Ζόραν Ζάεφ: “Ναι” σε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

Ζόραν Ζάεφ: “Ναι” σε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό
Θετικός στην ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι όπως επανέλαβε για μία ακόμα φορά ο Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να δοθεί λύση στο Σκοπιανό. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μάλιστα τόνισε ότι αυτή είναι μια αποδεκτή λύση, ενώ επεσήμανε και τα "αγκάθια" της υπόθεσης.

Οι δηλώσεις του Ζάεφ για το Σκοπιανό έγιναν λίγες ώρες μετά την συνάντηση και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Νίκου Κοτζιά του Νικόλα Ντιμιτρόφ και του εδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ «ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή λύση. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη απορρίψει κάθε άλλη πρόταση που είχε κατατεθεί συμπεριλαμβανομένου του χρονικού προσδιορισμού».

«Να μη φανεί ότι διαπραγματευόμαστε μέσα από τα μίντια» είπε ο κ. Ζάεφ, και συμπλήρωσε ότι "Ο διαμεσολαβητής Νίμιτς διευθύνει τη διαδικασία, γνωρίζει τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι για κάθε ένα από τα δύο μέρη".

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο MIA, o πρωθυπουργός της πΓΔΜ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη Νεγκοτίνο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχουν τεθεί στο τραπέζι όλα τα ανοικτά ζητήματα.

«Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με επτά θέματα. Τώρα γνωρίζω ότι έχουν μειωθεί σε τέσσερα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τρία έχουν επιλυθεί. Πιστεύω στην πολιτική της κυβέρνησης και ότι και τα υπόλοιπα ζητήματα θα κλείσουν σύντομα» τόνισε ο ίδιος, αποφεύγοντας να τα κατονομάσει.

Ωστόσο ο ίδιος αποκάλυψε ότι “οι συνομιλίες άρχισαν επί επτά ζητημάτων και συνεχίζονται επί τεσσάρων, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη τρία έχουν ρυθμισθεί”, αποφεύγοντας ωστόσο να πει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια είναι αυτά τα θέματα.

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος και είπε ότι η κυβέρνηση του κάνει το καλύτερο που μπορεί για να διαμορφώσει εσωτερική συναίνεση εντός της χώρας με σκοπό την τελική λύση.

“Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια λύση για το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε λύση, είναι εφικτό. 

Η διαδικασία έχει ενώπιον της ένα χρονοδιάγραμμα. Ελπίζω ότι στα επόμενα βήματα θα εναρμονιστούν οι θέσεις μας για τα ανοιχτά θέματα, τα οποία θα πρέπει κυριολεκτικά να λειτουργήσουν ως γέφυρα ενότητας και με στόχο μια λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας με το συνταγματικό μας όνομα”.

“Όπως είναι κατανοητό” συνέχισε “οι βασικές θέσεις όπως το όνομα, το σύνταγμα -αν θα αλλάξει η όχι- η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν ήδη αναφερθεί, είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης”.

“Το προσχέδιο του διεθνούς συμφώνου είναι ένα από τα εργαλεία, και εξετάζονται ενδελεχώς πιθανές λύσεις για το πώς θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες των δύο χωρών”.

Μία από αυτές είναι και το προσχέδιο του διεθνούς συμφώνου, που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές και που κατ΄ευχήν θα επικυρωθεί εντέλει από τα δύο κοινοβούλια. “Μην ξεχνάμε όμως” κατέληξε με νόημα ο Zoran Zaev “πως ό,τι είναι υπό διαπραγμάτευση – είτε σε διμερές, είτε σε υπουργικό, είτε σε πρωθυπουργικό επίπεδο – επιστρέφει στον κ. Nimetz, καθώς η διαδικασία διεξάγεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play