Γαλλία: Εξαγωγές ρεκόρ για τα οινοπνευματώδη ποτά το 2017

Γαλλία: Εξαγωγές ρεκόρ για τα οινοπνευματώδη ποτά το 2017
Νέο ρεκόρ κατέγραψαν οι εξαγωγές γαλλικών κρασιών και ποτών το 2017.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εξαγωγέων Γαλλικών Κρασιών και Οινοπνευματωδών Ποτών (FEVS), το ρεκόρ στα οινοπνευματώδη ποτά στη Γαλλία οφείλεται στην ισχυρή άνοδο των πωλήσεων σε ΗΠΑ και Κίνα. 

Τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη αναδεικνύονται σε πολύ ισχυρό εξαγωγικό κλάδο της Γαλλίας, καθώς βρίσκονται στη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η αεροπορική βιομηχανία και στην τρίτη τα αρώματα και τα καλλυντικά. 

Οι πωλήσεις στο εξωτερικό ανήλθαν στα 12,91 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 8,5% σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Οι πωλήσεις κρασιού επίσης αυξήθηκαν κατά 6% βάσει όγκου, καταγράφοντας την πρώτη τους αύξηση εδώ και πέντε χρόνια.

Κύριοι «τροφοδότες» της αύξησης είναι η αμερικανική και η κινεζική αγορά, δηλαδή η πρώτη και η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τα γαλλικά κρασιά. 

Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 9,5% και ξεπέρασαν το όριο των 3 δισ. ευρώ για πρώτη φορά, χάρη στο κονιάκ, που αντιστοιχεί στο 40% της αξίας των εξαγωγών.

Στην Κίνα, όπου η ευημερία της μεσαίας τάξης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις πωλήσεις των προϊόντων πολυτελείας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 24,5% στο 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως χάρη στο κονιάκ και τα κρασιά Bordeaux.

Συνολικά, οι εξαγωγές κονιάκ αυξήθηκαν κατά 10,8% στα 3,07 δισ. ευρώ το 2017. Οι πωλήσεις κρασιού αυξήθηκαν κατά 9,6% στα 8,67 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης της αύξησης των πωλήσεων σαμπάνιας κατά 7,4% στα 2,82 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη FEVS.

Στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γαλλίας για κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,7% στο 1,33 δισεκ. ευρώ. Οι πωλήσεις σαμπάνιας στη Βρετανία, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 4-5% λόγω της ανατίμησης του ευρώ έναντι της στερλίνας ύστερα από το δημοψήφισμα για το Brexit.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play