Hurriyet: Ο Ερντογάν και το “δόγμα των 2,5 πολέμων”
Η Hurriyet στο εκτενές δημοσίευμά της φέρεται αφενός στην παρεμπόδιση του γεωτρύπανου Σαϊπέμ από το τουρκικό ναυτικό στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου κι αφετέρου στο πρόσφατο συμβάν με μια ακταιωρό απο την Τουρκία που εμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.
Την ώρα που η Τουρκία διεξάγει την επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" στη Συρία, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της φαίνεται να ξεσκονίζει και να ξαναδιαβάζει το "Δόγμα των 2.5 Πολέμων", μια στρατιωτική στρατηγική που ακούστηκε για πρώτη φορά στη γειτονική χώρα το μακρινό 1994.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, όλα αυτά τα σημάδια είναι ίσως ενδεικτικά του γεγονότος πως έχει επανέλθει στο "μυαλό" του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η πρόταση του βετεράνου τούρκου διπλωμάτη Σουκρού Ελεκντάγκ, ο οποίος πριν 24 χρόνια, βλέποντας την χώρα του να απειλείται πανταχόθεν, υιοθέτησε την θεωρία-δόγμα των "2.5 Πολέμων".
Ο Ελεκντάγκ υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να είναι έτοιμη να πολεμήσει με δυο εχθρικές χώρες, τη Συρία και την Ελλάδα. Ο “μισός πόλεμος”, σύμφωνα μ΄ όσα είχε πει ο διπλωμάτης, αφορά στον ενδεχόμενο εμφύλιο που θα ξεσπάσει στο εσωτερικό της χώρας με τους Κούρδους του ΡΚΚ.
Χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι η ιδέα αυτή φαίνεται να συζητείται είναι ότι ήδη ο Επιτελάρχης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, σε προ ημερών δηλώσεις του, επεσήμανε πως «έχουμε τη δύναμη για να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση στο Άφριν και ταυτοχρόνως στο Αιγαίο», υπονοώντας πως οι Τουρκικές Ενοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν δυο πολέμους ταυτόχρονα.
Το δόγμα στη συνέχεια το στήριξε “δημοσιογραφικά” κι ο μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καραγκιούλ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Yeni Safak.
Για να δικαιολογήσει την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Αφρίν, ο Καραγκιούλ, επικαλέστηκε τον "κίνδυνο διαμελισμού της Τουρκίας από μια διεθνή πολυεθνική συνωμοσία".
Τα όπλα που οι ΗΠΑ έδωσαν στους Κούρδους της Συρίας, γράφει ο Καραγκιούλ, θα χρησιμοποιηθούν για μια απευθείας επίθεση στην Τουρκία, καθώς, όπως λέει, "υπάρχει ένα σχέδιο που στοχεύει να σφραγίσει τον νότο της Τουρκίας και να αποκόψει όλους τους δεσμούς μας με την περιοχή", με μακροπρόθεσμο στόχο την "μελλοντική διάιρεση της χώρας".
Για αυτό και θεωρεί ότι η Τουρκία καλά κάνει κι επιτίθεται στους Κούρδους στη βόρεια Συρία, καθώς "αυτό αποτελεί νόμιμη άμυνα για την Τουρκία".
«Για τον λαό μας, αυτός είναι ένας εθνικός αγώνας, υπερασπιζόμενοι τη χώρα και εξασφαλίζοντας το μέλλον της. Είναι υποχρέωσή μας να καταστρέψουμε την απειλή στο έδαφός της δίχως να περιμένουμε να φέρουν τον πόλεμο στο έδαφός μας», καταλήγει το άρθρο του Καραγκιούλ.
Τι άλλαξε από το 1990 μέχρι σήμερα
"Όλα έχουν αλλάξει από το 1994, αλλά είναι πιθανό να υπάρχουν ομοιότητες με την σημερινή γεωπολιτική συγκυρία" τονίζει η Hurriyet.
"Κι αυτό γιατί όπως και την δεκαετία του 1990, έτσι και σήμερα η Τουρκία δίνει βάρος στην γεωστρατηγική τακτική της σκληρής ισχύος (Hard Power)", τονίζεται στο άρθρο.
Σύμφωνα με την θεωρία του αμερικανού πολιτικού επιστήμονα Τζόζεφ Νάι, ο οποίος και την καθιέρωσε την δεκαετία του 1990, η Τουρκία κάνοντας χρήση της σκληρής ισχύος μπορεί να πετύχει στους στόχους της μόνο διαμέσου πολεμικών ή/και οικονομικών μέσων.
"Οπότε, η Τουρκία έχει ρίξει το βάρος της στην εξάλειψη του ΡΚΚ. Ωστόσο, αυτό που έχει αλλάξει από τότε είναι πως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. υποστηρίζουν απροκάλυπτα το ΡΚΚ προκειμένου να υποβαθμίσουν την Τουρκία", επισημαίνει η Hurriyet.
"Για το λόγο αυτό, και προκειμένου να μην δημιουργηθεί ένας κουρδικός διάδρομος κατά μήκος των συνόρων της, η Αγκυρα επέλεξε να προσεταιριστεί με το Κρεμλίνο και την Τεχεράνη. Τόσο η Ρωσία, όσο και το Ιράν αποδεικνύονται πιο ευέλικτες όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος", σημειώνει η Hurriyet.
Κι όσο μειώνεται το περιθώριο κινήσεων στην Συρία, τόσο εκνευρίζεται η Αγκυρα και ο ανταγωνισμός των τοπικών "παικτών" μεγαλώνει.
"Και εδώ αναρωτιόμαστε τι θέση θα κρατήσει η Τουρκία, ειδικά όταν το Ιράν και ο Ασαντ, όπως και οι ΗΠΑ, συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους στο Αφρίν, ενώ η Ρωσία προσπαθεί να δώσει συνταγματικές εγγυήσεις στους Κούρδους της Συρίας σχετικά με την αυτονομία τους", καταλήγει η Hurriyet.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας