Ίμια: Τουρκικές προκλήσεις, διαβήματα και εκατέρωθεν δηλώσεις με φόντο την κρίση στο Αιγαίο

Ίμια: Τουρκικές προκλήσεις, διαβήματα και εκατέρωθεν δηλώσεις με φόντο την κρίση στο Αιγαίο
Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση μετά το περιστατικό στα Ίμια. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει "ανακοινώσεις" περί ελληνικότητας των βραχονησίδων, ο Πάνος Καμμένος ενημερώνει το ΝΑΤΟ και το State Department συνιστά ψυχραιμία. Ωστόσο, η κρίση παραμένει και μία τουρκική Navtex πυροδοτεί νέο κύκλο αντιδράσεων.

"Τα Ίμια είναι δικά μας" ισχυρίστηκε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, προκαλώντας σφοδρές, πολιτικές αντιδράσεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή η Τουρκία δυναμιτίζει την κατάσταση εκδίδοντας Navtex, σύμφωνα με την οποία δεσμεύει για την επόμενη Πέμπτη τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Μεγίστη.

Η Navtex εκδόθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη, με σκοπό, όπως αναφέρει, την άσκηση για έρευνα και διάσωση από τουρκικές δυνάμεις.

Αυστηρό διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ωστόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη σπεύσει να εκδώσει αυστηρό διάβημα αλλά και να καλέσει τον Τούρκο πρέσβη. "Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται" ανέφερε το διάβημα χαρακτηριστικά.

Αργότερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία». 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Γιλντιρίμ 

Η ανακοίνωση μάλιστα αυτή είχε σαν αποτέλεσμα και την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί, έπειτα από τουρκική πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας "επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο".

Υπογράμμισε, επίσης, «την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».

Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

 

Η ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». 

Ανησυχία στο Πεντάγωνο

Την ίδια ώρα ένταση επικρατεί και στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Άμυνας , Πάνο Καμμένο να ενημερώνει το ΝΑΤΟ για τις τελευταίες εξελίξεις στο επίμαχο ζήτημα των Ιμίων.

Ο Πάνος Καμμένος ενημερώθηκε σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία υποστηρίζεται πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

Μάλιστα ο Πάνος Καμμένος θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου και βρίσκεται, όλα τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα από το κέντρο επιχειρήσεων για όλη τη δραστηριότητα σε αέρα και θάλασσα για να αναδείξει τι συμβαίνει στο Αιγαίο.

Αναφορικά με το χθεσινό επεισόδιο υπάρχει ανησυχία και βλέπουν μια ποιοτική αναβάθμιση των επεισοδίων. Αυτό που θέλει να κάνει το υπουργείο Άμυνας είναι να κρατήσει την ψυχραιμία του, να μην εμπλακεί σε μια διαδικασία που θα δώσει πάτημα στην Τουρκία για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα και υπάρχουν δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

State Department:  Αποκλιμακώστε την ένταση 

Θέση στην σημερινή κρίση στο Αιγαίο πήρε και το State Department ζητώντας και από τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση μετά την εμβολή του ελληνικού λιμενικού σκάφους από τουρκικό πλοίο.

ΝΔ:  "Παγώνει" την εξεταστική κατά Καμμένου

Στην εγχώρια σκηνή, η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της "παγώνει" την εξεταστική για τον Πάνο Καμμένο σχετικά με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας λόγω του σκηνικού έντασης της Άγκυρας στα Ίμια.

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη των αρμόδιων τομεαρχών και συμβούλων υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά και το σημερινό νέο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων. «Η πρόταση για προανακριτική είναι έτοιμη να κατατεθεί, αλλά επελέγη να αναβληθεί για κάποιες ημέρες η υποβολή της, για λόγους στοιχειώδους εθνικής ευθύνης, λόγω των τελευταίων γεγονότων» σημειώνουν αρμόδιες πηγές. 

Παράλληλα ζητά και τη  σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στα Ίμια ενώ κάνει λόγο για ακραία πρόκληση των Τούρκων.

Προκλήσεις και από τα τουρκικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα,μ τουρκικά ΜΜΕ δυναμιτίζουν την ένταση στο Αιγαίο. Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας έχουν φτάσει τα 11 ενώ 8 ελληνικά παραπλέουν στην περιοχή.

Η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «από τις 2:30 το μεσημέρι πλοία συγκεντρώνονται στις βραχονησίδες, καθώς τα ελληνικά πλοία στην περιοχή είναι οκτώ». Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «στις 2:45 δύο ταχύπλοα, με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες, έπιασαν την προσοχή των τουρκικών δυνάμεων όταν έφυγαν από τη Λέρο και περνώντας στο ένα μίλι από τα Ίμια, κατευθύνθηκαν προς την Κω».

Άλλες τουρκικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά "Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια των ελληνικών ναυτιλιακών μονάδων να πλησιάσουν το Καρντάκ (Ίμια) με 3 σκάφη τη νύχτα παρεμποδίστηκε στις τουρκικές ομάδες Ακτοφυλακής. Η ελληνική βάρκα, προσπαθώντας να προσεγγίσει τους υφάλους στην περιοχή, συγκρούστηκε ενώ προσπάθησε να μπλοκαριστεί από το τουρκικό ακτοπλοϊκό πλοίο στην περιοχή. Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι στο ανώτατο επίπεδο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δύο πολεμικά πλοία και 2 ακτοπλοϊκά ναυτικών δυνάμεων συνεχίζουν να περιμένουν κοντά στους υφάλους του Καρντάκ."

Παράλληλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της γειτονικής χώρας βρίσκονται στην περιοχή των Ιμίων και συνεχίζουν τις περιπολίες.

Η ελληνική εκδοχή

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού: Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Ίμια 1996: Τι προβλέπει η συμφωνία 

Με συμφωνία απομάκρυνσης στρατιωτών, πλοίων και σημαιών από τα Ίμια και από τις δύο πλευρές, που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ οι οποίες ήταν και εγγυήτριες για την τήρησή της, επιτεύχθηκε η αποκλιμάκωση της κρίσης των Ιμίων το 1996. 

Η συμφωνία είχε αποτυπωθεί σε επιστολή του τότε υπουργού Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ προς τους ομολόγους του, τον Έλληνα υπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Τούρκο Ντενίζ Μπαϊκάλ, με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1996, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας το 2011 (στην εφημερίδα Καθημερινή). 

Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης τη δέσμευση κάθε χώρας ότι δεν θα τοποθετούσε τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό στις νησίδες, ούτε θα τοποθετούσε πλοία κοντά στις νησίδες. 

Με αυτή τη συμφωνία οι ΗΠΑ αναλάμβαναν τον ρόλο του εγγυητή, ώστε να αποτραπεί νέο επεισόδιο, σε περίπτωση που κάποιο από τα μέρη δεν τηρούσε τις προφορικές δεσμεύσεις. 

Η επιστολή που δημοσιεύτηκε το 2011 ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες -με ένα αλληλοδιαδοχικό και συντονισμένο τρόπο- επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση της (μιας χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες. Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια, και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνηση της (άλλης χώρας)».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play