“Ώρα μηδέν” στη Συρία: Αποφασίζει ο ΟΗΕ για τη χρήση χημικών
Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (OHE) σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδας επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Χθες, η Ρωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα στοιχεία αυτού του σχεδίου που καταδικάζει τις φερόμενες επιθέσεις που διαπράχθηκαν το Σάββατο στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα. Η Μόσχα, όπως η Δαμασκός, διαψεύδουν κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων.
Διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι πιθανό η Ρωσία να ασκήσει βέτο στο σχέδιο. Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.
Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία κάλεσε σήμερα εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τη χημική επίθεση στη Συρία το Σάββατο να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε αργά το Σάββατο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.000 άλλων σε πολλές τοποθεσίες στην Ντούμα, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας.
Την ίδια ώρα η Ρωσία θα καταθέσει σήμερα στον ΟΗΕ το δικό της σχέδιο ψηφίσματος έναντι εκείνου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο θα προβλέπει τη διεξαγωγή «έρευνας» με τη συμμετοχή του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) μετά τη φερόμενη χημική επίθεση εναντίον Σύρων ανταρτών στην Ντούμα, ανακοίνωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Le Monde: Η αναπόφευκτη δυτική απάντηση
Στην απάντηση που θα πρέπει να δώσει η Δύση για την επίθεση με χημικά στη Ντούμα της Συρίας αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε άρθρο υπό τον τίτλο «Συρία: η αναπόφευκτη δυτική απάντηση».
Μετά την επίθεση της 7ης Απριλίου στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 40 αμάχων, Ουάσιγκτον και Παρίσι συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί μια «αποφασιστική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα» στους δράστες αυτού του εγκλήματος πολέμου, γράφει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: Το ερώτημα δεν είναι πλέον «πρέπει να απαντήσουμε ή όχι;», αλλά «πώς να απαντήσουμε;»
Στο διπλωματικό επίπεδο, το ΣΑ του ΟΗΕ μπλοκάρεται από τη Ρωσία, προστάτιδα του Άσαντ και κυρίαρχη του συριακού εναέριου χώρου, η οποία αναπόφευκτα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια να τιμωρηθεί νόμιμα η Δαμασκός. Αφού λοιπόν αποκλειστεί αυτός ο δρόμος, Γάλλοι και Αμερικανοί θα πρέπει να ενεργήσουν με δική τους πρωτοβουλία, ίσως με την υποστήριξη των Βρετανών, σημειώνει η Le Monde και καταλήγοντας τονίζει:
Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, οι ΗΠΑ είχαν απαντήσει με πυραύλους κατά αεροπορικής βάσης της Συρίας σε μια επίθεση με χημικά όπλων που είχε περισσότερους από 80 νεκρούς.
Τώρα θα πρέπει να σκεφτούν περαιτέρω, χωρίς βιασύνη, με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συμμάχων, και χωρίς να παραγνωρίσουν τις επιπτώσεις επιχειρήσεων που θα διεξαχθούν σε ένα τόσο εκρηκτικό περιβάλλον, παρουσία δρώντων όπως η Ρωσία και το Ιράν, αλλά και το Ισραήλ και η Τουρκία. Σπάνια η Μέση Ανατολή είναι τόσο επικίνδυνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ερντογάν για Συρία: "Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα αυτοί που διέπραξαν αυτή τη σφαγή"Κρεμλίνο για ΗΠΑ: "Αρνούνται να αντικρίσουν την πραγματικότητα για τα χημικά στη Συρία"Σε πλήρη ετοιμότητα ο συριακός στρατός ενόψει πιθανών πληγμάτωνΓάλλος γιατρός: "Χλώριο με αέριο σαρίν το κοκτέιλ των χημικών στη Συρία"
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας