Υπόθεση Novartis: Κυβερνητική προσπάθεια απεμπλοκής από την προανακριτική

Υπόθεση Novartis: Κυβερνητική προσπάθεια απεμπλοκής από την προανακριτική
Η κυβερνητική πλειοψηφία αναζητά σχέδιο για να επιστρέψει το θέμα της Novartis στην τακτική Δικαιοσύνη, αναφέρουν πηγές.

Αποφασισμένη να «τρέξει» την Novartis ώστε να απεμπλακεί άμεσα η Βουλή από την διερεύνηση της υπόθεσης φέρεται η κυβέρνηση. 

Για το σκοπό αυτό υπάρχει η σκέψη η προανακριτική επιτροπή να συνεδριάζει τέσσσερις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή) προκειμένου όλα να έχουν τελειώσει το αργότερο σε τρεις μήνες. Σχετική εισήγηση θα κατατεθεί από την πλειοψηφία στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής, αν και κατά πληροφορίες υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από την μειοψηφία.

Γεγονός είναι πάντως ότι σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση μετά τις αρχικές τυμπανοκρουσίες περί πρωτοφανούς σκανδάλου, επιχειρεί τώρα να επιστρέψει το θέμα στην τακτική Δικαιοσύνη, με κρυφό βέβαια στόχο να διατηρηθεί σε υψηλή κλίμακα το κλίμα της σκανδαλολογίας έναντι των βασικών της αντιπάλων. Η τακτική της άλλωστε αυτή βρίσκει όπως φαίνεται γόνιμο έδαφος στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, καθώς το «όλοι μαζί τα φάγανε» σε ότι αφορά την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.

Οι κυβερνητικές προθέσεις

Στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει ήδη διαμορφωθεί η άποψη ότι πέραν του αδικήματος της νομιμοποιήσης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, (το οποίο ελέγχεται από την τακτική Δικαιοσύνη) τα άλλα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Οχι μόνο εκείνο της απιστίας στην υπηρεσία που ούτως ή άλλως η ίδια η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το είχε βγάλει από την λίστα των υπό διερεύνηση αδικημάτων, αλλά και εκείνο της δωροδοκίας- δωροληψίας για το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ισχυρίζονταν στη Βουλή ότι δεν σχετίζεται με τα υπουργικά καθήκοντα και άρα παραμένει μη παραγεγραμμένο.

Η θέση του πρώην εισαγγελέα μπορεί να είχε απήχηση στις τάξεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές όμως του κόμματος που έχουν εμπειρία από ανάλογες διαδικασίες και μετέχουν στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής σπεύδουν να παρατηρήσουν ότι η έως σήμερα νομολογία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υπάρχει έτσι η σκέψη να τεθεί για μια ακόμα φορά στο πόρισμα η επιτακτική ανάγκη αλλαγής του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, πρωτοβουλία που δεν μπορεί όμως να πάρει κανείς άλλος πέρα από την κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, η κυβερνητική πλειοψηφία στοχεύει να παραμείνει η συζήτηση στα νομικά ζητήματα της υπόθεσης και να μην μπει στη ουσία της. Αυτή ήταν και η επιδίωξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (και βασικού συντάκτη της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος κατά την συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής την Τετάρτη φέρεται να υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο αρχικά να εξεταστεί η αρμοδιότητα του «κρίνοντος οργάνου».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 

Αντίθετα φέρονται να είναι αρνητικοί, αν και θα δεχθούν μεγάλες πιέσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, να περάσουν την πόρτα που συνεδριάζει η επιτροπή βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Κατ’αρχήν οι τρείς «ανώνυμοι» μάρτυρες. «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την προστασία τους και η Βουλή δεν μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό» εκτιμά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ίδιο αντίθετοι είναι και σε ότι αφορά την κλήση του τέως αντιπροέδρου της NOVARTIS Κωνσταντίνου Φρουζή, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι μέχρι να τεθεί το αίτημα για την κλήση του ο ίδιος ενδέχεται να βρίσκεται υπό το στενό έλεγχο της Δικαιοσύνης.

Αναμενόμενο είναι ότι οι επιδιώξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα προκαλέσουν την αντίδραση της αντιπολίτευσης –κυρίως της ΝΔ και της ΔΗΣΥ- που εμμένουν στην εξονυχιστική διερεύνηση ακόμα και επί των παρεγραμμένων, με μοναδικό στόχο να καταπέσει η σκευωρία της κυβέρνησης. Αυτή ήταν η κεντρική γραμμή των βουλευτών που πήραν το λόγο στην συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) φέρεται να υποστήριξε ότι η προανακριτική επιτροπή πρέπει πρώτα να διερευνήσει εάν όντως διαπράχθηκαν τα αδικήματα και στην συνέχεια το κεφάλαιο των αρμοδιοτήτων της. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ), αλλά και του Γιώργου Αμυρά (Ποτάμι) που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν η πλειοψηφία επιμείνει στην αναρμοδιότητα δηλαδή την αυτοκατάργηση της θα πρόκειται για την μεγαλύτερη επιτροπή λασποτήριο όλων των εποχών. Τέλος και ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) φέρεται να ζήτηση διερεύνηση εφ όλης της ύλης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play