αποφασίστηκε με ισχνή πλειοψηφία στο περσινό δημοψήφισμα. Εάν τον Ιούνιο κερδίσει ο Ερντογάν, τότε η παντοδυναμία του εδραιώνεται οριστικά.»

Να σημειώσουμε ότι η πρόταση για πρόωρες εκλογές διατυπώθηκε πρώτα τη Τρίτη από τον σύμμαχο του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος MHP που ανήκει στην αντιπολίτευση. Όλα δείχνουν ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν προσυμφωνημένες από τους δύο πολιτικούς. Ο Ερντογάν δείχνει τώρα ότι απλά δέχεται μια πρόταση της αντιπολίτευσης.

Τρεις λόγοι για τις πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ο Ερντογάν προχωρά εσπευσμένα στην ετυμηγορία της κάλπης για τρεις λόγους. Πρώτον θέλει να προλάβει τη φούσκα της οικονομίας που αργά ή γρήγορα θα σκάσει. Μπορεί μεν η Τουρκία να σημειώνει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 7,4%, όμως το μπαμ γίνεται με δανεικά, η λίρα κατρακυλά και ο πληθωρισμός καλπάζει.

Κατά δεύτερον ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευθεί τη δημοτικότητά του που βρίσκεται τώρα στο ζενίθ μετά την αναπάντεχα γρήγορη κατάληψη της πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία από τους Κούρδους μαχητές.

Ο τρίτος λόγος που ευνοεί τον Ερντογάν αυτή την περίοδο είναι ότι οι αντίπαλοί του είναι περισσότερο ή λιγότεροι αποδυναμωμένοι, λόγω του κύματος των διώξεων και εκκαθαρίσεων. Αυτό δεν αφορά μόνο το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν, το οποίο αποτελεί τον κεντρικό στόχο του καθεστώτος. Αφορά και το κουρδικό κόμμα, η ηγεσία και πολλά στελέχη του οποίου βρίσκονται στις φυλακές, κατηγορούμενα για σχέση με το ΡΚΚ, δηλαδή για τρομοκρατία. Αφορά ακόμα και δυτικότροπους φιλελεύθερους, οι οποίοι, επίσης, βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση. Οι εκλογές, άλλωστε, θα διεξαχθούν με την Τουρκία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, παρά τις διαμαρτυρίες της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γεγονός ότι αυτή την περίοδο ο Ερντογάν είναι πάνω στο κύμα επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις. Η πολιτική-εκλογική συμμαχία του με τους Γκρίζους Λύκους του Μπαχτσελί εξασφαλίζει πάνω από 50%. Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως αυτό το ποσοστό είναι για πολύ διατηρήσιμο. Και εν πάση περιπτώσει, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει κανένα λόγο να το διακινδυνεύσει. Πολύ περισσότερο που σήμερα ελέγχει σχεδόν απολύτως τους κρατικούς μηχανισμούς με ό,τι αυτό σημαίνει και για το εκλογικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζουμε ότι στο δημοψήφισμα, ειδικά στις κουρδικές περιοχές έγινε εκτεταμένη νοθεία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επαναληφθεί.

Η αντίδραση του Μαξίμου

Όσον αφορά την Ελλάδα και πως "μεταφράζουν" στο Μαξίμου τις πρόωρες εκλογές; Στο κυβερνητικό στρατόπεδο «ξόρκιζαν» μία τέτοια πιθανότητα και τώρα επαναπροσδιορίζουν την τακτική τους, διότι φοβούνται ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις Αθήνας-Άγκυρας το επόμενο διάστημα.

Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι μεγάλος και από τη μία επιχειρούν να «διαβάσουν» το Σουλτάνο πίσω από τις γραμμές, από την άλλη δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα και να γνωρίζουν πως προδιαγράφεται το μέλλον για τις δύο πλευρές.

Όσο για την «ατζέντα» που θα μπορούσε να αποτελέσει μαγνήτη για νέες τριβές; Το πολύ σοβαρό θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης και η πιθανότητα οι προοπτικές της απελευθέρωσής τους να γίνουν ακόμη δυσμενέστερες.

Οι βλέψεις της Τουρκίας στα ενεργειακά και την Κυπριακή ΑΟΖ, και βέβαια οι συνοριακές διαφορές τις οποίες η Άγκυρα αποκαλεί γκρίζες ζώνες και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ. Και όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο iefimerida η ελληνική πλευρά δεν θέλει επουδενί «τα ανοικτά θέματα να μπλεχτούν στην ατζέντα της εκλογικής διαδικασίας»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Foreign Policy: Ελλάδα και Τουρκία οδεύουν αργά προς τον πόλεμο

Ξαφνική βόμβα από Ερντογάν – Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 24 ΙουνίουΤουρκία: Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στις εκλογές ΕρντογάνΒίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του πρώην υπουργού Άμυνας της Τουρκίας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play