Διπλωματικός “πόλεμος” Βρετανίας-Ρωσίας – Η Μέι διώχνει 23 Ρώσους διπλωμάτες

Διπλωματικός “πόλεμος” Βρετανίας-Ρωσίας – Η Μέι διώχνει 23 Ρώσους διπλωμάτες
Η υπόθεση Σκρίπαλ έχει προκαλέσει ένα απίστευτο ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας, με το Λονδίνο να προβαίνει σε μέτρα εναντίον των Ρώσων και εκείνοι με τη σειρά τους να απειλούν.

Η Ρωσία είναι ένοχη για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, δήλωσε η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός της Βρετανίας, ανακοινώνοντας την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

”Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Έχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν”, σχολίασε η Τερέζα Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

”Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου”, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Άξιο μνημόνευσης, ότι η Βρετανική κυβέρνηση νωρίτερα ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται στις 19.00 (21.00 ώρα Ελλάδος) μετά από αίτηση του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την ενημέρωση των μελών του σχετικά με την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Να σημειωθεί, ότι από την πλευρά της η Μόσχα έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη της στην υπόθεση.

Η απάντηση της Ρωσίας:

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον της Μόσχας από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για το περιστατικό δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ αναφέροντας: 

”Όλα όσα έγιναν σήμερα από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απολύτως απαράδεκτα και το θεωρούμε πρόκληση”.

Το χρονικό της δηλητηρίασης

Ο 66χρονος Σκριπάλ, που είχε αποκαλύψει την ταυτότητα δεκάδων Ρώσων μυστικών πρακτόρων στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, και η 33χρονη κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι την Κυριακή το απόγευμα σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο της πόλης Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας έχοντας εκτεθεί σε άγνωστη ουσία. Και οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ουσία Novichok

Το Novichok είναι πιο ”επικίνδυνος και εξελιγμένος” νευροτοξικός παράγοντας από το σάριν, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις χημικών στη Συρία, ή το VX, που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, του αδερφού του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο αεροδρόμιο της Μαλαισίας πέρυσι. Είναι επίσης δυσκολότερο να ταυτοποιηθεί.

Ο καθηγητής Gary Stephens αναφέρει: ” Ένας από τους κύριους λόγους που παράγονται αυτές οι ουσίες είναι επειδή τα κύρια συστατικά της δεν είναι απαγορευμένα”.

Πώς λειτουργεί;

Όπως οι άλλοι νευροτοξικοί παράγοντες, το Novichok λειτουργεί προκαλώντας επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και στένωση των αεραγωγών των πνευμόνων, οδηγώντας σε αργό και συχνά επώδυνο θάνατο με ασφυξία. Ο καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Andrea Sella, περιέγραψε το Novichok ως προκαλώντας ”συστηματική κατάρρευση πολλών σωματικών λειτουργιών”.

”Στην ουσία, αυτό που κάνουν είναι να εμποδίσουν τον μηχανισμό που επιτρέπει σε ένα νεύρο να επαναρυθμιστεί μετά από ένα σήμα που έχει μεταδοθεί”, δήλωσε ο Sella, προσθέτοντας ότι τα συμπτώματα ήταν σε μεγάλο βαθμό συνεπή, ”ειδικά η εργασιακή αναπνοή και η μυϊκή ακαμψία”.

Δεν υπάρχει καμιά θεραπεία, μόνο υποστηρικτική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένου του οξυγόνου, του φαρμάκου κατά των κρίσεων, της ατροπίνης, που χρησιμοποιείται για ορισμένους ασθενείς με δηλητηρίαση και του χλωριούχου πραλιδοξίμης, που χορηγείται για αναστολή της δηλητηρίασης συμπεριλαμβανομένων και των νευροτοξικών παραγόντων. Ακόμα και μόνο οι μικρές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και υπνηλία. ”Είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρχουν μακροπρόθεσμα νευρολογικά προβλήματα στον άνθρωπο που έχει εκτεθεί σε τέτοιους παράγοντες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play