Βουλή live: Ένταση, κάλπες και ευτράπελα στη “μάχη της Novartis” (upd)

Βουλή live: Ένταση, κάλπες και ευτράπελα στη “μάχη της Novartis” (upd)
Θέμα Κουρουμπλή από την αντιπολίτευση, "κατακρεούργηση του τεκμηρίου της αθωότητας από τον Αντώνη Σαμαρά" σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά και "συζυγικό καθήκον" -και όχι μόνο- για τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα ήταν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά δείγματα της προανακριτικής για τη Novartis που συζητείται στη Βουλή.

"Δίστασα προς στιγμήν αν θα ζητούσα να μιλήσω ή θα σας έστελνα υπόμνημα. Αλλά η απουσία μου από το κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένως(…) Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία του διοικητή της ΤτΕ" δήλωσε μεταξύ άλλων από το Βήμα της Βουλής στην προανακριτική για τη Novartis o Γιάννης Στουρνάρας. 

"Σκέφτηκα ακόμα και να παραιτηθώ από το αξίωμά μου για να μην θεωρηθεί ότι το χρησιμοποιώ ως ασπίδα προστασίας. Είπε όμως και κάτι ακόμα ότι βρίσκεται στην Βουλή και για έναν προσωπικό λόγο: για να υπερασπιστεί την σύζυγό του η οποία όπως είπε ότι έχει κατασυκοφαντηθεί χυδαία" τόνισε μεταξύ άλλων σε κίνηση "συναισθηματικής πρόκλησης".

Παναγιώτης Πικραμμένος: Ανυπόστατες οι κατηγορίες 

"Ανυπόστατη η κατηγορία ότι χρηματίστηκα με 1 εκατομμύριο για να προωθήσω συμφέροντα της Νovartis" τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος δήλωσε πως θα περίμενε μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό του.

"Η μάρτυς Αικατερίνη Κελέση αναφέρει ότι έλαβα χρηματικό δώρο. Δεν αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα, τρεις φορές λέει «κατά τους ισχυρισμούς» ή «όπως λέει ο αντιπρόεδρος»" επεσήμανε χαρακτηριστικά από τοπ βήμα της βουλής. "Στην αρχή αιφνιδιάστηκα -Τώρα κατακλύζομαι από αισθήματα οργής" πρόσθεσε ενώ ξεκαθάρισε ότι "Από τη μελέτη της υποθέσεως είναι πρόδηλο ότι οι μυθιστορηματικές κατηγορίες δεν αρκούν για να σπιλώσουν βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου".

"Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ σοβαρά, και έκτακτα -Κρατήσαμε όρθια τη χώρα" κατέληξε ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

 

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Ο κ. Σαμαράς κατακρεούργησε το τεκμήριο της αθωότητας

Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για το θέμα της Novartis.

O κ. Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για τεκμήριο αθωότητας που "κατακρεούργησε" ο Αντώνης Σαμαράς ενώ λίγο νωρίτερα, μεταξύ άλλων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν προανακριτική και για τον νυν υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Το κλίμα παραμένει τεταμένο σε μία μαραθώια όπως φαίνεται συνεδρίαση, που έχει να πει πολλά. 

Το σκηνικό  έντασης ωστόσο στήθηκε από νωρίς στη Βουλή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για παραπομπή 10 πολιτικών σε Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis.

Την συζήτηση άνοιξε στις 9.20 η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. 

Ωστόσο, η ίδια βρέθηκε εκτεθειμένη όταν η Νέα Δημοκρατία αποκάλυψε με βάση τα πρακτικά της Βουλής ότι σε συνομιλία που είχε με τον πρώην υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου στο τέλος χρησιμοποίησε τη φράση «Αϊ στο διάολο» εναντίον του.

Η ΝΔ έθεσε θέμα επί προσωπικού και ζήτησε από την κυρία Χριστοδουλοπούλου να ανακαλέσει.

«Να εξαλειφθεί από τα πρακτικά, ήταν αστοχία και αγένεια, όποιος κι αν το είπε», απάντησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, η οποία τελικά έδωσε τον λόγο στον κ. Αθανασίου για το θέμα επί προσωπικού.

Νωρίτερα τα ευτράπελα δεν έλειψαν καθώς ενώ η συζήτηση για τη Novartis στη Βουλή είχε ξεκινήσει …χάλασαν τα μικρόφωνα.

Ήταν η στιγμή που ζήτησε τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Ο κ. Μαντάς άρχισε να μιλάει αλλά δεν τον άκουγε κανείς. Τότε, η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου τον κάλεσε να ανέβει στην έδρα να μιλήσει. Αλλά κι εκεί τίποτα. 

Τα μικρόφωνα είχαν χαλάσει και εκείνο που δούλευε κανονικά ήταν μόνο της κας Χριστοδουλοπούλου.

Τότε, αποφασίστηκε διακοπή της συνεδρίασης για λίγα λεπτά προκειμένου να επιδιορθωθεί η βλάβη. Πάντως, το πρόβλημα είχε φανεί από νωρίς όταν ο ήχος διακοπτόταν στην τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια.

Μία κάλπη

Και ενώ η συζήτηση για το πόσες κάλπες έπρεπε αν στηθούν, 10, 11, 12 ή μία παρέμενε "ανοιχτή πληγή", η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη για τη Novartis. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως. Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής. Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play