Υπόθεση Novartis: Η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή και των 10 πολιτικών σε Προανακριτική (UPD)

Υπόθεση Novartis: Η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή και των 10 πολιτικών σε Προανακριτική (UPD)
Και τα 10 πολιτικά πρόσωπα ψηφίστηκαν για να πάνε σε προανακριτική εξέταση, για την υπόθεση Novartis. Στις 03.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής και ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας. Η καταμέτρηση ξεκίνησε στις 04.30 και κράτησε περισσότερο από μία ώρα. Οι βουλευτές ψήφισαν σε δέκα κάλπες, αφού η κυβέρνηση δεν δέχτηκε την πρόταση της αντιπολίτευσης για μία και μοναδική κάλπη. "Ναι" στην Προανακριτική από τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ωστόσο δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Έπειτα από σχεδόν 18 ώρες ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση Novartis και αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία για τη μυστική ψηφοφορία. Η συζήτηση στη Βουλή ολοκληρώθηκε στις 03.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης και έδωσε τη σκυτάλη στην ψηφοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε στις 04.30 και ξεκίνησε η καταμέτρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 09.20 το πρωί της Τετάρτης!

Κάθε βουλευτής καλείτο να ψηφίσει ξεχωριστά σε κάθε μία από τις δέκα κάλπες που στήθηκαν, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο που αναφέρεται στη δικογραφία. Αποτέλεσμα η ψηφοφορία να διαρκέσει πάνω από μία ώρα και η καταμέτρηση ψήφων να ξεκινήσει λίγο πριν τις 5:00 το πρωί της Πέμπτης.

Στις 05.37  τα ξημερώματα της Πέμπτης έγινε η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, με την όλη διαδικασία να συμπληρώνει τις 20 ώρες. Και τα 10 πολιτικά πρόσωπα ψηφίστηκαν για να πάνε σε προανακριτική εξέταση, για την υπόθεση Novartis.

Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε μετά τις 05:30 και έτσι οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμένος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης ψηφίστηκαν για την προανακριτική.

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας από τον κ. Βαρεμένο:

Δ.Αβραμόπουλος: ΥΠΕΡ 188, ΠΑΡΩΝ 4Ευ.Βενιζέλος: ΥΠΕΡ 185, ΠΑΡΩΝ 6Αδ.Γεωργιάδης: ΥΠΕΡ 186, ΠΑΡΩΝ 6Γ.Κουτρουμάνης: ΥΠΕΡ 180, ΚΑΤΑ 1, ΠΑΡΩΝ 11Ανδ.Λοβέρδος: ΥΠΕΡ 186, ΠΑΡΩΝ 4Ανδ.Λυκουρέντζος: ΥΠΕΡ 180, ΚΑΤΑ 2, ΠΑΡΩΝ 8Π.Πικραμμένος: ΥΠΕΡ 170, ΚΑΤΑ 8, ΠΑΡΩΝ 12Μ.Σαλμάς: ΥΠΕΡ 159, ΚΑΤΑ 17, ΠΑΡΩΝ 16Αντ.Σαμαράς: ΥΠΕΡ 182, ΚΑΤΑ 3, ΠΑΡΩΝ 6Ι.Στουρνάρας: ΥΠΕΡ 182, ΚΑΤΑ 2, ΠΑΡΩΝ 6

Όλα τα εμπλεκόμενα άτομα θα περιλαμβάνει η προανακριτική επιτροπή.

Η διαδικασία

Mε 10 αριθμημένες κάλπες -χωρίς ονόματα, προσωποποιημένα ψηφοδέλτια για κάθε ένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία και ερώτημα για συμπερίληψή τους ή μη προς εξέταση στην Προανακριτική Επιτροπή για το ενδεχόμενο τέλεσης των αδικημάτων της δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διεξάγεται η μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι κάλπες είναι αριθμημένες αλφαβητικά:

Η 1η για τον Δημήτρη ΑβραμόπουλοΗ 2η για τον Ευάγγελο ΒενιζέλοΗ 3η για τον Άδωνι ΓεωργιάδηΗ 4η για τον Γιώργο ΚουτρουμάνηΗ 5η για τον Ανδρέα ΛοβέρδοΗ 6η για τον Ανδρέα ΛυκουρέντζοΗ 7η για τον Παναγιώτη ΠικραμμένοΗ 8η για τον Μάριο ΣαλμάΗ 9η για τον Αντώνη ΣαμαράΗ 10η για τον Γιάννη Στουρνάρα

Η ψηφοφορία είναι μυστική. Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται στη δικογραφία πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Για τον λόγο αυτό, η απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες. Η κάθε κάλπη είναι αριθμημένη. Σε κάθε βουλευτή διανέμονται δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους.

Για κάθε κάλπη ορίζεται και τριμελής εφορευτική επιτροπή. Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ψηφοδέλτιο που θα πέσει σε άλλη κάλπη, από αυτήν που πρέπει, θεωρείται άκυρο.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, η κάλπη με το νούμερο 1 αντιστοιχεί στον Δημητρη Αβραμόπουλο, 2 στον κ. Ε. Βενιζέλο, 3 στον κ. Αδ. Γεωργιάδη, 4 στον κ. Γ. Κουτρουμάνη, 5 στον κ. Αν. Λοβέρδο, 6 στον κ. Αν. Λυκουρέντζο, 7 στον κ. Π. Πικραμμένο, 8 στον κ. Μ. Σαλμά, 9 στον κ. Αν. Σαμαρά και 10 στον κ. Γ. Στουρνάρα.

Ο κάθε βουλευτής ψηφίζει «ναι» ή «όχι» ή «παρών» ή «λευκό» για τη συγκρότηση επιτροπής για κάθε πρόσωπο και για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η απόφαση για δέκα κάλπες ελήφθη κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΚΚΕ) στη Διάσκεψη των Προέδρων εγκρίνοντας την εισήγηση του Νίκου Βούτση.

Η αντιπρόταση που κατέθεσαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη για μία κάλπη και ενιαίο απρόσωπο ψηφοδέλτιο με το απλό ερώτημα της σύστασης ή μη Προανακριτικής, απορρίφθηκε, καθώς την υποστήριξαν μόνο τα δύο κόμματα, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. 

Οι δέκα κάλπες αναφέρονται στα δέκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis και οι οποίοι είναι: Οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς και οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, που προηγείται στον ονομαστικό κατάλογο, εξέφρασε και την στάση της Νέας Δημοκρατίας για την ψηφοφορία. «Ναι στην προανακριτική» είπε χαρακτηριστικά, αρνούμενος ωστόσο να προσέλθει στις κάλπες, διαφωνώντας, όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι του κόμματος, με την προσπάθεια της κυβέρνησης να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Το ίδιο πράττουν και οι υπόλοιποι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέχοντας από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικά με την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

– Η ΔΗΣΥ ρίχνει σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που αναγράφει "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο καταμετράται ως άκυρο.

– Η ΧΑ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Το ΚΚΕ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Η Ένωση Κεντρώων ψηφίζει «παρών».

– Το Ποτάμι ρίχνει σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφεται "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)" το οποίο καταμετράται ως άκυρο.

Διαβάστε όλα όσα έγιναν στην μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας:

Θυελλώδης συνεδρίαση στη Βουλή για τη Novartis (pics & vids)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play